"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ulasan Isu Dari speakforperak.blogspot


Baru-baru ini Suruhanjaya Pilihanraya sentiasa bertindak di luar daripada bidangkuasanya. Dalam kes Fairus yang telah meletak jawatannya sebagai ADUN Penanti, Suruhanjaya Pilihanraya tidak ada hak untuk membuka mulut dan memberi sebarang komen. Itu bukannya kerja pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya. Mulakan kerja-kerja persediaan untuk pilihanraya kecil di Penanti.


Suruhanjaya Pilihanraya merupakan agensi yang mengendalikan pilihanraya. Itu sahaja kuasa yang diberikan oleh Perlembagaan Persekutuan. Apabila terima surat daripada Speaker, buat sahaja kerja yang patut dibuat. Jangan pula pandai-pandai nak beri nasihat. Suruhanjaya Piliharaya tidak perlu memberi nasihat politik kepada mana-mana pihak.


Pengerusi Suruhanjaya Piliharaya , Tan Sri Abdul Aziz Yusuf sudah bertanduk selepas Mahkamah Persekutuan membuat keputusan bahawa Suruhanjaya Pilihanraya berhak menentukan kekosongan sesuatu kerusi Dewan Negeri.


Beliau memberi komen bahawa pengendalian pilihanraya kecil seperti ini amat membazirkan wang negara. Siapakah yang membazirkan wang dalam pilihanraya kecil? Kerajaan mencurahkan berjuta-juta ringgit untuk memikat hati rakyat sewaktu pilihanraya kecil. Pelbagai projek mee segera dilaksanakan secara lintang-pukang oleh kerajaan. Banyak lagi pemberian dibuat walaupun tindakan-tindakan seperti itu menyalahi undang-undang pilihanraya. Kos sebenarnya ditimbulkan oleh kerajaan sendiri kerana boros berbelanja untuk kepentingan parti-parti politiknya.. Kalau Tan Sri Abdul Aziz betul-betul berniat untuk memberi nasihat, beritahu Perdana Menteri supaya tidak boros membelanjakan wang rakyat dalam pilihanraya kecil Penanti yang bakal kita dihadapi.
Mahkamah Persekutuan telah membuka ruang kepada semua Dewan Negeri dan Dewan Rakyat untuk membawa segala pertikaiannya ke Mahkamah. Apa-apa isu yang dibangkitkan dalam Dewan Negeri dan Dewan Rakyat boleh juga didengar di Mahkamah. Mahkamah menjadi forum yang lebih tinggi daripada Dewan Negeri dan Dewan Rakyat. Kuasa Speaker telah diambilalih oleh hakim-hakim. Ini bermaksud YB Gobind Singh berhak mengambil tindakan undang-undang terhadap Speaker Dewan Rakyat. Banyak lagi kes akan melambak di Mahkamah. Ini merupakan satu 'precedent' atau duluan yang akan membuka 'floodgate'.


Pelajar-pelajar undang-undang tidak perlu belajar tentang 'doktrin pengasingan kuasa'. Ianya tidak relevan lagi di Malaysia. Belajar sekadar bagaimana manupulasikan undang-undang bagi kepentinagan pihak-pihak tertentu adalah memadai. 'Keluhuran Perlembagaan' dan 'Kedaulatan Undang-undang' yang disarankan oleh Rukun Negara telah menjadi akademik semata-mata.

Nizar Akan Tetap Lawan Zambry

Keputusan Mahkamah Persekutuan terhadap Speaker tidak ada kena-mengena dengan kes Dato Seri Nizar vs Datuk Dr Zambry. Saya amat terharu dengan ulasan Penasihat undang-undang UMNO, Datuk Mohd Hafarizam Harun yang meberi nasihat kepada Dato Seri Nizar melalui akhbar untuk menarik balik kes yang difailkan olehya. Kes Dato Seri Nizar vs Datuk Dr Zambry adalah berkaitan dengan isu 'siapakah MB yang sah'. Keputusan Mahkamah Persekutuan semalam pula adalah berkaitan dengan isu pengantungan 7 orang ADUN Perak. Kedua-duanya adalah isu yang berbeza. Harap Datuk Hafarizam memahami perkara ini terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa kenyataan yang memalukan dalam akhbar. Tidak ada sebab untuk Datuk Seri Nizar untuk menarik diri daripada kes ini. Kalau nak bagi nasihat undang-undang pun bagilah kepada orang-orang UMNO. Mereka lebih memerlukannya.

Tiada ulasan: