"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Anwar: Dana judi: Jangan gopoh, saya ada dokumen

BORHAN AHMAD

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau mempunyai dokumen yang mengaitkan Perikatan Nasional (PN) dengan dana syarikat judi.

Sehubungan dengan itu, beliau meminta Pas bersabar menerima dakwaan itu dan jangan gopoh.

“Saya nak nasihat (Datuk Seri) Takiyuddin jangan gopoh.

“Saya sekarang di Kementerian Kewangan dan ada dokumen bersama saya,” katanya dalam sidang media di Kementerian Kewangan hari ini.

Anwar menjawab kenyataan media Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang berkata Pas akan mengambil tindakan terhadap Anwar ekoran dakwaan PN kemungkinan menerima dana dari syarikat judi.

Anwar Ibrahim hari ini memulakan tugas secara rasmi sebagai Menteri Kewangan.

Beliau yang mengenakan sut serba biru tiba di perkarangan Kementerian Kewangan (MOF) pukul 7.58 pagi dan disambut Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Dasar) Datuk Johan Mahmood Merican.

Turut menyambut ketibaan Perdana Menteri ialah Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Pelaburan) Datuk Anis Rizana Mohd Zainudin dan Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Pengurusan) Datin Rashidah Mohd Sies.

Anwar, 75, kemudiannya dilihat memasuki pejabat di aras 12 bagi menghadiri taklimat tertutup bersama pegawai MOF.

Anwar pernah memegang portfolio sebagai Menteri Kewangan dari 1991 hingga 1998 di bawah pentadbiran Perdana Menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad.

Tiada ulasan: