"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

‘Tak kisah orang nak kata aku ini anak pungut tepi tong sampah’

KOSMO!
Tangkap layar video @ezzuchang di laman TikTok yang tular baru-baru ini.
PETALING JAYA – “Tak kisah kalau orang nak cakap saya anak pungut, anak angkat, tertukar di hospital atau kutip dalam tong sampah. Apa yang penting, saya dibesarkan oleh ibu kandung dan ibu susuan dengan penuh kasih sayang”.

Begitulah luahan hati seorang pengguna di laman TikTok, @ezzuchang yang memuat naik video Aidilfitri berdurasi satu minit 11 saat yang menyentuh hati netizen.

“Selamat hari raya mak, maaf zahir batin. Saya minta maaf kalau ada buat salah dari kecil, halalkan makan minum. Terima kasih mak, mak jaga saya dari kecil dengan baik, tak pernah pukul saya walaupun saya nakal.

“Terima kasih juga mak selalu percaya apa yang saya buat. Mak tak pernah cakap saya ni anak yang tak baik. Saya sayang mak,” katanya.

Menurut @ezzuchang, dia tidak kisah jika orang mengata dia hidup bagaikan orang Melayu walaupun berbangsa Cina kerana dia dibesarkan dengan adat dan budaya kaum Melayu.

“Tidak kisahlah kalau atuk atau moyang saya berbangsa Cina. Apa yang saya tahu, saya tidak pernah jumpa mereka. Tetapi, saya pernah jumpa atuk dan nenek saya di Terengganu.

“Alhamdulillah, saya bangga dibesarkan dalam keluarga Melayu, dan saya bangga jadi anak Melayu,” katanya.

Meninjau ke ruangan komen, orang ramai rata-ratanya tersentuh hati setelah menonton video kongsian @ezzuchang sehinggakan ada yang mengalirkan air mata.

Malah, ramai menitipkan nasihat agar jejaka tersebut tidak melupakan jasa dan bakti ibu susuannya itu pada masa hadapan.

“Jangan malu. Saya bangga awak berjaya dan dibesarkan dengan penuh kasih sayang oleh ibu awak. Awak juga hormat pada ibu yang sudah membela awak dari kecil hingga besar. Teruskan berbakti, jaga mak baik-baik,” kata Fakhrul.

“Kalau anak susuan, maksudnya sama taraf dengan anak sendiri, alhamdulillah,” kata Aleesha.

“Mesti ramai orang cemburu. Syukurlah layanan keluarga ibu susuan sama macam keluarga kandung. Tak ada beza,” kata Hafidzudin.

Kini, hantaran tersebut telah menerima 96,400 tanda suka dan 3,476 komen. – KOSMO! ONLINE

Tiada ulasan: