"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Rakyat Malaysia ditipu, hampir seminggu Ordinan Darurat dibatalkan

MALAYSIA DATELINE

Selepas diasak bertubi-tubi oleh Ahli Parlimen pembangkang di persidangan dewan pagi ini, akhirnya Menteri Undang-undang Datuk Takiyuddin Hassan mengumumkan Ordinan Darurat telah dimansuhkan pada 21 Julai 2021.

Ahli Parlimen Johor Bharu Akmal Nasir berkata, Ordinan Darurat yang dibatalkan hampir seminggu bagaimanapun langsung tidak ada pengumuman dibuat oleh kerajaan.

“Kita semua telah tertipu.

“Dah seminggu tapi tiada pengumuman tiada berita.

“Perikatan Nasional nak tipu siapa?

“Apa yang kerajaan cuba sembunyikan?” kata beliau di hantara Facebook sebentar tadi.

Terkini di dalam sidang dewan hari ini, Takiyuddin Hassan mengumumkan keputusan yang mengejutkan iaitu kerajaan telah membatalkan perintah darurat.

----------

Pembatalan Ordinan Darurat tidak dimaklum dalam warta kerajaan

MALAYSIA DATELINE

Pengumuman mengejutkan oleh Menteri Undang-undang Datuk Seri Takiyuddin Hassan bahawa Ordinan Darurat telah dibatalkan sejak 21 Julai lalu bagaimanapun di dalam warta kerajaan tidak ada pemberitahuan pembatalan peraturan tersebut.

Peguam Syahredzan Johan dalam ciapannya menunjukkan jadual warta kerajaan itu tidak ada pemberitahuan bahawa Ordinan Darurat dibatalkan sepertimana diumumkan Takiyuddin Hassan.

Tiada pemakluman Ordinan Darurat dibatalkan

Di Dewan Rakyat hari ini sebilangan anggota parlimen pembangkang mengatakan peraturan darurat harus dibatalkan melalui Parlimen sebagaimana yang dikehendaki oleh Fasal 150 (3).

Setelah banyak tunjuk perasaan dari ahli parlimen pembangkang, Takiyuddin mengatakan keputusan telah dibuat pada 21 Julai lalu, yang bertepatan dengan mesyuarat kabinet terakhir.

Tiada ulasan: