"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

POLITIK BARU PAS PERLUKAN PEMIMPIN BARU?

Persoalannya adakah konsep politik baru ciptaan PAS ini sesuai untuk pemimpin PAS yang ada sekarang. ?
Bagi saya politik baru ciptaan PAS sebenarnya berteraskan Islam yang sesuai sepanjang zaman, masa dan tempat. Ianya berbeza dengan politik lama Umno yang tidak berideologi, tidak berteras Islam, hanya berteraskan hawa nafsu dan pragmatik. Politik Umno/BN masjid pun boleh tarian seksi pun boleh. Tidak ada prinsip dan jati diri.
Politik Baru PAS nyata diterima oleh semua kaum tanpa mengira agama dan warna kulit.
Saya yakin sesiapa sahaja yang memimpin PAS adalah sesuai dengan politik baru yang dicanangkan PAS kerana semua pemimpin PAS berfikrah Islam yang universal.
Walaupun ramai beranggapan pemimpin akan bertukar selepas Muktamar kali ini dengan menampilkan beberapa muka baru memegang jawatan-jawatan penting namun ianya tidak menjadi masalah kerana mereka tetap tertakluk kepada perlembagaan PAS yang menjunjung Al-Qu'an dan Hadis.
Selain itu PAS juga dikawal dan diselia oleh Majlis Syura PAS yang sentiasa memastikan perjuangan PAS tetap relevan dan selari dengan Islam.

Sebab itulah sesiapa pun yang menjadi Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden dan jawatan-jawatan lain Insya Allah PAS akan tetap sama. Saya langsung tidak bimbang jika Timbalan Presiden atau Naib Presiden dipegang oleh sesiapa sahaja.
Kalau Ustaz Nasaruddin, Husam atau Mat Sabu maupun Nizar menjadi Timbalan Presiden PAS ianya tidak menjadi masalah kerana mereka semuanya mempunyai fikrah yang jelas dan mantop.
Kerana itulah saya tidak kisah sesiapa pun yang akan dipilih untuk memegang jawatan di dalam parti.
Saya menyokong penuh saranan Tuan Guru Nik Aziz bahawa hanya orang yang merasakan dirinya layak sahaja wajar menawarkan diri untuk bertanding untuk sebarang jawatan pada muktamar PAS Pusat kali ini.  

Tiada ulasan: