"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Rafizi: Penyokong PN patut tanya kenapa Muhyiddin cuba 'curi' MP

Malaysiakini

Penyokong Perikatan Nasional harus mempersoalkan langkah pemimpin mereka Muhyiddin Yassin dalam cubaan "mencuri" 10 ahli parlimen daripada BN untuk membentuk kerajaan, kata Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli.

Dalam klip video di akaun Tiktoknya malam tadi, Rafizi berkata tindakan sedemikian akan menjadikan undang-undang antilompat parti tidak bermakna dan akan membawa kepada berulangnya "Langkah Sheraton".

"Kalau 10 orang ahli parlimen tarik balik sokongan, tak takutkah Muhyiddin dia akan jadi perdana menteri yang (berkhidmat) lebih pendek dari 18 bulan sebelum ini?

"Takkan dia tidak sedar, kalau dia teruskan lagi permainan Langkah Sheraton untuk membentuk kerajaan, silap-silap hari ini dia mungkin jadi perdana menteri selama beberapa bulan," kata Rafizi.

Rafizi merujuk kepada dakwaan awal Muhyiddin bahawa dia telah mendapatkan akuan berkanun (SD) daripada 115 ahli parlimen yang menyokongnya sebagai perdana menteri.

Dakwaan Muhyiddin itu menimbulkan spekulasi bahawa beberapa ahli parlimen BN mengabaikan keputusan pimpinan tertinggi mereka dan bertindak sendiri menyokong Muhyiddin.

Akhirnya, BN memutuskan kesemua 30 ahli parlimennya mesti akur dengan keputusan kepimpinan pusatnya untuk mematuhi titah Yang di-Pertuan Agong untuk membentuk kerajaan perpaduan.

Menghormati Agong

Klip Video Tiktok Rafizi semalam turut menceritakan versi peristiwanya selepas berakhirnya pilihan raya 19 Nov dan empat hari penting selepas itu, yang membawa kepada pelantikan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri.

Menurut Rafizi, Agong telah mencadangkan kerajaan perpaduan untuk memecahkan kebuntuan politik dan mencadangkannya kepada gabungan utama. Semua gabungan kecuali PN bersetuju dengan cadangan itu, kata Rafizi.

Rafizi, yang berkata dia adalah perunding utama dalam pembentukan kerajaan baru, mendedahkan Muhyiddin dan Presiden PAS Abdul Hadi Awang telah menulis mengenai draf cadangan daripada istana bahawa mereka tidak bersetuju dengan idea itu.

"Mereka yang marah tentang pembentukan kerajaan kerana mahu kerajaan yang didominasi oleh wakil rakyat dan menteri Melayu yang secara begitu besar, mereka patut bawa bersabar dan sepatutnya tanya balik kepada Muhyiddin dan Hadi.

“Bukankah tindakan menolak titah Tuanku untuk membentuk kerajaan perpaduan itu bertentangan dengan kempen PN konon mereka mahu menjaga Melayu dan institusi Melayu. Kenapa nak membentuk kerajaan dengan mencuri MP parti lain?" kata Rafizi.

Sementara itu, Rafizi menggesa ahli parlimen pembangkang untuk memberikan kritikan membina terhadap kerajaan baru.

"Kalau ada penyelewengan pada pihak kami, bongkarlah seperti yang saya buat dahulu. Kalau boleh, sampai pecah rekod saya masuk lokap berkali-kali dan sampai kena saman 16 kali.

"Kalau boleh pecah rekod itu, lebih baik. Berbahaslah secara berilmiah dan baik dengan bawa idea yang baru," katanya.

Rafizi ialah ahli parlimen Pandan

Tiada ulasan: