"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Mohd Shafiee Hashim

Situasi flotila kebebasan sehingga hari ini dilaporkan sebanyak 480 orang pro-Palestin telah ditahan . Misi mereka yang hanya mahu menghantar bantuan kepada rakyat Palestin di Gaza telah mendapat tentangan yang hebat daripada rejim Israel.

Seluruh rakyat Malaysia dan dunia luar memberanikan diri keluar ke jalan menunjukan rasa marah dan ketidakpuasan hati terhadap kekejaman Zionis Israel ke atas kumpulan pro-Palestin yang bergegas ke Gaza.

Situasi genting ini menyebabkan Majlis Keselamatan PBB mengadakan mesyuarat tergempar semalam. Namun begitu tiada satu resolusi bertindak yang tegas terhadap kekejaman yang dilakukan.

Pada masa yang sama kebayakan pemimpin utama dunia memberi respon mengutuk tindakan Israel tersebut termasuk Malaysia sendiri.

Namun begitu , pro-Mahasiswa nasional begitu kecewa dengan pendirian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang sehingga masih lagi membisu dan hanya berani mengeluarkan dalam kenyataan "politik".

Pro-M juga kesal dengan sikapnya yang bertindak menyuruh Wisma Putra supaya mengemaskini maklumat terhadap apa yang berlaku kepada sukarelawan negara di perairan Gaza sahaja , namun tindakan bagaimana pula yang mahu di ambil?

Sebaliknya Pro-M berbangga dengan mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Muhammad yang tegas mengkritik dan menggesa agar tindakan tegas diambil segera terhadap kekejaman rejim Israel. Seharusnya Najib wajar mencontohi sikap seperti mantan perdana menteri yang lama.

Pro-Mahasiswa menggesa Najib segera mengadakan mensyuarat tergempar kabinetnya khusus membincang tentang perkara ini. Mahasiswa tidak mahu kelesuan kepimpinan negara dalam menyatakan pendirian dan tindakan tegas mereka dalam isu sejagat ini di sebabkan dakwaan kepada mereka yang selama ini mempunyai kaitan sulit dengan negara Israel dalam kerjasama membaik pulih imej negara Malaysia menerusi syarikat perunding khas Apco Worldwide. Jika benar , Pro-M turut mengutuk dan menggesa kerajaan batalkan terus pakatan berkenaan.

Pro-M menyeru mahasiswa dan seluruh rakyat Malaysia agar bangkit nyatakan sikap mereka yang bencikan kepada kezaliman dan penindasan dalam apa jua bentuk sekalipun.


Penulis adalah pengerusi, Pro-Mahasiswa Nasional

Tiada ulasan: