"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

9/11: Akhirnya Osama menang?

ISMAIL HASHIM YAHAYA

Semalam mengingatkan kita kepada 11 September 2001 di mana dua kapalterbang menyerang dua bangunan Pusat Perdagangan Dunia (WTC) dan sebuah lagi menyerang bangunan Pentagon di Amerika Syarikat. Serangan ini mengejutkan masyarakat antarabangsa mengenai bagaimanakah negara terkuat di muka bumi boleh dicerobohi dengan tiga buah kapalterban. Apakah teknologi AS yang canggih itu tetiba tidak boleh mengesan sebarang kapalterbang yang menghala ketiga-tiga bangunan tersebut.

Perisytihaharan Presiden AS semasa itu George W. Bush bahawa AS dan dunia sedang mengalami perang menentang keganasan telah memporak perandakan dunia. Tiba-tiba nama Osama Bin Laden menjadi musuh AS dan dunia serta organisasi Al Qeada telah muncul sebagai pengganas yang harus digeruni.

Maka selama lebih kurang 15-20 tahun kita berhadapan dengan perang menentang keganasan. Nama paling popular sepanjang perang menentang keganasan ini ialah Osama bin Ladin. Beberapa jam selepas serangan pengganas ke atas WTC dan Pentagon, pentadbiran Bush menyimpulkan tanpa dukungan bukti bahawa Osama dan kumpulan al-Qaeda adalah suspek utama.

Pengarah CIA, George Tenet menyatakan bahawa Osama mempunyai keupayaan untuk merancang pelbagai serangan tanpa atau dengan sedikit amaran. Setiausaha Negara semasa itu Colin Powell mengenalinya sebagai suatu “tindakan peperangan” dan Presiden Bush mengesahkan dalam ucapan kepada seluruh Amerika bahawa beliau tidak akan membuat sebarang perbezaan antara pengganas yang melakukannya dan mereka yang bersimpati dan menyokongnya.

Apa yang pelik dan saya masih ingat laporan CBS pada 10 September 2001, sehari sebelum serangan, menyatakan Osama berada di hospital tentera terletak di Rawalpindi, Pakistan. Bagaimana seorang bernama Osama yang berada di sebuah hospital tentera boleh menyeleraskan serangan pada 11 September 2001 itu?

Hospital tentera tidak mudah menerima seseorang yang bukan anggota tentera untuk dirawati dan Osama tentunya seorang penting kepada pihak tentera Pakistan dan agensi perisikannya. Menurut wartawan penyiaran terkenal AS, Dan Rather hospital tersebut menyediakan perawatan kepada seorang yang istimewa.

Jika laporan CBS tepat dan Osama dimasukkan ke hospital sehari sebelum serangan sebagaimana laporan Dan Rather itu, maka beliau berada di hospital pada 11 September 20 tahun yang lalu.

Tidakkah AS mengetahui di mana Osama berada pada 12 September dan ini terbukti apabila Colin Powell memulakan rundingan dengan kerajaan Pakistan untuk menahan dan membawa beliau ke AS.

Jurucapak kerajaan Taliban semasa itu Zabihullah Mujahid menekankkan tiada bukti bahawa Osama terlibat dalam serangan 9/11 oleh itu di mana justifikasinya.

Beberapa hari selepas 9/11, Osama menyertakan kenyataan kepada Al Jazeera menyatakan “Saya ingin menyakinkan dunia bahawa saya tidak merancang serangan terbaharu ini dilihat dirancang oleh mereka di atas sebab-sebab peribad.

Apa motif laporan CBS ini yang merupakan suatu kejutan tetapi berita tidak dikaji dengan teliti yang menyoal mengenai tunduhan Osama sebagai dalang di belakang serangan 9/11. Apakah ada sesuatu yang ingin dilindungi dan strategi menguasai dunia di sebalik 9/11 dan perisytiharan perang menentang keganasan.Kita tidak menyokong sebarang tindakan keganasan kerana ia memporak peranda dunia tetapi apakah sebenar motif AS ini?

Laporan kematian Osama yang mayat dibuang ke laut setelah serbuan dibuat ke atas sebuah hospital tentera di Pakistan menunjukan di mana Osama sebenarnya bersembunyi selama ini dan pencarIan di Osama adalah lakonan semata-mata dengan tujuan mencapai sesuatu matlamat misalnya menguasai Iraq, Afghanistan, Libya dan Syria (gagal menakluki).

Selama 10 tahun, tentera AS dan agensi perisikannya mencari Osama, bayangkan berapa jumlah wang yang dihabiskan. Unit CIA dengan bajet puluhan juta dolar ditubuhkan, mandatnya ialah mencari Osama. Unit ini akhirnya terkubur pada 2005 apabila pakar-pakar perisikan bersetuju yang beliau bersembunyi di kawasan terpencil di Pakistan tetapi jawapan mereka ialah kami tidak dapat mencarti beliau”.

Pencarian Osama menjadi bahan berita muka depan di hampir semua media arus perdana dan suspek musuh dan sesiapa yang kaitan dengan Osama ditahan, ditangkap dan diseksa di kem teluk Guantana, Cuba. Malah kalau tidak silap beberapa suspek JI (Jemaah Islamiah) dari Malaysia pun ditahan di sana.Jadi akhirnya adalah tujuan usaha mencari Osama ini dan “Perang Menentang Keganasan” itu.

Akhirnya pada 31 Ogos lalu AS semasa rasmi mengundurkan diri daripada bumi Afghanistan, walaupun Osama telah meninggal dunia dan dlupakan tetapi peliknya musuh nombor satu dunia yang didakwa AS iaitu Osama yang bersama Taliban (bukannya Al Qaeda) telah menang? Roh Osama masih hidup di Afghanistan!

Tiada ulasan: