"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

PH tak boleh ambil mudah PN

Tsubasa Nair

PETALING JAYA: Pakatan Harapan (PH) tidak boleh mengambil mudah Perikatan Nasional (PN) walaupun memiliki sebahagian besar kerusi di Dewan Rakyat, kata penganalisis politik, Adib Zalkapli.

Adib dari BowerGroupAsia (BGA) berkata, PH tidak boleh menganggap banyak kerusinya di Dewan Rakyat sebagai selamat kerana mereka menang kurang daripada 50% undi.

“PH mempunyai lawan baharu di Selangor dan Kuala Lumpur,” kata Adib pada forum mengenai pilihan raya umum.

“Sungai Buloh dan Gombak pernah menjadi kerusi selamat untuk PH, kerana pakatan itu sebelum ini memenangi kerusi ini dengan lebih 50% undi. Bagaimanapun, pada PRU15 mereka menang dengan kurang daripada 50%.”

Adib, yang merupakan pengarah hal ehwal kerajaan dan dasar awam di BGA, juga berkata pemilihan calon akan menjadi sangat penting sekarang.

“Pemilihan calon juga isu lain. (Calon dengan) bantuan ‘profil nasional’, seperti yang anda lihat di Sungai Buloh, di mana (bekas menteri kesihatan) Khairy Jamaluddin berjaya mengecilkan margin.

“Tetapi su jentera tempatan juga sama penting, seperti yang berlaku di Titiwangsa,” katanya.

Adib menegaskan Johari Ghani, yang tewas di kerusi Titiwangsa pada pilihan raya umum 2018 (PRU14), mengambil pendekatan berbeza dalam kempennya kali ini, memilih untuk mengadakan lebih banyak dialog dengan golongan muda selain strategi yang biasa.

Hasilnya, Johari menang kerusi itu dengan majoriti 4,632 undi dalam pertandingan empat penjuru. Pada PRU14, Rina Harun daripada Bersatu memenangi kerusi itu atas tiket PH.

Tiada ulasan: