"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Siapa mahu percaya Najib tegas dengan laporan Audit? / UBN Najib Altantuya / Zambry / PKFZ

S JAYASANKARAN
Akhirnya, Jumaat lepas, Perdana Menteri Dato' Seri Najib Razak mengumumkan bahawa satu pasukan petugas akan ditubuhkan untuk mengkaji penemuan-penemuan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2008 dan mengemukakan cadangan-cadangan untuk tindakan.

Pasukan petugas tersebut akan diterajui oleh Tan Sri Sidek Hassan, Ketua Setiausaha Negara dan akan turut disertai Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan, Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam dan Ketua Audit Negara sendiri.

Jika perlu, Najib menambah, pasukan petugas itu akan turut disertai Peguam Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia. Katanya Kabinet memandang serius "ketaksekataan, penyalahgunaan kuasa dan salah urus" yang didedahkan dalam laporan tersebut.

Malangnya, orang awam mungkin menghadapi sedikit masalah untuk mempercayai beliau.

Kita telah mendengar masalah penyalahgunaan ini sekian lama. Pada 1982, apabila Tun Dr Mahathir Mohamad mula memegang tampuk kuasa, laporan Ketua Audit Negara pada waktu itu telah mendedahkan bagaimana mi segera Maggi dijual kepada angkatan tentera pada harga yang mustahil tingginya sedangkan harga pasarannya adalah sekitar 30 sen sebungkus. Ia mengejutkan namun tidak ada apa yang berlaku selepas itu.

Perkara yang sama terus berulang. Laporan terbaru Ketua Audit Negara antara lain menyebutkan bagaimana seorang perunding diberi gaji yang terlalu tinggi sehingga RM121,000 bagi membantu membina dewan orang ramai berharga RM4.25 juta di Kota Belud, Sabah yang telah siap pada 2005 tetapi kini perlu dibaiki dan tidak digunakan sepenuhnya.

Kemudian terdapat masalah pada Prasarana, sebuah agensi negeri yang ditubuhkan untuk meningkatkan taraf pengangkutan awam di Lembah Klang. Agensi itu telah ditubuhkan beberapa tahun lalu oleh Tan Sri Nor Mohamad Yakcop, Menteri Kewangan Kedua pada ketika itu, tetapi nampaknya ia diuruskan dengan begitu teruk.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2008, agensi itu telah menggunakan banyak wang membeli bas yang berkualiti rendah. Ia juga membeli sebidang tanah yang terlalu mahal di Cheras, Kuala Lumpur. Prasarana mengalami kerugian hampir RM20 juta daripada pelaburan ekuitinya dalam satu syarikat pengangkutan yang merugikan.

Ia menghadapi "pengurusan yang tidak cekap dan tidak mempunyai tanda-tanda prestasi utama". Dan paling penting, ia mengalami kerugian terkumpul sebanyak RM833 juta di antara 2005 dan 2007.

Tidak dapat dibayangkan berapakah kerugian yang sedang dialaminya kini. Dan ini merupakan syarikat yang diamanahkan untuk menjalankan satu daripada projek-projek infrastruktur terbesar Malaysia - sambungan dan peningkatan taraf sistem pengangkutan transit rel ringan Kuala Lumpur yang bernilai berbilion ringgit itu.

Keseluruhan idea laporan tersebut adalah untuk memastikan agensi-agensi kerajaan itu supaya mengetatkan pengurusan dan memasang perlindungan untuk mencegah penyalahgunaan sebegini daripada berulang. Tetapi di Malaysia, hal itu tidak berlaku, dan Parlimen terus dibentangkan setiap tahun dengan siri pembaziran kewangan yang mendukacitakan.

Tiada tindakan nampaknya diambil walaupun setiap tahun amaran-amaran muram dikeluarkan. Dalam laporan 2006, sebagai contoh, Ketua Audit Negara mendedahkan satu kes seorang kontraktor yang diberi gaji terlalu tinggi hampir RM20 juta dalam pembangunan sebuah taman laut di Selangor. Apa yang terjadi pada kajian khusus itu?

Amalan mengangkat bahu dan tidak mengambil tahu itu adalah tidak baik kepada perkhidmatan awam kerana ia mencemarkan semua - termasuk orang yang baik - di mata rakyat. Apa yang berlarutan dan kekal adalah kesinisan.

Najib berikrar bahawa tindakan akan diambil sama ada dalam bentuk pengadilan atau sekatan disiplin kerajaan. "Jika tidak, kita akan terus menyaksikan perkara yang sama berulang dalam Laporan Ketua Audit Negara, setiap tahun," kata Perdana Menteri.

------
Artikel Business Times Singapore ini diterjemah oleh MUHAMMAD NOR ABD SAMAD
-detikdaily.net-

Tiada ulasan: