"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Usah buat spekulasi isu istana Kelantan - Pengelola

Harakahdaily
KOTA BHARU, 3 Jun:
Pejabat Istana Diraja Kelantan merakamkan penghargaan sambil berharap tidak ada pihak yang membuat sebarang spekulasi berkaitan hal ehwal istana Kelantan.

Pengelola Istana Diraja, Datuk Abdul Halim Hamad berkata, berilah peluang kepada keluarga diraja menyelesaikan apa juga masalah keluarga dengan cara yang diperuntukkan undang-undang.

“Setiap dari kita dilahirkan sebagai pemimpin. Pimpinlah dan kawallah orang di bawah pimpinan kita ke jalan yang benar dan diredhai oleh Allah swt.

”Kita akan diadili oleh masyarakat di dunia ini dan oleh Allah swt di akhirat kelak. Marilah kita berdoa agar setiap daripada kita ditempatkan bersama insan yang soleh di akhirat kelak,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Beliau juga merakamkan penghargaan kepada pihak media yang memberi kerjasama pada saat-saat yang memerlukan perhatian ikhlas dari semua pihak.

Menurutnya sedikit sebanyak berita yang disiarkan dapat membetulkan fakta tidak betul disebarkan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab melalui kertas layang dan blog.

”Saya merasa terharu dengan pihak yang mendoakan kesejahteraan dan kesihatan Sultan dan Pemangku Raja Kelantan,” katanya.

Abdul Halim juga berkata, semalam berlangsung majlis pengurniaan gelaran kebesaran negeri, Tengku Panglima Raja di Istana Negeri Kubang Kerian yang disempurnakan Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra.

Katanya, baginda telah mengurniakan gelaran kebesaran negeri kepada Datuk Tengku Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz yang membawa gelaran Tengku Panglima Raja Kelantan.

Kata beliau gelaran tersebut berdasar kepada Perkara 43(1), Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan Bahagian kedua.

Perkara 44(1) perlembagaan yang sama pula menyebut baginda ada hak untuk mengurniakan gelaran Tengku Bendahara atau Tengku Temenggung atau Tengku Laksamana atau Tengku Panglima kepada mana-mana kerabat lelaki.

”Tengku Mohamad Rizam merupakan ahli Majlis Perajaan Negeri dan banyak berjasa kepada institusi kesultanan Kelantan.

”Beliau yang kini bertugas sebagai pegawai kanan sebuah bank merupakan anakanda sulung kepada Tengku Abdul Aziz Tengku Mohd Hamzah dan cucu sulung kepada Almarhum Sultan Yahya Petra,” katanya.

Tiada ulasan: