"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Individu yang paling kaya didunia dan siapa yang paling kaya di Malaysia

Robert Kuok individu paling kaya di Malaysia
FMT Reporters

PETALING JAYA: Pengasas hotel dan hartanah, Robert Kuok, sekali lagi disenaraikan dalam senarai Billionaire Forbes 2024, berada di tempat ke-176 dengan nilai bersih sebanyak USD11.4 bilion.

Ini mengesahkan status taikun berusia 100 tahun itu sebagai orang paling kaya di Malaysia, diikuti pengasas Hong Leong, Quek Leng Chan (ditempatkan di tempat ke-287 dengan nilai bersih USD8.8 bilion) dan usahawan Ananda Krishnan (ditempatkan di tempat ke-624, dengan nilai bersih USD4.9 bilion).

Data Forbes menunjukkan Kuok yang berpangkalan di Hong Kong kehilangan USD400 juta dan jatuh dalam senarai orang terkaya dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

Nasibnya berkongsi dengan beberapa billionaire Asia Timur lain, yang secara amnya mengalami penurunan.

Kini terdapat lebih banyak billionaire daripada sebelum ini: sebanyak 2,781 secara keseluruhan, 141 lebih banyak daripada tahun lepas dan 26 lebih banyak daripada rekod yang dicatat pada 2021, menurut Forbes.

Mereka juga lebih kaya daripada sebelum ini, dengan nilai bersih keseluruhan USD14.2 trilion, meningkat sebanyak USD2 trilion dari 2023 dan USD1.1 trilion melebihi rekod sebelumnya, juga dicatat pada 2021.

Senarai teratas masih didominasi oleh raksasa teknologi, seperti Elon Musk (USD195 bilion), Jeff Bezos (USD194 bilion) dan Mark Zuckerberg (USD177 bilion), tetapi gelaran orang terkaya tahun ini diberikan kepada pemilik LVMH dari Perancis, Bernard Arnaut dan keluarga dengan nilai bersih gabungan sebanyak USD233 bilion.

Tiada ulasan: