"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Saravanan: Zahid tentukan siapa TPM BN

FMT Reporters

PETALING JAYA: Pengerusi Barisan Nasional (BN) Ahmad Zahid Hamidi akan menentukan siapa calon timbalan perdana menteri daripada gabungan itu dalam kerajaan perpaduan.

Timbalan Presiden MIC, M Saravanan, berkata walaupun isu berhubung jawatan itu ada dibincangkan pada mesyuarat Dewan Tertinggi BN sebelum ini, tiada nama tertentu disebut bagi mengisinya pada mesyuarat berkenaan.

“Kita ada bincang jawatan itu, namun siapa calonnya belum ditetapkan lagi…terpulang kepada pengerusi (Zahid) kerana mandat diberikan kepada pengerusi.

“Kita hanya bincang jawatan itu, tiada siapa nama yang disebut,” katanya menurut Berita Harian.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim memberi jaminan dua jawatan timbalan perdana menteri akan diwujudkan bawah Jemaah Menterinya dalam kalangan wakil komponen kerajaan perpaduan.

Beliau berkata, ia akan diisi oleh wakil masing-masing daripada BN dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Selepas kemelut pelantikan perdana menteri berlarutan selama lima hari susulan tiada gabungan parti yang memperoleh majoriti mudah pada pasca pilihan raya umum ke-15 (PRU15), presiden PKR itu akhirnya mengangkat sumpah sebagai perdana menteri ke-10 di Istana Negara, semalam.

Anwar akan memimpin kerajaan perpaduan yang sehingga kini dianggotai BN dan GPS, namun beliau turut menjemput gabungan serta parti politik lain termasuk Perikatan Nasional (PN) untuk menyertai pentadbirannya.

Tiada ulasan: