"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

'Rakyat Sarawak bimbang pakatan GPS-PAS'

Andrew Sia

Pemimpin Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang sudah bersara bimbang mengenai kerjasama dengan PAS melalui gabungan Perikatan Nasional (PN).

"Sentimen (negatif) di lapangan tentang bekerjasama dengan PAS bukan sahaja kuat, tetapi sangat, sangat kuat," kata Lily Yong, yang mengetuai Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) cawangan Kuching, sebahagian daripada GPS.

“Di Sarawak, selama lebih seratus tahun, kita mempunyai penghidupan yang harmoni, berbilang kaum dan agama. Kita tidak seharusnya menjejaskan perkara ini.

“Walaupun tiada apa-apa yang dimuktamadkan buat masa ini, jika formula untuk bekerjasama dengan PAS, saya tidak boleh bayangkan Sarawak akan menjadi seperti apa,” kata bekas Adun Padungan itu.

“Sebagai rakyat Sarawak, kita perlu bersuara, kita tidak boleh berdiam diri. Itulah yang diberitahu oleh hati nurani saya.

“Saya akan menyuarakan kepada pemimpin (negeri) kita tentang sentimen majoriti di lapangan,” katanya.

Yong, bekas naib presiden SUPP, berkata sekarang "masa yang sangat penting" untuk pemimpin GPS membuat keputusan demi melindungi masa depan Sarawak.

“Kita tidak seharusnya memperjudikan masa depan ramai rakyat Sarawak. Rakyat Sarawak yang tulen mesti memikirkan tentang rakyat negeri ini, ia bukan tentang Sarawak lebih sederhana

“Saya percaya pemimpin kita lebih mengetahui apa yang baik untuk Sarawak dan rakyatnya. Saya benar-benar mendoakan pemimpin kita mempunyai kebijaksanaan untuk membuat keputusan yang tepat bagi menegakkan Sarawak yang berbilang kaum, agama dan harmoni yang boleh terus makmur,” kata Yong lagi.

Bekas timbalan ketua menteri Sarawak George Chan (gambar, bawah) berkata Malaysia harus mencontohi Indonesia yang lebih terbuka walaupun 90 peratus penduduk di sana beragama Islam.

“Kita tidak sepatutnya menjadi lebih kolot, itu sudah ketinggalan zaman. Malaysia harus mengikut Indonesia dari segi kebebasan beragama dan masyarakat terbuka. Kita tidak seharusnya menjadi lebih menyekat,” katanya.

Ketika ditanya bagaimana perasaan rakyat Sarawak mengenai GPS menyertai PAS/PN, Chan berkata, “dari segi sentimen di lapangan, jelas orang ramai bimbang.

“Ramai orang di Sarawak tidak akan terlalu gembira, kerana mereka takut dengan Islamisasi."

Bagaimanapun, bekas presiden SUPP itu berkata, Premier Sarawak Abang Johari Openg "tahu apa yang dia lakukan" dalam mendapatkan faedah terbaik untuk negeri itu, termasuk menetapkan syarat kebebasan beragama.

Dia juga menjawab kebimbangan jika Islamisasi di Semenanjung Malaysia akhirnya akan merebak ke Sarawak.

"Ya ia akan berlaku. Sekarang kita berada dalam masa yang tidak konvensional. Saya mengharapkan yang terbaik,” kata Chan.

David Teng, bekas pembantu menteri perumahan dan kesihatan awam Sarawak dari SUPP, berkata: "Jika kita mengandaikan bahawa PAS akan menguasai (kerajaan), kerana mereka mempunyai lebih banyak kerusi, fakta ini sahaja akan membuatkan ramai orang di Sarawak berasa tidak selesa."

“Jika GPS mahu bekerjasama dengan PAS atau PN, GPS harus mengambil berat perasaan orang ramai. Mana-mana parti politik yang mendapat mandat rakyat mesti mencerminkan keprihatinan rakyat,” jelasnya.

Bagi melindungi kepentingan Sarawak, syarat itu boleh ditetapkan bagi mana-mana gabungan yang GPS pilih untuk menyertai (sama ada PH, BN atau PN), bukan hanya dengan PN, jelasnya.

“Sarawak lebih sederhana. Kita berbeza dengan Tanah Melayu (Semenanjung Malaysia), yang lebih mempunyai pemikiran perkauman. Kita memerlukan perubahan drastik dalam pemikiran rakyat untuk menyedari bahawa kita benar-benar Keluarga Malaysia.

“Tunku Abdul Rahman, PM pertama kami, adalah pertaruhan terbaik kami untuk melihat Malaysia yang bahagia, tidak semestinya Malaysia yang makmur, tetapi yang bahagia. Pada masa itu, perasaan perkauman tidak begitu kuat,” kata Teng, 77.

Teng, yang merupakan ketua publisiti dan bendahari SUPP sebelum bersara daripada politik sepuluh tahun lalu, menambah komennya tidak mewakili SUPP tetapi sekadar pendapatnya sendiri.

Kebimbangan lain

Selain ahli politik SUPP, aktivis Sarawak, Peter John Jaban telah meminta premier Sarawak untuk mempertimbangkan pakatannya dengan teliti dan menolak ekstremisme Islam, yang boleh menjadikan Malaysia terjerumus dalam kemunduran.

“Bolehkah dia menghalang dunia daripada melihat ekstremisme yang semakin meningkat di Malaysia sebagai alasan untuk tidak melabur dalam masa depan kita," soalnya dalam satu kenyataan.

Dia berkata gabungan yang meletakkan “perdana menteri boneka PAS” dalam jawatan tertinggi adalah menjijikkan majoriti bukan Islam rakyat Sarawak, terutamanya ahli politik yang menggunakan ugutan tidak berasas seperti dakwaan “komplot Kristian” untuk menyokong kedudukannya, kata Jaban, yang juga naib setiausaha Persekutuan Hak Asasi Manusia Global (Malaysia).

Jaban berkata Pengerusi PN Muhyiddin Yassin sendiri menunjukkan dirinya tidak layak menjadi perdana menteri dengan kenyataan anti-Kristian menjelang pilihan raya umum ke-15, yang menunjukkan sama ada sikap tidak bertoleransi agamanya sendiri, atau kesanggupan menggunakan sentimen ekstremis untuk menang.

“Majoriti umat Islam Malaysia adalah orang yang bertolak ansur, munasabah yang inginkan kebebasan beragama, keseimbangan sosial, dan pertumbuhan ekonomi.

"Majoriti rakyat Sarawak adalah penganut Kristian yang mengharapkan untuk menjalankan kehidupan mereka tanpa gangguan. Kita mesti memilih pakatan yang menyokong perkara ini,” katanya.

Tiada ulasan: