"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ustaz Nik Aziz Lebih Tinggi Ilmunya daripada Harussani

Buat apa kita nak risau isu Nga Kor Meng baca ayat Quran. Ustaz Nik Aziz dah kata perkara tu tak salah. Dan Ustaz Nik Aziz ilmu dia lima pukul kali ganda berbanding Harussani Zakaria

Ustaz Nik Aziz bukan sahaja lulusan Darul Ulum di India, tetapi mendapat kelulusan Master's dari Universiti Al Azhar. Beliau fasih banyak bahasa terutamanya bahasa Arab.

Berbanding dgn Harussani Zakaria yang tidak pun melanjutkan pelajaran agama beliau ke mana-mana universiti dalam dunia ini. Beliau hanya lulusan KIK Kelang sahaja dan jelas ilmu beliau tidak mungkin setaraf dengan Ustaz Nik Aziz Nik Mat. (Sila rujuk biodata beliau)

Bagi saya, lebih selamat kita mengikut ijtihad Ustaz Nik Aziz dalam isu ni kerana bukan sahaja ilmu Ustaz Harussani lebih rendah daripada Ustaz Nik Aziz, Ustaz Harussani juga adalah pengempen serta penyokong kepada UMNO.

Saya hairan di mana Harussani apabila orang Islam yang tidak berdosa dibunuh di Memali satu masa dahulu? Bukankah pada waktu itu beliau telah pun menjadi mufti Perak dan duduk di dalam Majlis Fatwa Kebangsaan?

Bukan Majlis Fatwa tu jugak ke yang kata Ustaz Ibrahim Libya tidak Syahid sedangkan pada masa itu, Tok Guru Nik Aziz dengan jelas menyatakan bahawa mangsa Memali adalah Syahid?

Dan bukankah Harussani pernah memberikan fatwa mengutuk Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang di dalam isu kafir mengkafir dahulu?

Nampaknya ini kali kedua perlawanan ilmu antara Ustaz Nik Aziz dengan Harussani Zakaria..

Tulang Besi

http://www.malaysiawaves.com/

Tiada ulasan: