"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Polis buru kumpulan ajaran sesat Sihulk

FMT Reporters

PETALING JAYA: Polis dan Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) sedang memburu enam ahli kumpulan ajaran sesat Suhaini Muhammad atau Sihulk, selepas dipercayai menghina Islam serta Nabi Muhammad dalam satu video di aplikasi TikTok baru-baru ini.

Ketua Polis Johor, Kamarul Zaman Mamat, berkata enam individu berusia 20-an hingga 30-an itu dikenal pasti melalui video ajaran sesat tular itu dan kes terbabit dikendalikan Unit Siasatan Jenayah Terkelas Bukit Aman.

“Nasihat saya, lebih baik sekiranya mereka menyerah diri berbanding membiarkan polis datang kepada mereka,” katanya menurut Bernama.

Selasa lalu, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Johor, Mohd Fared Mohd Khalid dilaporkan berkata, ajaran Sihulk antara 21 fahaman dan ajaran sesat yang diwartakan haram di negeri itu.

Beliau berkata, ajaran Sihulk jelas menyimpang daripada ajaran Islam apabila penganutnya melihat Nabi Muhammad sebagai tuhan, bukannya rasul.

“Ajaran itu mendakwa Nabi Muhammad sebagai tuhan, baginda bukan lelaki atau perempuan, dilahirkan atau mempunyai anak yang secara terang-terangan terpesong jauh, sedangkan Nabi Muhammad manusia biasa seperti kita.

“Ini satu penghinaan kepada Islam, ia bertentangan dengan tauhid dan saya percaya orang awam yang memilih ilmu agama sederhana juga boleh sedar ajaran itu sesat.”

Tiada ulasan: