"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Kongres diarah tangguh saat akhir, PKR persoal kenapa SOP berbeza

Malaysiakini 

PKR mempersoalkan standard berbeza yang dikenakan terhadap parti itu berhubung prosedur operasi standard (SOP) melawan wabak Covid-19.

Ia selepas Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengarahkan PKR menangguhkan kongresnya yang dibuat secara dalam talian di saat-saat akhir semalam.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil membangkitkan sejumlah kongres dalam talian yang telah dilangsungkan tanpa sebarang masalah ketika sekatan pergerakan penuh yang berkuat kuasa sejak 1 Jun.

"Kongres Nasional PKR diarah MKN untuk tangguh pada saat akhir (walau MKN kata 'tiada halangan' pada 27 Mei) atas alasan SOP PKP tak membenarkannya.

"Tapi mesyuarat agung (dalam talian) lain okey saja? Semua ini tak langgar SOP PKP?" soalnya di Twitter.

Dalam ciapan itu, dia turut melampirkan gambar sejumlah konferens dalam talian oleh organisasi lain sepanjang PKP.

Ia termasuk mesyuarat agung tahunan Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara dan Koperasi Perdana MyAlumni Polycc Berhad yang dirasmikan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Mansor Othman.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail mempersoalkan jika semua program tersebut adalah "kegiatan sosial penting".

"Untuk PKR, SOP berbeza," katanya kepada Malaysiakini.

Terdahulu, Saifuddin berkata MKN menerusi sepucuk surat mengarahkan kongres tahunan itu ditangguh memandangkan "kegiatan sosial yang tidak penting" tidak dibenarkan.

Tiada ulasan: