"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Terkejut dengar ucapan menghasut, ramai harap Hannah saman ‘ustaz aktivis’ ini

Harapandaily

Orang ramai berharap Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh mengenakan tindakan undang-undang terhadap seorang aktivis bergelar ustaz yang disifatkan menghasut rakyat.
Pengerusi Persatuan Kebajikan Surplus Pulau Pinang, Mohd Sophian Mohd Zain menerusi sedutan ucapannya yang tersebar di media sosial mengaitkan buku “Becoming Hannah: A Personal Journey.”
“Hannah Yeoh… menggunakan jawatan Menteri… jawatan sebagai ahli parlimen.. pusat khidmat ahli parlimen, digunakan untuk apa?
“Untuk menyampaikan dakyah…,” dakwa Sophian yang pernah menjadi antara panel dalam program anjuran Pas Pulau Pinang.
Dia juga baru-baru ini menerusi hantaran di Facebook mengecam kerajaan Madani yang disindirnya “cukup-cukup cerdik menggunakan semua atas jenama Agong” serta menuntut Datuk Seri Najib Razak diberi penahanan rumah.
Rata-rata menyifatkan kenyataan individu yang pernah tular kerana tidak puas hati terhadap pihak berkuasa berhubung isu warga asing berniaga di sekitar Pasar Selayang, Selangor itu sebagai keterlaluan.

Antaranya, TikTokers Taufiq Iskandar yang mengingatkan bahawa buku Hannah Yeoh itu telah diterbitkan pada 2014 ketika Pas bersama DAP dalam kerajaan negeri Selangor.

“Tiada masalah pun (ketika itu)? Kenapa sekarang ada masalah pula?

“Sejak tahun 2014 sampai sekarang, berapa ramai orang Islam yang dah terikut dengan Hannah Yeoh masuk Kristian?” bidasnya yang meraih hampir 1,000 komentar yang majoritinya bersetuju dengan pendapat beliau.

Isu buku Hannah yang merupakan kisah dan perjalanan peribadi Ahli Parlimen Segambut berkenaan dilihat konsisten menjadi tunggangan pihak pembangkang.

Malah, terdapat pensyarah di sebuah universiti awam antara lain mendakwa pemimpin DAP tersebut berniat untuk mengubah Malaysia menjadi negara Kristian.

Mengulas lanjut, Taufiq mempersoal sama ada keimanan individu yang membantah buku Hannah itu tergugat.

“Kenapa kalau dia berdakwah dekat kamu, kamu tergugat ke? Saya nak tanya kamu ni. Kamu ada iman ke tidak?

“Itu tuhan dia. Itu cara dia. Kita ada tuhan kita. Kita ada iman. Kita ada otak dan akal.

“Ke kamu saja politikkan isu ni dan tambah minyak?

“Saya haraplah polis ambil tindakan pada Sophian ni kerana menghasut,” desaknya lagi.

Tiada ulasan: