"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Rafizi: Cari Azam Baki? Bukan itu yang saya maksudkan

Malaysiakini

Menteri hal ehwal ekonomi yang baru dilantik Rafizi Ramli hari ini menafikan dia mengugut Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki dalam kenyataannya sebelum ini.

Ketika ditanya wartawan mengenai perkara itu semasa sidang media pertamanya sebagai menteri pagi ini, Rafizi menjelaskan bahawa dia bermaksud untuk mengatakan bahawa keutamaan apabila kerajaan baru mengambil alih adalah memastikan semua agensi penguatkuasaan berfungsi dengan bebas.

"Saya tak rasa itu yang saya betul-betul cakap," kata timbalan presiden PKR itu.

“Saya fikir ia 'political soundbytes' atau news bytes' tetapi apa yang saya maksudkan ialah apabila kerajaan baru mengambil alih, keutamaan adalah untuk menjadikan segala-galanya bebas dan mengikut undang-undang.

“Bukan dia (Azam) atau sesiapa sahaja atau saya sendiri. Kita kena berhati-hati dalam apa yang kita lakukan,” tambahnya.

Pada 17 Nov lalu, dalam ceramah di Johor Bahru, Rafizi berkata: “Lepas menang pilihan raya kami cari Azam Baki, insya-Allah.

“Saya tahu Azam Baki tengok ni! Saya harap bila PH menang bila kami cari kamu, kamu jangan salahkan adik kamu sekali lagi,” katanya

Rafizi berkata demikian susulan serbuan SPRM ke atas syarikatnya, Invoke Solutions Sdn Bhd.

Tahun lalu, Azam menimbulkan kontroversi selepas didakwa memiliki hampir dua juta saham dalam sebuah syarikat senaraian awam - antara April 2015 dan Mac 2016 - semasa berkhidmat sebagai pengarah siasatan SPRM.

Pada Januari lalu, Azam berkata dia telah memaklumkan kepada Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah SPRM bahawa saham itu dibeli oleh adiknya yang meminjam namanya dan dia yakin dirinya tidak melakukan sebarang kesalahan.

Pendedahan itu mencetuskan siasatan Suruhanjaya Sekuriti yang akhirnya tidak menemui bukti perdagangan proksi kerana Azam mempunyai "kawalan" ke atas akaun dagangannya sendiri.

Tiada ulasan: