"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

#PNderhaka semakin kelam kabut

Menteri, peguam negara tiba di rumah Muhyiddin

Malaysiakini 

Menteri kabinet dan Peguam Negara Idris Harun telah tiba di kediaman Perdana Menteri Muhyiddin Yassin di Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

Menurut Bernama TV, mereka mulai tiba pada jam 1.30 tengah hari tadi - satu jam sebelum persidangan Dewan Rakyat dijadualkan untuk bersambung semula.

Petugas media dilihat mula 'berkampung' di kawasan rumah perdana menteri  sejak pukul 1 tengah hari tadi.

Awal hari ini, Istana Negara mengeluarkan teguran terbuka terhadap Menteri Undang-Undang Takiyuddin Hassan dan Peguam Negara Idrus Harun.

Istana berkata kedua-duanya tidak menepati kata-kata mereka ketika secara maya menghadap Yang di-Pertuan Agong bahawa Ordinan Darurat akan dibahaskan di parlimen.

Istana juga menuduh Takiyuddin mengelirukan Dewan Rakyat mengenai pembatalan Ordinan Darurat itu.


--------


Azhar, Takiyuddin letak jawatan?

FMT Reporters

PETALING JAYA: Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Takiyuddin Hassan dijangka meletak jawatan, menurut sumber.

Sumber itu memberitahu FMT, beberapa pemimpin tertinggi lain juga dijangka berbuat demikian.

“Ini yang dimaklumkan kepada kami setakat ini, tetapi segala-galanya masih belum muktamad,” kata sumber itu.

FMT sedang mendapatkan pengesahan daripada Azhar and Takiyuddin.

Desakan supaya Takiyuddin dan Azhar meletakkan jawatan timbul selepas Yang di-Pertuan Agong menzahirkan rasa amat dukacita terhadap pengumuman pembatalan Ordinan Darurat yang belum diperkenan baginda.

Isnin lalu, Takiyuddin mengumumkan pembatalan Ordinan Darurat pada 21 Julai, menyebabkan timbul kekecohan dalam kalangan Ahli Parlimen yang mempersoalkan sama ada ia mendapat perkenan Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Sejak empat hari lalu, Ahli Parlimen gagal mendapatkan jawapan daripada Takiyuddin, sebaliknya beliau memberitahu perkara itu akan dijelaskan pada Isnin ini.

Bagaimanapun, kenyataan dikeluarkan Istana Negara yang mendedahkan perkara itu belum mendapat perkenan, sekali lagi menimbulkan kekecohan apabila laungan “derhaka” dan “letak jawatan” kedengaran dalam Parlimen yang meminta Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, Takiyuddin dan Azhar meletak jawatan.

Tiada ulasan: