"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

PAS mula menyerang Umno?

Tindakan Umno jejas semangat penyatuan ummah, kata PAS

FMT Reporters

PETALING JAYA: PAS menghentam tindakan Umno mengarahkan Ahli Parlimen parti itu menarik diri menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) kerana tidak selari dengan agenda penyatuan ummah.

Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, langkah Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mengambil pendirian berkenaan disifatkannya “mendukacitakan”.

“Tindakan itu juga tidak selari dengan semangat penyatuan ummah seperti termaktub dalam Piagam Muafakat Nasional (MN). Ia secara tidak langsung akan menggugat perancangan Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan usaha menangani penularan wabak Covid 19, serta usaha membantu rakyat yang terjejas teruk kini.

“Walau bagaimanapun, PAS kekal yakin dengan asas penubuhan MN bermatlamatkan kesatuan ummah serta membina kekuatan politik Melayu Islam perlu terus dipertahankan demi kestabilan politik, keharmonian kaum dan kesejahteraan negara,” katanya dalam kenyataan.

Terdahulu, Zahid mengarahkan semua Ahli Parlimen Umno menarik sokongan bukan sahaja terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, malah membabitkan kerajaan PN.

Ketika berita ini ditulis, 14 Ahli Parlimen Umno membuat keputusan untuk patuh kepada keputusan parti menarik balik sokongan terhadap kerajaan Muhyiddin, namun beberapa wakil rakyat lain, termasuk mereka yang memegang jawatan tinggi kerajaan belum berbuat demikian.

Selasa lalu, Menteri Tenaga dan Sumber Asli Shamsul Anuar Nasarah, meletakkan jawatan sebagai mematuhi arahan pucuk pimpinan parti, namun menteri Umno lain dalam Kabinet Muhyiddin tidak mengambil tindakan sama.

Tiada ulasan: