"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


IKLAN TEKS

IKLAN TEKS Cuma RM10 Sahaja Hubungi: gigitankerengga@gmail.com

Deepak lapor polis terhadap Shafee, Najib, Azeez

Saudagar karpet Deepak Jaikishian membuat laporan polis malam tadi terhadap bekas peguamnya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan bekas pengerusi Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Deepak mendakwa mereka campur tangan dalam saman yang difailkan balu mendiang penyiasat persendirian (PI) P Balasubramaniam mengenai pembunuhan Altantuya Shaariibuu, yang mana beliau juga defendan dalam kes tersebut.

Ahli perniagaan itu membuat laporan di balai polis Dang Wangi dan mendakwa dirinya dipaksa mengambil Shafee sebagai peguamnya dalam kes itu atas arahan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

"Shafee diambil oleh Najib untuk mewakili saya dalam saman tersebut yang bertentangan dengan hasrat saya.

"Shafee dipaksakan untuk menjadi peguam saya semata-mata atas (kuasa) bekas perdana menteri dan keluarganya yang menggunakan jabatan kerajaan dan institusi kewangan berkaitan kerajaan bagi meletakkan tekanan untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan melalui intimidasi dan ancaman," katanya dalam laporan polis yang dilihat Malaysiakini.

Menurut Deepak, Shafee dan Azeez bertindak menurut arahan Najib dan menghalangnya daripada disoal dalam pemeriksaan balas terhadap kenyataan pembelaannya yang bertentangan pada tiga keadaan - 19 Mac, 27 Mac dan 13 April.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 6 Februari lalu membenarkan Deepak disoal dalam pemeriksaan balas mengenai kenyataan pembelaannya - oleh Americk Sidhu, peguam kepada A Santhamil Selvi, balu mendiang Balasubramaniam pada 26 Oktober tahun lepas dan satu lagi yang difailkan oleh firma Shafee pada 7 November 2017.

Dalam pernyataan pertahanan pertamanya, Deepak menegaskan "kebenaran mengenai apa yang sebenarnya terjadi yang jelas membabitkan Najib dan isterinya Rosmah Mansor dalam kes pembunuhan Altantuya."

Deepak mendakwa dirinya dipaksa oleh Shafee untuk dimasukkan ke hospital kerajaan (19 Mac), ke sebuah hospital swasta (27 Mac) dan di sebuah hospital swasta di New Delhi (13 April).

Deepak selanjutnya mendakwa sebelum pemeriksaan pada 19 Mac lalu, Shafee memintanya supaya tidak hadir di mahkamah kerana beliau tidak mahu memberikan kesaksian palsu semasa pemeriksaan balas.

Saudagar karpet itu menyebut dakwaan Shafee di mahkamah bahawa anak guamnya telah datang ke pejabatnya dan muntah darah - yang membuatkan beliau dihantar ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia di Cheras - merupakan "suatu pembohongan secara terang-terangan."

Sebelum tarikh perbicaraan 27 Mac itu, Deepak mendakwa dirinya terpaksa dimasukkan ke hospital swasta untuk mengelak daripada memberi keterangan.

Pada kesempatan yang ketiga, Deepak berkata Azeez memaksa dirinyaa bertemu Shafee, di mana beliau disarankan agar pergi ke luar negara ke India untuk melakukan pemeriksaan kesihatan.

Dalam laporan polisnya, Deepak menyatakan bahawa beliau mempunyai rakaman audio dan visual bagi menunjukkan bahawa Shafee dan Azeez cuba untuk memutarbelitkan sistem keadilan.

Malaysiakini cuba menghubungi Shafee bagi mendapatkan ulasannya.

Selepas BN kalah dalam pilihan raya umum 9 Mei, ahli perniagaan itu menghentikan khidmat Shafee dan melantik seorang peguam baru, RK Nathan.

Deepak sebelum ini menyatakan bahawa walaupun Najib, Rosmah, dua daripada adik Najib dan empat yang lain berjaya membatalkan saman Santhamil, tetapi beliau akan membawa kesemua defendan itu kembali ke mahkamah sebagai tuntutan pihak ketiga.

Mahkamah Tinggi juga telah menerima kenyataan pembelaan yang pertama.

Deepak dilihat sebagai pihak yang bertanggung jawab dalam penarikan balik akuan bersumpah Balasubramaniam pada 4 Julai 2008 mengenai pembunuhan Altantuya.
-malaysiakini

Rafizi dedah mengapa pasukannya lawan pasukan Azmin

Calon Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, beliau bertanding melawan penyandang Datuk Seri Azmin Ali dan sekutunya kerana rekod mereka dalam mengecewakan keputusan strategik utama.

Rafizi, dalam satu wawancara dengan Star TV semalam, memetik kecenderungan Azmin sebelum ini untuk bekerjasama dengan PAS, dan juga tentangan kem itu apabila Tun Dr Mahathir Mohamad dinamakan sebagai pilihan Pakatan Harapan sebagai calon perdana menteri.

"Kami bertanggungjawab untuk melancarkan Pakatan Harapan," kata Rafizi yang mendakwa Azmin tidak bersetuju kerana merasakan kesatuan dengan PAS akan memastikan jangka hayat PKR, dan "Kami tidak akan 'survived' tanpa undi Melayu".

Begitu juga, tegas Rafizi, apabila mereka mengambil keputusan untuk membawa Mahathir dan BERSATU (ke dalam HARAPAN) dan bersetuju dengan konsensus bahawa beliau menjadi perdana menteri yang ketujuh, mereka seperti (timbalan ketua Wanita PKR) Haniza Talha (Ketua Wanita PKR) Zuraida Kamaruddin dan Azmin tidak bersetuju dengan alasan ia sepatutnya perdana menteri yang muda.

Berikutan berkuburnya Pakatan Rakyat, katanya, Azmin mengekalkan PAS dalam kerajaan Selangor dalam usaha untuk mengekalkan hubungan baik. PAS kalah teruk di Selangor semasa pilihan raya umum ke-14, dengan hanya tinggal satu kerusi.

Empat bulan sebelum pilihan raya umum Mei 9, Zuraida, seorang sekutu utama Azmin, dakwa Rafizi, juga bercakap menolak pelantikan Mahathir sebagai perdana menteri, dan sebaliknya mencadangkan beliau dilantik sebagai "menteri kanan".

Halangan berterusan

Rafizi berkata, halangan seumpama iu oleh kem Azmin "selalu" berlaku dalam tempoh empat hingga lima tahun yang lalu.

"Pada bila-bila masa kita perlu bergerak ke hadapan dengan satu keputusan yang besar, selalu ada pendapat yang berbeza yang mengecewakannya.

"Sekarang kita mempunyai Anwar Ibrahim sebagai presiden parti dan perdana menteri menunggu, kita memerlukan pasukan yang kuat yang bergerak bersama dalam satu arah tanpa terus berpecah." tegasnya.
-malaysiakini

Hanipa jawab dakwaan Presiden Pas

NASUHA RAHMAN 
Ahli Parlimen Sepang Hanipa Maidin mengakui kerajaan Pakatan Harapan (PH) ada kelemahan dalam mentadbir negara yang mempunyai banyak masalah ekoran tindakan kerajaan terdahulu.

Namun katanya, PH sedang bekerja keras ingin membawa perubahan di sebalik kelemahan yang ada dan tidak mungkin pihaknya akan mencapai kesempurnaan atau cita-cita ketahap lebih baik dalam sebarang masa.

“PH ada kelemahan. Ya kami mengaku salah ( plead guilty ). Kami sedang berusaha keras untuk betulkan yang salah, luruskan yang bengkok, wangikan yang busuk, bersihkan yang kotor, perbaiki yang rosak dan pelbagai lagi lah.

“Yalah bukan mudah. Kami sedang mewarisi” “barangan buruk dan busuk” yang berusia 60 tahun. Orang yang biasa sokong “benda buruk dan busuk” tak mengapalah. Dah biasa. Kami tak biasa,” kata beliau dalam Facebooknya.

Beliau berkata demikian merujuk kepada kenyataan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menyifatkan Kerajaan PH yang baru mentadbir negara empat bulan didakwa lebih teruk daripada Umno-BN yang memerintah selama enam dekad ini.

Abdul Hadi berkata, pemerintahan PH lebih dahsyat hinggakan kes yang telah didakwa di mahkamah juga diselesaikan begitu sahaja.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Konvensyen Dewan Himpunan Penyokong Pas kali pertama di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu, semalam.

Hanipa mempersoalkan pemimpin Pas yang langsung tidak bersuara apabila kes suami menteri wanita yang terlibat dalam isu NFC ditarik balik.

“Kita juga tahu YB cuba sindir keputusan pejabat AG tarik balik pendakwaan ke atas YB Menteri Kewangan. Nak tanya sikit…masa pendakwa tarik balik kes suami menteri wanita yang libatkan isu NFC ,YB ada bersuara tak? Yang AG tak rayu Razak Baginda dibebaskan, YB ada bersuara ke?

“Yang terang-terang menteri dikatakan rasuah politik wang oleh parti dia sendiri dan dihukum oleh parti, tapi lepas tu tidak didakwa dan dibenarkan pula jadi calon PRK pun ada YB . Tak cukup itu , orang itu dilantik dalam GLC pula. Tak ingat ke YB?” soal Hanipa.

Usul tahaluf dengan Umno hangatkan Muktamar Pemuda PAS

MUKTAMAR PAS | Dewan Pemuda PAS menerima usul politik yang memohon supaya PAS pusat menentukan rakan politik menerusi kaedah tahaluf sebaliknya bukan melalui kaedah taawun.

Perkara itu dibangkitkan oleh Pemuda PAS Kawasan Kota Raja selepas sesi perbahasan ucaptama ketua pemuda sempena Muktamar Dewan Pemuda PAS ke-59 di Kuala Terengganu, hari ini.

Ia sekali gus mencetuskan sedikit kehangatan selepas perjalanan acara yang berlangsung dengan agak sejuk sejak pagi tadi.

Melalui wakil Pemuda PAS Kota Raja usul kerjasama dengan Umno itu dipecah seperti berikut:

"(Usul) nombor satu, desakan kepada PAS Pusat supaya menentukan rakan politik menerusi kaedah tahaluf dan bukannya taawun yang terlalu anjal.

"(Usul) nombor dua, juga mengambil langkah mengukuhkan Gagasan Sejahtera dengan menzahirkan keihlasan PAS menerusi lantikan politik dalam kerajaan negeri Kelantan dan Terengganu kepada rakan daripada Gagasan Sejahtera.

"(Usul) nombor tiga, sekali gus secara terbuka untuk mereka menjadi agen semak dan imbang, manakala sebarang hubungan dengan Umno-BN mestilah diikat oleh garis-garis yang jelas dan berprinsip, selain dibuktikan menerusi lantikan politik kepada wakil PAS dan Gagasan Sejahtera di dalam kerajaan Umno-BN di Pahang dan Perlis," kata wakil pembahas Pemuda PAS Kota Raja.

Sementara itu, usul tersebut dibantah wakil Pemuda PAS Shah Alam sambil menegaskan pembentangan kertas-kerja kerja oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung perkara itu disifatkan sebagai konsep yang luas.

"Saya bantah kerana pendekatan (kerjasama) politik itu luas, bukan sahaja tahaluf. Jadi saya membantah kerana kita boleh buat taawun seperti yang dibuat sekarang.

Sebaliknya, wakil Pemuda PAS Tumpat pula bangkit menyatakan sokongan usul tersebut dengan pindaan dengan menggugurkan pecahan usul nombor satu dan tiga.

Susulan itu, Timbalan Pengerusi Tetap Muktamar Dewan Pemuda PAS, Dr Ridhuan Mohd Nor mengadakan satu undian bagi bantahan usul atau menyokong usul dengan pindaan.

Undian tersebut akhirnya berpihak kepada sokongan dengan pindaan terhadap usul apabila memperolehi undian sebanyak 273 undi, manakala undi terhadap bantahan usul menerima 58 undi.

Justeru, Muktamar Dewan Pemuda PAS memutuskan usul dengan pindaan tersebut akan dibawa ke Muktamar PAS Pusat untuk dibahaskan.

Terdahulu, sebelum perbahasan usul tersebut perwakilan Pemuda Teluk Intan memohon supaya sesi tersebut berlangsung tanpa disiarkan secara langsung melalui Facebook, manakala wakil Pemuda PAS Teluk Intan memohon supaya media keluar daripada dewan bagi memberi laluan kepada perbahasan,

Timbalan pengerusi tetap bagaimanapun membuat keputusan supaya siaran langsung di Facebook dihentikan kerana usul tersebut sensitif, tetapi membenarkan pengamal media mengikuti perbahasan usul tersebut.
-malaysiakini

Bekas speaker Dewan Perwakilan Rakyat jual harta bayar kembali wang rasuah

Bernama 

Setya Novanto kini sedang menjalani hukuman penjara 15 tahun di Penjara Sukamiskin, Bandung. (Gambar AFP)
JAKARTA: Bekas speaker Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia, Setya Novanto dilaporkan terpaksa menjual asetnya bagi tujuan membayar balik wang yang dilesapkannya dalam kes rasuah projek e-KTP (Kad Tanda Penduduk elektronik).

Menurut media Indonesia, Setya yang sedang menjalani hukuman penjara 15 tahun atas kesalahan jenayah itu, terpaksa berbuat demikian untuk membayar kembali wang berkenaan kepada Komisi Pembanterasan Rasuah (KPK) Indonesia.

Jurucakap KPK, Febri berkata setakat ini, Setya yang membuat bayaran secara ansuran membayar sejumlah Rp5 bilion dan US$100,000.

“Bayaran terakhir yang dilakukan semalam iaitu berjumlah Rp1.1 bilion, jumlah yang dibayar setakat ini dalam rupiah ialah Rp5 bilion dan dalam dolar AS berjumlah US$100,000,” katanya.

Setya dikatakan menjual rumah dan tanahnya di Jakarta dan Bogor bagi tujuan pembayaran balik itu.

Menurut peguamnya, Firman Wijay, Setya juga bakal menjual beberapa lagi asetnya yang lain.

Setya ketika ini sedang menjalani hukuman penjara 15 tahun di Penjara Sukamiskin, Bandung.

Pada April lepas, mahkamah Indonesia menjatuhkan hukuman 15 tahun penjara dan denda Rp500 juta selepas dia didapati bersalah dalam kes rasuah dan penyelewengan projek e-KTP yang dipercayai membabitkan kerugian Rp2.3 trilion kepada negara.

Setya juga dihukum supaya mengembalikan wang berjumlah US$7.3 juta kepada pemerintah menerusi KPK.

Kes rasuah dan penyelewengan projek e-KTP itu turut melibatkan beberapa pegawai pemerintah termasuk 4 ahli DPR Indonesia dengan beberapa kes berkaitan projek e-KTP tersebut masih dibicarakan di mahkamah.

Lelaki dicekup sumbang mahram dengan anak saudara 10 tahun di sebuah hotel

Bernama 
JOHOR BAHRU: Seorang tukang cuci ditahan polis kerana dipercayai melakukan perbuatan sumbang mahram terhadap anak saudaranya yang di bawah umur di sebuah hotel di Taman Tunku Aminah, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara ACP Mohd Taib Ahmad berkata pihaknya menahan lelaki berusia 48 tahun bersama seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun itu kira-kira 9.15 malam setelah mendapat maklumat mengenai perilaku mencurigakan mengenai lelaki berkenaan.

“Ketika serbuan dilakukan, pihak polis bertindak mengetuk bilik yang diduduki keduanya dan menunggu lebih kurang 5 minit sebelum dibuka oleh suspek.

“Setelah dibuka, didapati seorang lelaki bersama seorang kanak-kanak berada dalam bilik berkenaan dalam keadaan separuh bogel manakala lelaki itu hanya memakai tuala tanpa baju,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata siasatan awal mendapati kanak-kanak itu merupakan anak saudara kepada suspek.

Mohd Taib berkata mangsa memberitahu bapa saudaranya itu kerap membawanya keluar dan mendapat kebenaran ibu bapa mangsa.

“Kejadian seperti itu merupakan kejadian kali ke-2,” katanya lagi.

Suspek yang sudah berkahwin itu, mempunyai 3 anak berusia 25 tahun hingga 28 tahun.

Dia kemudiannya direman selama 7 hari mulai hari ini sehingga 20 September ini.

Mohd Taib berkata kes disiasat di bawah Seksyen Seksyen 376A Kanun Keseksaan iaitu sumbang mahram.

Saya pohon jutaan maaf dari rakyat

Anti Fake News- Sedikit coretan pengalaman di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.
MALAYSIA DATELINE 

Semasa saya mula membentang Ruu pemansuhan Akta Anti Berita Tidak Benar 2018 , saya beritahu kepada Speaker Dewan Rakyat ( masa itu dipengerusikan oleh Timbalan Speaker , Ahli Parlimen Telok Intan ) bahawa ia adalah detik sejarah untuk saya kerana beberapa bulan sebelum itu, saya berada di barisan pembangkang membantah Akta tersebut dan kini saya di barisan Kerajaan pula dan diamanahkan untuk membentang RUU Pemansuhan Akta tersebut.

YB Timbalan Speaker berkata ” ya, hari ini dalam sejarah”.

Alhamdulillah, saya membuat persiapan yang begitu rapi dan penuh sama ada ketika berbahas membangkang Akta tersebut atau semasa membentang RUU Pemansuhan Akta itu di Dewan Rakyat atau Dewan Negara. Saya tidak pasti berapa banyak buku, artikel, rencana dan Akta yang saya baca ( termasuk Akta di negara Jerman ). Dengan lain perkataan, saya benar-benar prepared dan sedia ” take on” sesiapa sahaja di Dewan Rakyat atau Dewan Negara. Alhamdulillah.

Semasa menggulung perbahasan, saya bagi tahu para pegawai yang membantu saya ( alhamdulillah, mereka adalah team yang “superb”) , meskipun mereka boleh bantu saya dari segi memberi jawapan, tetapi saya akan cuba menjawab semua soalan yang dibangkitkan oleh MP di Dewan Rakyat dan para senator di Dewan Negara secara sendiri tanpa prepared text kecuali info info tertentu.

Kita pergi dulu kepada perbahasan di Dewan Rakyat. Saya mendengar dengan teliti hampir semua perbahasan. Saya mencatat sendiri setiap perbahasan termasuk dari para pencelah. Dari sebelah pembangkang, saya lihat perbahasan mereka tidak begitu ” in depth”. Malahan, saya berani kata, ada yang mungkin tidak buat “homework” sebelum berbahas.

Dari parti Pas , maaflah, pebahasan mereka, dengan hormat, lagi tidak mendalam. Jujurnya ,saya lihat MP Pas yang berbahas atau mencelah, maaf lah jika saya kata, tidak begitu bersedia.

Dipendekkan cerita, selepas mereka berbahas, saya kena menggulung. Semasa menggulung, saya cuba membuka ruang semaksima yang boleh untuk para MP khususnya para MP pembangkang untuk mencelah bertanyakan soalan. Alhamdulillah, saya amat suka berbahas. Maka, secara relatif, saya lebih gemar memilih pendekatan “two ways traffic” dari “one way traffic” ketika menggulung.

Jika ikut hati dan jika tidak terikat dengan masa yang tertentu , saya sebenarnya bersedia untuk membuka ruang pencelahan seberapa ramai yang boleh untuk mereka berbahas atau mencelah ketika saya menggulung. Tapi, malangnya, saya tidak ada kemewahan waktu ( luxury of time ).

At one time , ketika berbahas itu, ada MP Pas yang cuba nak rujuk saya ke Jawatankuasa Hak di bawah Peraturan Mesyuarat 36 ( 12 ) kerana mereka tidak puas hati saya menyatakan Pas menyokong Sosma. Saya tidak begitu minat untuk panjangkan isu itu. Maka saya sedia pohon maaf dan tarik balik tuduhan. Ya, mungkin Pas betul, parti itu tidak sokong Sosma. Mungkin juga saya yang silap . Cuma , jika untuk tujuan berhujah, mungkin Pas kena tanya dengan jujur, semasa Akta Sosma hendak dipinda , siapa di dalam Pas, pada masa itu ,yang berbahas panjang melawan Sosma?

Setelah habis menggulung, RUU pemansuhan Akta itu diterima di Dewan Rakyat. Maka langkah seterusnya , saya kena pergi pula ke Dewan Negara

Sekali lagi, saya diamanahkan untuk bentang RUU pemansuhan itu di Dewan Negara . Meskipun Dewan Negara mempunyai ramai senator yang berkelulusan tinggi, namun jujurnya saya rasa cabaran di Dewan Negara tidak sehebat cabaran di Dewan Rakyat. Tetapi, saya harus akui perbahasan di Dewan Negara jauh lebih ” civilized” dari Dewan Rakyat. Kena angkat topi lah pada para senator

Sekali lagi saya dapati perdebatan di Dewan Negara meskipun ada yang baik dan bagus, namun , secara umumnya , agak hambar. Dengan penuh hormat, saya tidak rasa di kalangan majoriti yang berbahas dan mencelah, mereka benar-benar menguasai ” the subject matter” yang dibahas. Saya tak terasa sangat tercabar , secara umumnya. Cuma jumlah senator BN mengatasi jumlah senator PH.

Ada satu ” valid point” dari seorang senator BN yang saya rasa wajar diberi perhatian . In fact, saya kata saya bersetuju dengan point beliau meskipun saya tidak setuju dengan kesimpulan beliau. Apa pointnya? Ini kerana beliau , saya lihat, cuba nak simpulkan tidak perlu mansuh Akta tersebut via this point.

Ia berkaitan isu ” interim measures” dalam seksyen 7 Akta itu. Ia berkaitan hak mangsa berita tidak benar untuk dapatkan perintah sementara mahkamah secara ex parte ( sebelah pihak ) untuk stop penerbitan berita tak benar. Senator itu kata “interim measures itu adalah kelebihan Akta tersebut. Saya kata saya setuju . Cuma saya tambah sebelum ada Akta itu pun ,kita juga boleh dapat remedi “interim measures ” . Cuma ianya bersifat “civil in nature”. Saya tidak bercadang nak ulangi satu persatu di sini kenapa seksyen 7 itu bermasalah. Begitu juga seksyen 8 juga bercakap tentang “interim measures” yang jika dipohon oleh Kerajaan, mahkamah wajib benarkan. Ini , bagi saya, ” draconian” kerana “tangan” para hakim di”ikat”. Senator YB ChandraMohan dari DAP juga ada bangkitkan isu ini.

Begitu juga ketiadaan ” life span” perintah “interim measures” yang diperolehi secara “ex parte” di seksyen 7 tanpa hakim dengar kedua-dua belah pihak. This is draconian and repressive, kata saya. Dalam undang-undang sivil sedia ada, proses “interim measures” melalui perintah “interlocutory injunction” ada tempoh jangka hayat ( life span ) kerana ia hanya didengar “ex parte”. Jika nak lanjutkan tempoh jangka hayat perintah “interlocutory injunction” itu, kena buat permohonan “inter parte ( dua dua pihak didengar) dan ini selaras dengan prinsip “natural justice” yang ada di dalamnya prinsip ” audi alteram partem” ( hearing the other side).

Saya kata kat YB Senator Umno itu keadilan ini bukan sahaja keputusan ( decision ) kena adil , proses membuat keputusan ( the decision making process ) pun kena adil juga.

Rasanya saya sudah jawab semua persoalan dan keraguan yang pembangkang cuba bangkitkan untuk mansuhkan Akta itu. Tapi , malangnya dengan menggunakan angka mereka yang lebih ramai dalam dewan negara, meskipun bukan dipilih oleh rakyat melalui “election””, mereka tolak pemansuhan Akta itu di Dewan Negara. Penolakkan itu hakikatnya tidak mendatangkan kesan apa pun. Ia cuma sekadar untuk melewatkan sahaja. Adakah itu sikap yang penuh dengan tanggungjawab ( bila elaun mereka dibayar dengan wang rakyat dan pembayar cukai ), saya serah pada rakyat untuk menilai secara adil.

Mungkin juga saya begitu lemah dalam berhujah and failed to convince them. Bagi kegagalan itu, saya pohon jutaan maaf dari rakyat.

Hanipa Maidin

Nak beli lori sampah tak ada duit, beli Mercedes boleh pulak

MALAYSIA DATELINE 
Husam berucap di majlis santai bersama wanita Kelantan di Shah Alam.

Tindakan kerajaan negeri Kelantan membuat pembelian kereta mewah Mercedes Benz untuk pegawai tinggi dan exconya terus menjadi momokan dan kutukan.

Ini kerana sebelum ini, kerajaan negeri berkata, lori sampah tidak mencukupi kerana kerajaan negeri menghadapi masalah kewangan.

Semalam, Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan, Husam Musa terus membangkitkan isu itu dalam pertemuannya dengan sebuah pertubuhan Wanita Kelantan dalam pertemuan beliau dengan mereka di Shah Alam.

“Hutang banyak tetapi boleh lagi beli Mercedes,” kata Husam secara sepintas lalu dengan diiringi tepukan dari yang hadir di majlis santai di sebuah kedai makan itu.

Isu pembelian Mercedes mula dibangkitkan Husam ketika berucap dalam satu majlis yang meraikan pelantikan beliau sebagai senator di Kota Bharu sebelum ini.

Menurut Husam, semua kerajaan negeri dan pusat sudah tidak lagi membeli kereta mewah itu tetapi menggunakan jenama Proton Perdana, kereta buatan Malaysia untuk menteri dan pegawai kanan mereka ekoran suasana ekonomi yang tidak berapa baik.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohamad Amar mengaku kerajaan negeri membeli empat buah Mercedes baru untuk kegunaan pegawai kanan dan exco kerajaan negeri kerana ia kereta lasak dan tahan lama.

Beliau memberitahu, kerajaan negeri perlu membeli kereta baru kerana tidak cukup kereta untuk kegunaan pegawai kanan dan exconya kerana amalan menjual kereta (dengan harga rendah) yang dipakai kepada pemimpin berkenaan selepas mereka berhenti.

Sebelum ini, ketika pelbagai pihak membangkitkan masalah kutipan sampah di negeri itu, Menteri Besar Datuk Ahmad Yakub berkata, kenderaan pengangkut sampah tidak mencukupi kerana masalah kewangan.

MP Padang Rengas Datuk Seri Nazri Aziz mahu kempen untuk Anwar di PD

Zikri Kamarulzaman 
Anggota Parlimen Padang Rengas Datuk Seri Nazri Aziz menyatakan hasrat berkempen untuk Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim di pilihan raya kecil (PRK) Port Dickson.

"Saya serius," katanya kepada Malaysiakini ketika ditanya sama ada beliau bergurau.

Ditanya alasannya mahu berkempen untuk Anwar, Nazri berkata ia adalah yang terbaik untuk Umno bagi memastikan parti itu kembali ke dalam kerajaan.

"Saya tidak jangka Umno akan jadi kerajaan dalam masa terdekat, tapi terdapat pendapat di kalangan anggota parlimen Umno bahawa kita perlu kembali menjadi kerajaan secepat mungkin.

"Satu-satunya cara untuk melakukan perkara itu adalah dengan bekerjasama dengan PKR... Jadi kita perlu tunjuk niat baik jika kita, jika kita ingin jadi kerajaan, biarkan Anwar menang," katanya.

Nazri turut menafikan dakwaan Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan yang berkata bahawa Umno akan "berlawan mati-matian" dengan Anwar di Port Dickson.

Bekas menteri pelancongan itu berpendapat bahawa ia bukan keputusan Umno, dan Mohamad "bukan seorang anggota parlimen dan tidak tahu apa yang dirancang anggota parlimen".

Beliau juga berkata Umno tidak dapat memenangi kerusi itu, maka mereka perlu membiarkan PKR menukar anggota parlimen.

Kata Nazri lagi, beliau akan tetap berkempen untuk Anwar meski Umno akan mencabar pemimpin PKR itu di Port Dickson.

Ini kerana, jelasnya, beliau mahu "yang terbaik untuk Umno, dan bukannya kepentingan individu.

"Saya tetap akan berkempen untuk Anwar, tapi ini cuma spekulasi (yang Umno akan bertanding)," katanya.

Nazri juga menyatakan kesediaan berdepan tindakan disiplin atas pendiriannya itu.

Mengulas lanjut, Nazri berkata PKR merupakan parti yang dipilih rakyat untuk berkuasa dan ia jelas ditunjukkan dalam tiga PRK sebelum ini.

"Ada tiga PRK sebelum ini. MCA, PAS dan Umno kalah teruk, rakyat tetap menolak lawan PKR (dan Pakatan Harapan).

"Jadi anda perlu dekat dengan rakyat, dan mereka mahu memberi PKR peluang," katanya.

Mengulas berhubung kemungkinan menubuhkan gabungan, Nazri berkata ia tidak pelik.

Malah, katanya, perdana menteri kedua Tun Abdul Razak Hussein melakukan perkara itu apabila menukar Perikatan menjadi BN serta menawarkan untuk semua parti pembangkang bergabung dalam satu gabungan.

"Razak seorang pemimpin yang bijak dan berani, kita perlu jadi seperti beliau," katanya.

PRK Port Dickson diadakan selepas penyandang kerusi parlimen itu Danyal Balagopal Abdullah meletakkan jawatan semalam.

Langkah itu dikatakan untuk membuka jalan kepada Anwar kembali ke Parlimen.

Dari mana RM2.97 bilion dalam akaun Najib

Nigel Aw

Polis mendapati sejumlah AS$972 juta disalurkan ke akaun Datuk Seri Najib Razak ketika beliau menjadi perdana menteri.

Polis berkata nilainya bersamaan RM2.973 bilion. Tetapi ia berdasarkan kadar tukaran ketika transaksi itu berlaku iaitu daripada 2012 hingga 2013.

Namun berdasarkan tukaran semasa (AS$1 = RM4.10) nilainya mencecah RM3.985 juta.

AS$681 juta daripadanya diketahui umum, iaitu "RM2.6 bilion" berdasarkan kadar tukaran ketika ia pertama kali didedahkan Wall Street Journal (WSJ) dan Sarawak Report pada Julai 2015.

Jumlah itu bernilai RM2.972 bilion hari ini.

Menurut Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ), AS$681 juta itu berasal daripada Tanore Finance Corporation, dan sumber dananya adalah daripada bon ketiga 1MDB yang diraih pada 2013 yang dikatakan untuk satu usaha sama dengan Abu Dhabi Malaysia Investment Company (ADMIC).

Digelar sebagai "Fasa Tanore", transaksi itu berlaku antara Mac hingga April 2013.

DOJ menjelaskan bagaimana dana 1MDB berada pada Tanore dan perinciannya juga boleh didapati di laman mikro Malaysiakini bertajuk 'Stolen' 1MDB Funds: The DOJ Lawsuit Revisited.

Menurut DOJ, Tanore secara benifisiari dimiliki Eric Tan Kim Lonng, dipercayai rakan kepada ahli perniagaan Low Taek Jho, lebih dikenali sebagai Jho Low. Low dipercayai menggunakan nama Tan sebagai aliasnya.

Bakinya pula dari mana

Jadi dari mana baki AS$291 juta itu datang?

Perincian tentang sumbernya didedahkan sedikit demi sedikit dan mendapat liputan meluas pelbagai media antarabangsa termasuk WSJ, Sarawak Report dan ABC News Australia.

Berdasarkan laporan itu dan penyiasatan pelbagai negara, boleh dikatakan daripada AS$291 juta itu, AS$170 juta datang daripada Blackstone Asia Real Estate Partner Ltd dan lagi AS$120 juta daripada individu dengan "Putera Faisal bin Turkey".

Menurut DOJ, dana Blackstone berasal daripada bon berganda 1MDB bernilai AS3.5 bilion yang diraih dengan bantuan Goldman Sachs pada 2012, dikatakan untuk membeli aset tenaga. AS$1.367 daripada bon itu didakwa telah diselewengkan.

DOJ menyifatkannya sebagai "Fasa Aabar-BVI" dan perincian bagaimana wang 1MDB boleh berada pada Aabar Investments PJS (British Virgin Islands) dan kemudiannya Blackstone boleh dilihat di sini.

Bagi AS$120 juta daripada Putera Faisal pula, Najib berulangkali menggunakannya untuk mendakwa semua wang yang diterima adalah "derma" daripada keluarga diraja Arab Saudi.

Putera Faisal dan ahli perniagaan Tarek Obaid adalah pengasas bertama Petrosaudi International. Tarek juga sekutu utama Jho Low dalam dakwaan pengubahan wang 1MDB.

Dinamakan sebagai "Saudi Associate 1 dan 2" dalam dokumen DOJ, dana 1MDB disalurkan ke akaun mereka selepas pelaburan syarikat itu yang bernilai AS$1.03 juta dalam usaha sama dengan PetroSaudi International dialihkan ke Good Star Ltd, syarikat yang dikawal Low.

Good Star kemudian memindahkan wang itu kepada Tarek dan Putera Faisal.

Perincian tentang bagaimana dana 1MDB dipindahkan ke Good Star dan kemudian disebarkan kepada sejumlah pihak - dinamakan sebagai "Fasa Good Star" - boleh dilihat di sini.

Menariknya, ada dua transaksi berjumlah AS$80 juta yang memang datang secara langsung daripada Kementerian Kewangan Arab Saudi.

Transaksi itu berlaku antara Ogos dan November 2011. Polis tidak menyebut perkara itu dalam pengumumannya hari ini.

Sehingga kini, tiada sebarang petunjuk wang AS$80 juta itu datang daripada sumber yang tidak sah.
-malaysiakini

Untuk pengatahuan Umno, PAS anggap kamu tu 'SESAT', jika tidak apakah yang dimaksudkan kembali kepada Islam?

'Anggota PAS perlu bantu Umno kembali kepada Islam'
Hariz Mohd
MUKTAMAR | Mursyidul Am PAS Datuk Hashim Jasin menasihatkan anggota PAS agar tidak melihat Umno sebagai musuh, sebaliknya membantu parti itu kembali ke landasan Islam.

Berucap dalam muktamar Dewan Ulama' PAS ke-57 di Terengganu hari ni, Hashim berkata anggota parti itu tidak boleh "bersikap keras" terhadap seteru politik yang beragama Islam, walaupun mengamalkan sekularisme dan rasuah pada masa lalu.

"Kita sedar sepenuhnya tentang kebobrokan politik yang pernah dilakukan oleh Umno sepanjang lebih 60 tahun menjadi kerajaan.

"Tetapi dengan jiwa daie yang ada pada kita, kita harus berusaha untuk memperbetulkan kefahaman pemimpin dan ahli Umno terhadap Islam dengan cara kita mendekati mereka.

"Kita tidak boleh melihat Umno dan ahli-ahlinya sebagai musuh, sebaliknya mereka adalah sasaran dakwah sehingga kita boleh mengembalikan mereka ke landasan Islam," katanya lagi.

Kata, PAS perlu memimpin penyatupaduan "ummah" berikutan perubahan dalam politik Malaysia yang telah "melemahkan" kuasa politik Islam.

Ia membuka ruang yang besar kepada pelbagai pihak untuk meminggirkan agama itu, katanya.

"Perpecahan umat Islam telah menjadi sebab kepada kelemahan ini. Dalam politik sahaja orang Melayu Islam mempunyai lima parti - PAS, Umno, PKR, BERSATU dan PAN (AMANAH).

"Ternyata keadaan ini sebenarnya mendesak PAS mengambil langkah penyatuan umat, termasuk kerjasama politik yang baru dengan Umno.

"Sejak dari awal kemenangan Pakatan Rakyat, kita sudah mendengar suara-suara songsang yang semakin lantang menghina Islam dan hukumnya, mendesak supaya Islam tidak diberikan tempat dalam kerajaan, menuntut supaya institusi Islam dihapuskan, menyebarkan fahaman sesat kepada umat Islam," katanya lagi.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama Datuk Dr Mahfodz Mohamed memberitahu pemberita kerjasama rasmi antara PAS dan Umno akan mengambil masa untuk direalisasikan kerana sejarah perseteruan mereka.

"Sebenarnya kita tak merujuk kepada Umno saja tetapi kepada parti lain yang mahu (tegakkan) Islam. Apa yang penting adalah Islam dan Melayu sebab majoriti dalam negara ini Islam dan Melayu.

"Tetapi PAS dan Umno sudah lama bermusuh, lebih 60 tahun. Jadi perpaduan akan memakan masa. Tidak boleh (berjaya) dalam tiga bulan, enam bulan, setahun. (Perlu melalui) peringkat demi peringkat," katanya lagi.

Polis: RM2.97 bilion masuk akaun Najib

Siasatan polis mendapati sejumlah AS$972 juta (RM2.973 bilion) dipindahkan ke akaun bank AmIslamic milik bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata jumlah itu disalurkan melalui tiga fasa iaitu firma Good Star, Aaabar dan Tanore.

Sehingga kini katanya, sebanyak 132 transaksi melibatkan hasil daripada aktiviti haram telah dikenalpasti dan siasatan lanjut sedang dijalankan.

Rashid berkata polis telah merekodkan keterangan daripada 64 orang, termasuk Najib dan anak perempuannya Nooryana Najwa.

Beliau juga berkata lebih ramai individu akan dipanggil bagi membantu siasatan.
-malaysiakini

Mohamad Hassan Bekas MB NS bakal menentang Anwar di PD?

Tok Mat bergu Anwar paling sesuai uji sokongan pengundi campuran di Port Dickson, kata penganalisis politik
DALIA ISMAIL 
Datuk Seri Mohamad Hassan disifatkan sebagai icon yang sesuai untuk menentang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menarik sokongan pengundi campuran pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson, kata Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi.

Dalam konteks Negeri Sembilan bekas menteri besar yang lebih mesra dikenali sebagai Tok Mat itu, mempunyai populariti tersendiri berbanding calon Umno-BN yang lain.

“Beliau calon terbaik waktu ini untuk turun bertanding ke Port Dickson dengan populariti yang dimilikinya. Tok Mat tokoh yang dikenali ramai diterima pelbagai kaum namun disebabkan faktor-faktor lain dalam politik negeri, telah menenggelamkan beliau dalam arus perdana di negeri itu.

“Tok Mat merupakan calon cocok sekali bertemu dengan Anwar. Pertandingan itu akan dilihat seperti ‘buku bertemu denganruas’ walaupun kita lihat Anwar akan memberi cabaran besar, tetapi kita boleh lihat sejauh mana undi Melayu yang dikaitkan dengan Umno itu akan mengundi Tok Mat atau Anwar,” ujarnya.

Beliau berkata demikian sebagai salah seorang panel dalam program Soal Rakyat disiarkan secara langsung di TV3 malam tadi.

Menurut Awang Azman lagi Ketua Umum PKR itu, memilih Port Dickson kerana kebelakangan ini hubungan Pas-Umno mulai intim menjadikan strategi Anwar untuk memilih Port Dickson iaitu kerusi campuran di negeri itu.

Katanya, ini dilihat kesan kepada sokongan pengundi Melayu di PRK Seri Setia baru-baru ini yang merosot walaupun calon Pakatan Harapan menang majoriti.

“Walaupun keputusan di Seri Setia tidak memuaskan kerana kita dapat lihat gabungan itu (Umno-Pas) itumemberikan kesan, ini merupakan satu faktor mengapa pemilihan kawasan pengundi Melayu itu agak kritikal kepada PH.

“Dengan adanya gabungan Melayu, Cina, India (kerusi campuran) bersesuaian dengan kerajaan baharu yang akan memberi Anwar peluang lebih tinggi.

“Ini kerana Anwar tidak boleh mengharapkan sokongan pengundi Melayu sahaja, beliau perlukan undi campuran untuk mendapatkan sokongan penuh sebagai bakal perdana menteri Malaysia ke 8.

“Suasana ini (bakal perdana menteri) yang bertanding akan memberikan impak besar kepada pengundi,” ujarnya.

Semalam Ahli Parlimen Port Dickson Daniyal Balagopal Abdullah mengumumkan mengosongkan kerusi dimenangani dalam PRU14 untuk diserahkan kepada Anwar dalam sidang media yang diadakan di Ibupejabat PKR di Petaling Jaya.

Ha ha ha lebai kata PAS beri laluan kepada Umno di Port Dickson

Hariz Mohd
PAS akan memberi laluan kepada Umno untuk bertanding di Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson, kata ketua dewan ulamanya, Datuk Dr Mahfodz Mohamed.

Beliau berkata parti itu mengadakan mesyuarat semalam dan membuat keputusan untuk menyokong Umno dalam pertandingan menentang Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Saya ingat semalam telah binncang mengenai PRK di PD, maknanya kita bagi laluan pada Umno untuk bertanding.

“Kita lebih suka kalau bertanding satu lawan satu... kita akan bg sokongan seperti Umno dah beri sokongan pada PAS di Seri Setia.

“Semalam (diputuskan) PAS takkan bertanding. Pasal kita beri laluan pada Umno,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan muktamar sayap ulama di Kuala Terengganu hari ini.

Timbalannya, Datuk Muhammad Zawawi Nik Salleh berkata parti-parti pembangkang termasuk di Sabah dan Sarawak juga mencapai persefahaman supaya hanya satu parti bertanding menentang calon Pakatan Harapan pada mana-mana pilihan raya kecil akan datang.

“Ya, keputusan parti- parti pembangkang hari ini dah dapat satu benda yang boleh kita bekerjasama iaitu parti-parti pembangkang kita bentuk kekuatan yang ada termasuk di Sabah dan Sarawak. Makna kita dah berjaya di tahap itu.

“Dalam erti kata lain mana-mana kawasan berlaku pilihan raya, yang bertanding parti dari pembangkang satu saja,” katanya.

Menurut Muhammad Zawawi, meskipun persetujuan itu tidak mengikat secara undang-undang, persefahaman antara parti sudah berlaku.

Sementara itu, Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Ahmad Yakob dipetik sebagai berkata parti itu untuk bersedia membantu BN atas semangat kerjasama sesama pembangkang bagi menentang Anwar di Port Dickson.

Namun, katanya, setakat ini PAS belum membuat sebarang ketetapan sama ada akan bertanding di kerusi itu. Beliau berkata, sekiranya pertembungan satu lawan satu antara calon BN dan Pakatan Harapan, pihaknya tiada masalah untuk membantu BN dan Umno.

“Keputusan untuk hantar calon perlu tunggu pimpinan tertinggi dan kita pun selepas ini ada muktamar untuk bincang.

“(Tetapi) atas semangat blok pembangkang kita akan bantu BN dan Umno,” katanya yang dipetik portal Utusan Malaysia Online selepas Majlis Amanat Khas Menteri Besar Kepada Anggota Perkhidmatan Awam Negeri di Kota Bharu, hari ini.

Semalam, penyandang kerusi Parlimen Port Dickson, Datuk Danyal Balagopal Abdullah mengumumkan peletakan jawatan serta merta bagi memberi laluan kepada Anwar memulakan langkah sebagai Perdana Menteri ke 8.

Peguam terkenal Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah hadapi empat tuduhan, mengaku tak salah

Peguam terkenal Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah didakwa di Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur hari ini atas dua pertuduhan menerima wang hasil daripada aktiviti haram berjumlah RM9.5 juta daripada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan dua pertuduhan membuat penyata yang tidak betul di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967.

Muhammad Shafee, 66, bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima wang hasil daripada aktiviti haram dan dua pertuduhan membuat penyata yang tidak betul tanpa menyatakan jumlah RM9.5 juta dalam penyata cukainya yang bertentangan dengan Akta Cukai Pendapatan 1967.

Pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Azura Alwi.

Bagi pertuduhan pertama dan kedua, Muhammad Shafee didakwa telah melibatkan diri dengan pengubahan wang haram iaitu dengan menerima hasil daripada aktiviti haram, masing-masing berjumlah RM4.3 juta dan RM5.2 juta melalui dua keping cek AmIslamic Bank Berhad milik Mohd Najib Hj Abd Razak yang telah dimasukkan ke dalam dua akaun CIMB Bank Berhad milik tertuduh.

Muhammad Shafee dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu di CIMB Bank Berhad, J2 & K1, Taman Tunku, Bukit Tunku dekat sini pada 13 Sept, 2013 dan 17 Feb, 2014.

Kedua-dua pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLATFA) yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5 juta dan penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mengikut dua pertuduhan berkaitan Akta Cukai, tertuduh didakwa melibatkan diri secara langsung dalam transaksi yang melibatkan hasil daripada akitiviti haram iaitu dengan membuat suatu penyata yang tidak betul yang bertentangan dengan Perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi Tahun Kewangan berakhir pada 31 Dis, 2013.

Bagi pertuduhan itu dia didakwa meninggalkan pendapatan yang telah diterima pada 13 Sept, 2013 berjumlah RM4.3 juta dan pendapatan yang diterima pada 17 Feb, 2014 berjumlah RM5.2 juta melalui dua keping cek AmIslamic Bank Berhad milik Mohd Najib Hj Abd Razak yang dimasukkan ke dalam dua akaun CIMB Bank Berhad milik tertuduh, yang mana tertuduh dikehendaki oleh Akta Cukai Pendapatan 1967 untuk membuat penyata bagi pihak tertuduh.

Muhammad Shafee didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di Lembaga Hasil Dalam Negeri, Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan Jalan Tuanku Abdul Halim, di sini pada 3 Mac, 2015, dan 29 Jun, 2015.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFAPUA) yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi 15 tahun dan boleh didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu pada masa kesalahan dilakukan atau RM5 juta, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan dan peguam kanan Datuk Seri Gopal Sri Ram mengetuai pasukan pendakwaan yang dibantu oleh Timbalan Pendakwa Raya Kamal Baharin Omar, Ahmad Akram Gharib, dan Afzainizam Abdul Aziz.

Muhammad Shafee diwakili peguam Harvinder Singh, Chetan Jethwani, Datuk Hasnal Rezua Merican, Sarah Abishegan, Rahmat Hazlan dan Muhammad Farhan Muhammad Shafee.
-Bernama

Papan tanda paling mengelirukan di dunia?


Ia kelihatan seperti tampalan beberapa papan tanda.
HALIFAX - KANADA. Papan tanda ini sememangnya mengelirukan pemandu.

Ini kerana papan tanda di lebuh raya di wilayah Nova Scotia di Kanada ini kelihatan seperti tampalan beberapa papan tanda jalan dan penduduk turut bimbang ia akan menyebabkan kemalangan.

Penduduk Port Mouton, Beverly Burlock terletak kira-kira 160 kilometer dari Halifax berkata, dia mula menyedari kewujudan papan tanda itu pada akhir minggu lalu.

"Perkara pertama yang muncul di dalam fikiran saya adalah, Ya Tuhanku, apa pelancong akan fikir apabila melihat papan tanda itu. Perkara lain yang saya khuatiri adalah ia mungkin akan mengakibatkan kemalangan terutamanya di kawasan selekoh tajam di Lebuh Raya 103," ujarnya.

Jelasnya, dia telah membuat aduan kepada jabatan pengangkutan wilayah selain menghantar salinan laporan kepada pejabat perdana menteri wilayah.

Sementara itu, jabatan pengangkutan memaklumkan papan tanda itu akan ditutup atau dipindahkan untuk mengelakkan sebarang kekeliruan kepada pengguna lalu lintas.

Pada 2009, Lebuh Raya 103 yang menghubungkan Halifax ke Yarmouth itu pernah diisytiharkan sebagai laluan paling berbahaya di Kanada dan satu kajian keselamatan telah dilancarkan di wilayah itu pada 2014. - BBC

'Sudah masanya tinggalkan Pas'

NUR FARHANA ABDUL MANAN

Hairul Nizam (kiri) menyerahkan borang menyertai keahlian Amanah kepada AR Kamarul.
SHAH ALAM - Bekas Pengarah Pilihan Raya Pemuda Pas Selangor, Hairul Nizam Tohar mengumumkan keluar parti itu dan memilih menyertai Amanah, Isnin lalu.

Beliau berkata, keputusan itu diambil berikutan kecewa Pas menjalin hubungan bersama Umno dalam dua PRK yang berlangsung baru-baru ini.

“Desas-desus Pas mahu jalin kerjasama dengan Umno dah lama kedengaran. Bila mereka umum untuk bergabung ketika PRK Dun Sungai Kandis, maka saya merasakan sudah sampai masa tinggalkan Pas.

“Keputusan ini dibuat atas dasar prinsip tidak boleh bersama kemungkaran dan kezaliman, bila Pas semakin akrab serta intim bersama Umno, saya tidak gembira,”katanya.

Bekas Ketua Pemuda Pas Kuala Langat itu berkata, beliau kecewa Pas secara jelas menyokong MCA yang sebelum ini terang-terangan turut menentang hudud.

Katanya, tindakan Pas itu menyebabkan ramai dalam kalangan ahli Pas tidak selesa dengan suasana terbabit dan ia dapat dibuktikan apabila ramai ahli parti itu tidak turun mengundi.

“Pas dilihat semakin selesa apabila duduk sepentas bersama pimpinan Umno pada PRK Dun Seri Setia malah secara jelas menyokong MCA yang sebelum ini menentang hudud.

“Saya rasa mungkin ramai lagi akan meninggalkan Pas sama ada untuk bersama parti lain atau sekadar duduk diam,” katanya yang menyerahkan borang menyertai keahlian Amanah kepada AR Kamarul Hisham Yeop Hashim.

Kenapa Port Dickson? Ini jawapan Anwar

Selepas menimbangkan sejumlah kerusi, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau memilih untuk bertanding di Port Dickson selepas melihat betapa seriusnya anggota parlimen di situ, Datuk Danyal Balagopal Abdullah, menawarkan kerusinya.

Kata Anwar lagi, beliau tambah tertarik selepas Danyal menyatakan hasrat untuk kekal membantunya di kawasan parlimen itu.

"Bukan beliau saja (yang tawarkan). Biasa dalam politik ada yang enggan, ada yang umum tapi tak berani lepaskan, ada yang serius, dan dia serius...Saya hanya pertimbang (tawaran) yang serius.

"Saya juga terkesan dengan personaliti Danyal. Beliau tak berbicara soal undur (sebagai MP), tapi bicara soal mahu bersama (sebagai) satu pasukan mantap...Beliau mahu terus aktif bersama saya di Port Dickson," kata bakal presiden PKR itu dalam wawancara menerusi Skype bersama Astro Awani.

Danyal hari ini mengumumkan peletakan jawatannya sebagai anggota parlimen Port Dickson bagi memberi laluan kepada pilihan raya kecil untuk Anwar.

Ia menjawab teka-teki kerusi yang bakal ditandinginya untuk kembali ke Parlimen.

Mengulas lanjut, Anwar berkata telah bertemu dengan Danyal (kanan) untuk bertanya sendiri sebab mahu melepaskan jawatan itu.

"Beliau kata mahu kekal membantu di Port Dickson. Maknanya secara teknikal (Danyal) bukan undur...Dia juga kata ini satu penghormatan kepada Port Dickson dan Negeri Sembilan.

"Beliau beri hujah yang baik. Jika diteliti kenyataannya, saya amat terkesan," katanya lagi sambil berkata sudah lama mengenali bekas pegawai kanan TLDM itu yang sebelum ini aktif dalam PKR Perak.

Jika dipilih, kata Anwar, beliau akan memberi perhatian kepada aspek pembangunan, pelancongan dan pemuliharaan alam sekitar.

Pengumuman hari ini tidak tanpa kontroversi apabila penyandang ketua wanita PKR Zuraida Kamaruddin mendakwa ia diputuskan tanpa mengikut saluran parti yang betul.

Naib presiden Tian Chua juga membidas calon timbalan presiden Rafizi Ramli - yang turut sama dalam sidang media pengumuman hari ini - kerana menurutnya merancang PRK itu secara rahsia.

Pada PRU ke-14, Danyal mendapat 36,225 undi - atau 59 peratus daripada undi keseluruhan - berbanding calon BN V Mogan (18,515) dan calon PAS Mahfuz Roslan (6,594).

Parlimen Port Dickson - atau nama lamanya Teluk Kemang - telah dipegang PKR sejak 2008.

Kawasan itu merangkumi 45 peratus pengundi Melayu dan 55 peratus pengundi bukan Melayu (Cina 33 peratus, India 22 peratus).
-malaysiakini