"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Selcat: Tidak ada bukti rasuah di KSSB

Dakwaan rasuah terhadap syarikat lombong pasir milik kerajaan negeri Selangor - Kuala Semesta Sdn Bhd (KSSB) - adalah 'tidak berasas' tetapi wujud unsur salah urus.

Pengerusi Selcat, Teng Chang Khim berkata penemuan selepas tiga hari pendengaran awam diadakan, menunjukkan tidak ada bukti berlakunya rasuah.

"Jadi di mana skandalnya? Saya tidak nampak ada sebarang skandal," katanya dalam sidang akhbar selepas pendengaran awam hari ini.

Namun, beliau bersetuju berlaku salah pengurusan di KSSB yang ditubuhkan oleh pentadbiran Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim untuk menangani perlombongan pasir secara haram di negeri ini.

Perang mulut

Pendengaran awam hari ini - yang ditangguhkan ke suatu masa kemudian - menyaksikan berlakunya perang mulut ketika ahli parlimen Kapar S Manikavasagam memberi keterangan.

Keadaan menjadi tegang dan suara tinggi kedengaran apabila Teng mengingatkan Manikavasagam supaya bersopan dengan ahli jawatankuasa Selcat.

Beliau juga cuba menenangkan Manikavasagam yang meninggikan suaranya meminta supaya tidak ada sebarang percubaan menutup apa-apa dalam pendengaran awam kes tersebut, disambut tepukan para hadirin.

Berikutan itu, Teng dengan tegas berkata: "Ini adalah prosiding yang serius, bukan satu ceramah. Jika anda ingin bertepuk tangan, sila keluar..."

-malaysiakini-

Tiada ulasan: