K PRAGALATH
Meskipun tidak bekerjasama dengan GRS di dalam kempen pilihan raya negeri Sabah, BN telah memutuskan untuk memberikan sokongan kepada GRS dalam pembentukan negeri Sabah.
Perkara ini telah disahkan oleh setiausaha agung Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki dalam satu hantaran Facebook.
“Alhamdulilah BN telah memberikan sokongan untuk bersama membentuk kerajaan negeri Sabah.”
Pagi tadi, presiden GRS Datuk Seri Hajiji Noor telah mengangkat sumpah sebagai ketua Menteri untuk penggal kedua dengan sokongan 29 ADUN, lima Adun Bebas, tiga Adun UPKO dan satu PKR.
Parti Solidariti Tanah Airku pimpinan Tan Sri Jeffrey Kitingan yang mempunyai dua kerusi turut menyokong kepimpinan Hajiji.
Ini ialah prestasi BN terburuk di dalam pilihanraya Sabah. Ia hanya menang enam kerusi DUN daripada 45 yang ditandingi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan