"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Rafizi: Raih 30% undi Melayu, PH mampu menang 27 kerusi kritikal

FMT Reporters

PETALING JAYA: Pakatan Harapan (PH) boleh menang di 27 kerusi Parlimen dianggap kritikal jika mampu menguasai 30% sokongan pengundi Melayu yang berada di Kedah, Johor dan Selangor, kata Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli.

Beliau mendakwa, kemenangan itu boleh dicapai sekiranya PKR dan PH boleh merayu pengundi Melayu yang mencukupi, walaupun berada dalam pertarungan satu lawan satu, sama ada bertembung dengan Umno atau PAS.

“Mengikut pengalaman saya pada PRU lalu, jika mahu memenangi pilihan raya, anda perlu memenangi hati dan fikiran pengundi. Jika PKR dan PH boleh merayu pengundi Melayu mencukupi di 27 kerusi itu, melepasi ke paras 30% dalam tempoh dua ke tiga bulan ini, maka ia boleh dilakukan. Mungkin juga kita akan mengejutkan Umno dan PAS.

“Disebabkan itulah persediaan perlu dilakukan sekarang termasuk lah meyakinkan pengundi atas pagar,” ketanya menurut Berita Harian.

Sebelum ini, PAS berkata, parti itu sedia berunding dengan Barisan Nasional (BN) dalam menentukan hala tuju 27 kerusi Parlimen yang dianggap kritikal pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) bagi mengelakkan pertembungan.

Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata pihaknya melihat ada perkara perlu perundingan bersama PN dan BN dalam konteks pembahagian kerusi kritikal bagi manfaat kedua-dua parti itu menjelang PRU akan datang.

“Kita tengok ada beberapa perkara untuk kita duduk bersama (dengan BN) sebagai contoh jika kita ingin menawan Selangor, PAS menerusi PN dan juga BN perlu duduk bersama berbincang hal ini,” katanya.

Rafizi ketika mengulas lanjut, turut menyenaraikan beberapa kerusi kritikal berkenaan.

“Beberapa kerusi di Kedah seperti Merbok, Kulim Bandar Baharu serta Tambun (Perak). Di Johor seperti Ledang dan Muar. Di Selangor, di beberapa kerusi yang kuat kerana ramai profesional Melayu cenderung menyokong PAS,” katanya.

Mengulas strategi pertembungan satu lawan satu di lokasi itu, beliau berkata, PKR dan PH boleh mendapatkan manfaat apabila sokongan pengundi Melayu mencecah hingga 30% dengan lebih 80% adalah dari sokongan bukan Melayu, termasuklah jumlah 75% keluar mengundi.

“Sebenarnya 27 kerusi itu majoritinya adalah kerusi ditandingi PKR dan biasanya mempunyai pengundi Melayu seramai 60 hingga 70%.

“Sekiranya Umno dan PN (PAS) bergabung dan mengelak pertembungan di situ, mereka boleh menguasai sehingga 90% undi Melayu dan menang, walaupun tidak mempunyai banyak sokongan bukan Melayu,” katanya.

Rafizi mendakwa, sokongan pengundi hari ini juga lebih terarah kepada PKR disebabkan beberapa isu antaranya mengenai peningkatan kos sara hidup.

“Sejak Julai hingga Ogos lalu, kami melihat perubahan sehingga empat peratus sokongan Melayu kepada PKR dan PH,” katanya.

Tiada ulasan: