"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

'Apakah PAS berpuas hati dengan Konsert Riuh Sokmo?'

Malaysiakini

Pendirian PAS terhadap penganjuran ‘Konsert Riuh Sokmo!’ di Kelantan baru-baru ini terus dikritik susulan tiada tindakan susulan diambil oleh kerajaan negeri.

Pengerusi PH Terengganu Raja Bahrin Shah berkata, perkara itu menggambarkan sikap berdolak-dalih PAS berbanding pendirian mereka selama ini yang menentang isu moral dan sikap liberal.

"Apabila perlu berdolak dalih kelemahan diri sendiri, PAS menggunakan alasan undang-undang sivil yang dahulu dikecam dan dikatakan peninggalan penjajah.

“Tetapi apabila menyerang pihak lain PAS berhujah atas isu moral dan undang-undang Islam menunjukkan pendiriannya secara terpilih dengan kepentingan diri yang tidak konsisten.

"Semasa orang lain diserang PAS bercakap atas isu moral tetapi bukan perundangan.

Kenapa dalam isu Konsert Riuh Sokmo! tiada pimpinan utama ulama PAS bercakap tentang isu moral Islam seperti mereka biasa sekolahkan dan mengecam pihak lain?" soalnya dalam kenyataan media, hari ini.

Dia berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal ehwal Agama) Idris Ahmad berhubung penganjuran konsert berkenaan.

Terdahulu Idris dilaporkan berkata, kerajaan pusat tidak boleh mengambil sebarang tindakan berhubung penganjuran Konsert Riuh Sokmo! di Kelantan yang berlangsung pada 16 hingga 18 Sept lalu.

Katanya, tindakan terhadap penganjuran konsert berkenaan adalah di luar bidang kuasa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Justeru dia menyerahkan kepada kerajaan Kelantan untuk menyiasat jika ada sebarang pelanggaran undang-undang di sepanjang penganjuran konsert yang diadakan di Ketereh itu.

https://www.malaysiakini.com/hiburan/636331

Sementara itu Raja Bahrin mendakwa Idris dan kerajaan Kelantan berselindung di sebalik alasan bidang kuasa dan teknikal undang undang.

"Tetapi apabila acara konsert atau hiburan oleh pihak riuh rendah isu moral, liberal dan LGBT digembar-gemburkan bagaikan hendak kiamat dunia ini.

"Sekarang mereka berselindung dengan alasan undang-undang dan telah lupa bercakap tentang isu moral kali ini apabila kena atas batang hidung sendiri.

"Walaupun acara lain tersebut tidak melanggar peraturan dan undang-undang tempatan, PAS mengherdik dan mengecam semua pihak tentang isu moral, akhlak dan liberaslime," katanya yang juga pengerusi Amanah Terengganu.

Untuk rekod Konsert Riuh Sokmo! Bersama Celcom menampilkan persembahan daripada artis terkenal tanah air seperti Wings, Ramli Sarip, Kugiran Masdo, Faizal Tahir dan ramai lagi.

Konsert berkenaan dianjurkan dengan kerjasama penyedia telekomunikasi Celcom Axiata Berhad (Celcom) di Stadium Mini Majlis Daerah Ketereh dan Padang Sekolah Kebangsaan Seri Ketereh, mulai 16 Sept hingga 18 Sept.

Dilaporkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM) menerusi Kumpulan MyCreative Ventures Sdn Bhd (MyCreative) menyasarkan lebih 20,000 pengunjung ke Kembara Riuh Keluarga Malaysia (KRKM) edisi keempat itu.

Tiada ulasan: