"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Puad Zarkashi: Kerjasama BN-PN umpama ‘tunggu buah tak gugur’

Shahrul Shahabudin

PETALING JAYA: Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno, Mohd Puad Zarkashi berkata sebarang bentuk kerjasama antara Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) umpama menunggu buah yang tidak akan gugur kerana partinya tidak mempercayai Bersatu.

ADUN Rengit itu ketika dihubungi FMT berkata Umno tidak mempercayai Bersatu walau siapapun yang memimpin parti itu, selain kedua-dua parti tiada keserasian antara satu sama lain.

“Gabungan BN-PN untuk membentuk kerajaan baharu sudah tidak lagi relevan.

“Ia tidak wajar difikirkan sekarang… hanya membuang masa,” katanya ketika diminta mengulas dakwaan pemimpin Bersatu bahawa Muhyiddin Yassin menjadi batu penghalang kerjasama BN-PN.

Seorang lagi ahli MKT Umno, Mohd Razlan Rafii turut senada dengan Puad apabila menyifatkan batu penghalang bagi kerjasama antara BN-PN bukan sahaja Muhyiddin yang juga pengerusi PN, sebaliknya beliau turut menamakan Setiausaha Agung Bersatu, Hamzah Zainuddin dan rakan lain.

Katanya, kesemua mereka mempunyai hubungan antara satu sama lain dan berperanan menggerakkan usaha “membeli” Ahli-ahli Parlimen BN.

“Bukan satu individu. Sebab mereka ada ‘connection’. Gerakan untuk membeli Ahli-ahli Parlimen BN dah digerakkan dari awal,” katanya ketika dihubungi FMT.

Puad juga menyatakan bahawa kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim wajar diberikan peluang untuk mentadbir sehingga habis penggal ini, dan menyifatkan negara tidak memerlukan sebarang pertukaran kerajaan sebelum PRU 16.

Selain itu, beliau berpandangan Bersatu dan PAS perlu memainkan peranan sebagai pembangkang yang berwibawa.

“Jangan halang siasatan, penambahbaikan dan pembaharuan institusi yang kerajaan perpaduan mahu laksanakan,” pesan Puad kepada PAS dan Bersatu.

Tiada ulasan: