"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Berani buat berani tanggung, Hisham - Fuad

Malaysiakini 

Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Mohd Puad Zarkashi mempersoalkan tindakan Hishammuddin Hussein yang membisu mengenai isu perakuan bersumpah (SD) “seolah-olah mengiyakan perkara itu”.

Mohd Puad berkata, bekas naib presiden Umno itu perlu bertanggungjawab atas apa yang dilakukannya.

"Nazri (Aziz) buat pengakuan terbuka. Dia dalang SD 25 MP Umno yang sokong Hishamuddin jadi jurucakap jika dititah mengadap YDPA Agong.

"Hishamuddin tidak menafikannya. Dia kekal membisu. Bolehlah disimpulkan dakwaan Nazri itu adalah benar. Dengan kata lain mesti Hishamuddin merestuinya.

"Semalam tular surat Hishamuddin guna logo BN. Ia lengkap senarai anggota kabinet baru. Cepat pula wakil Hishamuddin nafi dan dakwa surat itu palsu," tulis Mohd Puad dalam satu hantaran Facebooknya.

Semalam, shli parlimen Padang Rengas mendakwa bahawa majoriti 25 daripada 42 anggota Parlimen BN telah hilang kepercayaan terhadap Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi.

Pejabat Bendahari Agung BN yang dipimpin Hishammuddin menafikan dia menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong dengan mendakwa mendapat sokongan BN untuk menjadi perdana menteri baru.

Kenyataan itu bagaimanapun tidak menyentuh secara khusus berkenaan akuan bersumpah (SD) yang diakui Nazri diusahakannya.

Nazri memberitahu Malaysiakini bahawa akuan bersumpah (SD) ditandatangani sebagai “akuan mandat 25 ahli-ahli parlimen BN” kepada Hishammuddin sekiranya ahli parlimen Sembrong itu dipanggil menghadap Agong.

Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi menolak dakwaan bahawa 25 anggota parlimen Umno telah hilang kepercayaan terhadapnya dan menyifatkannya sebagai cerita kartun.

Dalam pada itu, Mohd Puad berkata menteri luar itu tiada kelayakan untuk menghadap Agong memandangkan dia tidak memegang apa-apa jawatan.

Katnya lagi, jika Hishammuddin seorang yang setia kepada parti, dia tidak akan membuat perundingan lain kerana ia akan merosakkan parti.

"Sebab itu Hishamuddin tidak boleh mengelak dari berbagai persepsi. Kononnya dia takut didakwa, mahu jadi TPM dan 'power broker' Umno kepada PM8?

"Hishamuddin kena terima persepsi tersebut. Berani buat berani tanggung. Berapa kali kerja belakang pintu tanpa restu parti mahu dibuat," katanya lagi.

Tiada ulasan: