"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Terkejut dimaklumkan positif Covid-19 dalam MySejahtera

MOHD AZLIM ZAINURY

SEPANG - Seorang pengguna MySejahtera terkejut apabila dia disahkan positif Covid-19 menerusi pemakluman aplikasi itu walaupun tidak mempunyai sejarah menjadi kontak rapat pesakit Covid-19.

Pengguna terbabit, Abu Hassan Saari Aris, 53, turut kesal kerana diminta menjalani kuarantin selama 10 hari sehingga Selasa selepas dia dikategorikan sebagai individu positif Covid-19 pada Jumaat lalu.

Abu Hassan yang sangsi dengan arahan itu, kemudian mengambil ujian calitan Covid-19 di sebuah klinik swasta sehari selepas menerima pemakluman dan keputusan calitannya adalah negatif.

"Setelah itu saya membuat laporan di Balai Polis Putra Perdana untuk rujukan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) selain majikan dengan harapan data MySejahtera dapat 'dibersihkan' semula," katanya ditemui di kediamannya di Taman Putra Perdana Puchong di sini pada Jumaat.

Dalam pada itu, Abu Hassan yang bekerja sebagai juruteknik penyelengaraan bangunan syarikat swasta berkata, ahli keluarganya turut bimbang dengan status kesihatan mereka sekeluarga memandangkan tinggal di kawasan perumahan yang padat dengan penduduk.

Malah, katanya, akibat permakluman data berkenaan dia tidak dapat meneruskan pekerjaannya seperti biasa selama beberapa hari dan hanya berkurung di rumah walaupun ujian calitannya negatif.

"Selepas ke klinik untuk ujian calitan saya tidak boleh ke mana mana lagi termasuk keluar bekerja kerana perlu mendaftar dengan aplikasi MySejahtera. Bagaimana hendak daftar kalau rekod Mysejahtera saya positif Covid-19," jelasnya.

Sehubungan itu, Abu Hassan berharap maklumat mengenai dirinya di dalam aplikasi MySejahtera dapat dikemaskinikan semula selain berharap perkara sama tidak berulang dan menimpa orang lain.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/154169/BERITA/Semasa/Terkejut-dimaklumkan-positif-Covid-19-dalam-MySejahtera

© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Tiada ulasan: