"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Agong titah 30 Ahli Dewan Rakyat BN menghadap pagi esok

Ekhwan Haque Fazlul Haque dan Hafidzul Hilmi Mohd Noor

am@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri' ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan 30 Ahli Dewan Rakyat daripada Barisan Nasional menghadap secara individu di Istana Negara, di sini, 10.30 pagi esok.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Seri Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, proses ini bertujuan agar Yang di-Pertuan Agong dapat membuat keputusan bagi melantik seorang Ahli Dewan Rakyat yang pada hemat Baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri.

Menurutnya, keputusan itu dibuat selaras dengan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

"Seri Paduka Baginda menyeru dan menasihati rakyat agar bersabar dan bertenang sehingga proses pembentukan kerajaan baharu dan pelantikan bakal Perdana Menteri Malaysia ke-10 selesai.

"Seri Paduka Baginda turut menyeru rakyat mendoakan semoga proses berkenaan dipermudahkan dan berjalan lancar demi kepentingan tanah air yang tercinta," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Terdahulu, Al-Sultan Abdullah menerima mengadap ketua gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN), 4.30 petang tadi.

PH diwakili Datuk Seri Anwar Ibrahim manakala Tan Sri Muhyiddin Yassin mewakili PN.

Tiada ulasan: