"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ekzos motosikal boleh buat orang mati ke?

MASIH ramai yang tak puas hati lagi pasal ekzos nampaknya walaupun Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong mengumumkan hanya tindakan advokasi akan dikenakan, bukan tindakan saman seperti yang dikuatkuasakan sebelum ini.

Merak Jalanan pun hairan kenapa ekzos yang jadi sasaran tetapi pada masa yang sama menyambut baik usaha kerajaan dalam menjamin ketenteraman kepada masyarakat awam.

“Ekzos boleh buat orang mati ke?” itu persoalan yang ditanya seorang rakan Merak Jalanan.

Katanya, lebih baik pihak berkuasa menumpukan kepada operasi pemandu mabuk dan mat rempit yang membahayakan keselamatan orang ramai.

Merak Jalanan jawab, boleh!

Bunyi ekzos yang bising boleh menyebabkan orang yang sakit jantung mati akibat terkejut.

Tambah pula ekzos yang dimodifikasi sehingga mengeluarkan bunyi letupan, boleh menyesakkan dada orang.

Terdapat satu kajian baharu menunjukkan, pendedahan kepada suatu bentuk pencemaran bunyi yang kuat secara tiba-tiba boleh menyebabkan anda berisiko tiga kali lebih tinggi untuk mendapat serangan jantung, strok dan penyakit jantung.

Bunyi ekzos yang bising juga menyebabkan stress dan boleh mengakibatkan kematian. Ini bukan cerita lawak antarabangsa kerana pernah berlaku pada tahun 2018 di Dengkil.

Lima remaja hampir maut akibat ditikam seorang lelaki yang berang kerana sering membunyikan ekzos motosikal mereka pada waktu malam sehingga mengganggu ketenteraman jiran tetangga.

Suspek sebelum ini sering menegur mangsa supaya tidak membuat bising pada waktu malam, namun teguran itu tidak diendahkan.

Akhirnya jiran yang stres itu bertindak menikam mangsa dengan pisau.

Kes ini barangkali boleh menjawab persoalan rakan Merak Jalanan itu.

-sinarharian

Tiada ulasan: