"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Kerajaan PM8 perlu bersedia hilang majoriti, kata Puad

FMT Reporters

PETALING JAYA: Kerajaan Perdana Menteri ke-8 kini sudah tidak ada majoriti kerana Perhimpunan Agung Umno 2020 memutuskan menarik balik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional, kata Ketua Umno Batu Pahat, Puad Zarkashi.

“Tiada siapa hatta PM 8 boleh dakwa Umno masih kekal sokong kerajaan PN.

“Tarikh ‘pull the plug’ boleh berlaku pada bila bila masa sebelum tarikh akhir 1 Ogos 2021. PAU 2020 telah beri mandat kepada presiden dan MKT (Majlis Kerja Tertinggi) untuk tentukannya.

Sementara itu, beliau berkata esok Ahmad Zahid Hamidi akan membawa suara akar umbi Umno dan rakyat dalam menghadap Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

“Esok semua tertumpu kepada Zahid Hamidi, dia orang terakhir menghadap secara empat mata dan bersemuka.

“Ramai positif, yakin dan percaya hasilnya ialah darurat tidak disambung dan Parlimen akan bersidang semula,” kata Puad di Facebook hari ini.

Namun, beliau berkata apa jua cadangan yang diusulkan selebihnya bergantung kepada budi bicara dan kebijaksanaan Agong untuk membuat keputusan.

“Hatta memanggil semua ketua parti adalah luar biasa. Tuanku tidak lagi mendengar sebelah pihak. Mendengar nasihat kerajaan sahaja tidak memadai,” katanya.

Terdahulu, bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan Presiden PKR Anwar Ibrahim dipanggil menghadap Sultan Abdullah berhubung keadaan semasa negara.

Tiada ulasan: