"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

12 kru berdepan detik cemas kapal terbakar dan hanyut

Mary Victoria Dass
am@hmetro.com.my
KAPAL MT Layar Anggun 8 terbakar kebakaran dan hanyut di kedudukan 5.6 batu nautika tenggara Pulau Lima. FOTO Ihsan APMM
KAPAL MT Layar Anggun 8 terbakar kebakaran dan hanyut di kedudukan 5.6 batu nautika tenggara Pulau Lima. FOTO Ihsan APMM
Johor Bahru: Kapal MT Layar Anggun 8 berdaftar dari Tanzania terbakar dan hanyut pada kedudukan 5.6 batu nautika tenggara Pulau Lima, Mersing, Selasa lalu.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, kejadian dimaklumkan oleh pihak Zon Maritim Tanjung Sedili selepas menerima emel daripada pihak Vessel Traffic Management System (VTMS) Pasir Gudang.

Beliau berkata, APMM menerusi Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor Bahru mengatur gerak sebuah kapal dan bot ronda APMM ke lokasi kejadian namun kapal yang dilaporkan tidak berada di lokasi itu.

Menurutnya, pada jam 4.30 petang, MRSC Johor Bahru menerima pengesahan kapal MT Layar Anggun 8 hanyut memasuki perairan Pulau Bintan, Indonesia.

Katanya, kesemua 12 kru diselamatkan oleh pihak berkuasa Singapura di kedudukan 9.5 batu nautika timur Tanjung Punggai, Johor dalam laut wilayah Malaysia.

Tiada ulasan: