"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Anwar di Penanti malam ini, rungkai soal calon

Mohd Sabri Said  

Kembalinya Penasihat Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim ke Pulau Pinang petang ini dijangka merumuskan adunan baru Pakatan Rakyat untuk berhadapan dengan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya kecil Penanti pada masa yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan raya Malaysia (SPR) kelak.

Pertemuan dengan PAS dan kemungkinan bersama DAP di Yayasan Aman, Penanti malam ini pastinya menfokuskan kekosongan kerusi yang ditinggalkan oleh penyandangnya, Mohamad Fairus Khairudin.

Pertemuan malam ini juga dijangka boleh menyuraikan sedikit 'keserabutan' yang dialami oleh Kerajaan Negeri pimpinan Lim Guan Eng sekaligus mendapat jawapan siapa yang bakal mengisi kekosongan kerusi Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang jika menang di Penanti nanti.

Harakahdaily juga difahamkan PAS Negeri juga berhasrat meletakkan calon yang berwibawa di situ sekiranya mandat diberikan kepada PAS pula kali ini memandangkan realiti yang ada ekoran berlaku kes-kes yang boleh merendahkan kewibawaan KeADILan secara langsung.

Apa pun, sama-sama rakyat menunggu apakah langkah-langkah terbaru yang bakal dicaturkan di situ nanti untuk mengekalkan kerusi yang dimenangi setahun lalu.

Seandainya KeADILan bertanding di situ juga, parti itu seharusnya memilih calon-calon yang benar-benar bertanggungjawab, dikenali ramai, sering turun padang, berpontesi dengan adeal bernas memajukan negeri dan sanggup bekerjasama dalam satu pasukan.

Bukan apa, ia amat penting ekoran Dun Penanti agak kurang pemerhatian sebelum ini ekoran kemenangan Fairus dan dilantik sebagai TKM 1 memerlukan masa yang lebih terhadap pengurusan kerajaan yang terpaksa bermula dengan kosong setelah BN lari lintang pukang tanpa meninggalkan satu fail pun untuk rujukan kerajaan baru.

Teka-teki siapa penganti Fairus akan terjawab sedikit masa lagi sama ada calonya terdiri daripada KeADILan sendiri atau kemungkinan PAS akan mengisi kekosongan tersebut. Siapa tahu melainkan Allah SWT sahaja.

Tiada ulasan: