"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Rakaman audio mirip suara Anwar, Zahid satu konspirasi tahap tertinggi?

SITI NUR ZAWANI MISCON

Rakaman perbualan peribadi yang didakwa mirip Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dianggap sebagai ‘hari hitam’ kepada demokrasi Malaysia.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Puad Zarkashi menyifatkan rakaman perbualan tersebut bermotif politik apabila ia disebarkan.

Beliau berkata, darurat sepatutnya bertindak untuk mengurangkan politiking tetapi rupanya ia semakin bermaharajalela.

“Butiran perbualan itu adalah cukup jelas dan berkualiti tinggi. Ia mesti menggunakan peralatan canggih yang orang biasa tidak akan mampu memilikinya.

“Apakah ini konspirasi “at the highest level”? Ini bukan kerja calang-calang

“Wujudnya kluster lompat dan merakam perbualan telefon adalah natijah kerana kerajaan hari ini tidak ada majoriti jelas,” katanya dalam satu hantaran Facebooknya hari ini.

Terdahulu, portal Malaysian Insider mendedahkan satu rakaman audio yang didakwa merupakan perbualan telefon membabitkan Anwar dan Ahmad Zahid.

Perbualan itu antara lain menyentuh tentang ucapan Ahmad Zahid ketika Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2020 yang mahu memutuskan hubungan dengan Perikatan Nasional (PN). 

Menerusi video berdurasi 4 minit 17 saat di akaun Facebook Insider Malaysia itu, kedengaran suara dipercayai mirip dengan Anwar memuji ucapan Ahmad Zahid dalam PAU.

Kedua-duanya juga bercakap tentang status Menteri Umno yang sehingga hari ini masih tiada yang berani menarik diri dari kerajaan PN.

Sementara itu, Puad membangkitkan isu ketika bekas Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPRM) Latheefa Koya mendedahkan rakaman audio antara Najib dengan Putera Mahkota Arab Saudi.

Katanya, sehingga hari ini sejak 2018, UAE tidak lagi melabur di Malaysia, malah melabur hampir RM130 Bilion ke Indonesia.

“Perdana Menteri tentu ada penjelasan kenapa balik tangan kosong dari lawatan ke UAE baru baru ini?

“Sekali lagi Kerajaan PN terselamat kerana Parlimen tidak bersidang untuk beri peluang kepada MP pembangkang bangkitkan isu ini.

“Sekurang-kurangnya ahli parlimen boleh desak supaya ditubuhkan RCI dan SKMM menyiasat perkara serius ini untuk mencari keadilan,” katanya lagi.

Beliau juga menyifatkan langkah politiking tidak akan berakhir kerana rakaman audio itu disebarkan sehari selepas Datuk Seri Najib Razak menerima notis bankrap dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Tiada ulasan: