"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Dua kali mangsa kena 'raba'

Syazwan Msar
mohdsyazwan@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Pengurus pasukan skuad berbasikal bukit (MTB) Mohd Saiful Abdul Jalil dimaklumkan bahawa mangsa gangguan seksual kemungkinan 'diraba' sebanyak dua kali ketika menjalani latihan pada pertengahan bulan lalu.

Saiful berkata, hal terbabit menyebabkan mangsa yang juga antara prospek untuk mengekalkan pingat emas di Sukan Sea Kemboja mengambil keputusan menarik diri daripada pasukan kerana mengalami gangguan emosi dan trauma dengan kejadian terbabit.

Beliau berkata, hasil daripada maklumat yang diperoleh, gangguan seksual itu berlaku pada 15 dan 19 Mac lalu ketika pasukan MTB menjalani latihan di Putrajaya.

"Selepas kejadian itu, mangsa terus pulang ke Sabah dan memberitahu mahu menarik diri daripada pasukan MTB negara untuk ke Sukan Sea Kemboja pada Mei ini.

"Mangsa memberitahu apa yang terjadi dan dilakukan oleh jurulatih berkenaan menyebabkan kami memberikan kata-kata semangat untuk dia membuat laporan Polis untuk tindakan susulan.

"Ketika ini, mangsa berada di kampungnya di Sabah dan terdapat pasukan perubatan Majlis Sukan Negara (MSN) yang memantau keadaannya terutama berkaitan emosi selepas melalui detik hitam," katanya, ketika dihubungi Arena Metro.

Sebelum itu, Arena Metro melaporkan persiapan skuad berbasikal MTB negara ke temasya Sukan Sea Kemboja boleh dikatakan sedikit terganggu apabila dikhabarkan terdapat seorang pelumba wanita mengalami gangguan seksual ketika menjalani latihan bersama pasukan.

Pelumba wanita berusia 20 an itu yang juga pemenang pingat di temasya Sukan Sea Vietnam tahun lalu mengharungi detik hitam terbabit kebelakangan ini dan lebih mengejutkan lagi pelakunya adalah jurulatihnya sendiri.

Berikutan bimbang situasi bertambah buruk, pelumba berkenaan mengambil tindakan segera dengan membuat laporan Polis untuk tindakan lanjut selain turut mengadu perkara itu kepada Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM).

Selain itu, Saiful berkata, kejadian terbabit mengganggu persiapan skuad MTB negara yang hanya berbaki sebulan sebelum berlepas ke temasya Sukan Sea Kemboja.

"Saya akui kejadian ini menyebabkan perancangan terganggu kerana terpaksa menunda sesi latihan di Sabah selain hampir kehilangan pelumba berpotensi untuk negara.

"Pada masa sama, saya juga sudah mencadangkan beberapa individu yang akan menggantikan tempat jurulatih terbabit untuk membantu melicinkan persiapan pasukan," katanya.

Tiada ulasan: