"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Penduduk berang ayam berkokok sebelum 7 pagi

KOSMO!
Ayam-ayam jantan milik Ormond berkokok sebelum pukul 7 pagi. - Getty Images
LONDON – Seorang penternak di Britain diarah memusnahkan ayam-ayam jantannya selepas jiran-jiran mengadu bahawa ia berkokok terlalu awal pada waktu pagi, lapor portal berita MailOnline semalam.

Pentadbiran Cheshire West dan Chester menerima aduan daripada jiran Luke Ormond bahawa bunyi kokokan kawanan ayam jantannya menyebabkan mereka bangun sebelum pukul 7 pagi (waktu tempatan).

Pihak berkuasa kemudian melawat rumah Ormond di Antrobus, bandar Northwich dan alat pemantauan bunyi yang dipasang merekodkan kokokan ayam jantan pukul 6.50 pagi (waktu tempatan).

Selepas beberapa bulan, Ormond menerima surat yang mendakwa kokokan ayamnya menyebabkan gangguan bunyi di kawasan perumahan itu.

Ormond, 28, berkata: “ Ayam saya mula berkokok pukul 6.50 pagi tetapi ia dikatakan terlalu awal bagi penduduk di sini. Jika ia berkokok 10 minit selepas pukul 7 pagi, tidak ada masalah.

“’Saya tidak dapat mengawal bila ayam jantan boleh berkokok,” katanya. 

Ormond menternak dan menjual ayam sebagai hobi. Dia memelihara 100 ekor ayam termasuk ayam jantan di rumahnya.

Dia telah mendapatkan beratus-ratus tandatangan daripada orang ramai yang menggesa pihak berkuasa menari balik arahan itu. – AGENSI

Tiada ulasan: