"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."
JANGAN GUNA GOOGLECHROME JIKA ADA GANGGUAN MALWARE


IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


IKLAN TEKS

IKLAN TEKS Cuma RM10 Sahaja Hubungi: gigitankerengga@gmail.com

Di sebalik kisah Kajang...

AHMAD NORMAN ABU TALIB
WALAUPUN Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) masih belum membuat pengumuman berhubung PRK Kajang, tetapi kawasan tersebut sudah mulai panas sejak penyandangnya Lee Chin Cheh dari PKR mengumumkan peletakan jawatan pada Isnin lalu.

Peletakan jawatan itu amat mengejutkan penduduk Kajang kerana kebiasaannya ianya berlaku disebabkan Adun meninggal dunia.

Dun Kajang boleh diibaratkan sebagai kawasan yang unik jika dilihat daripada trend pengundian sebelum ini.

Keputusan pilihan raya sejak 1999 sehingga tahun lalu menunjukkan berlaku beberapa kali perubahan di kalangan pengundi N25 itu.

Pemimpin yang dipilih oleh rakyat Kajang jelas sekali bertukar ganti di mana tiada seorang pun yang dikekalkan lebih daripada sepenggal.

Bukan sahaja bertukar ganti parti sebaliknya turut melibatkan calon yang bertanding.

Pada PRU13 lalu, Kajang merupakan antara Dun yang menyaksikan pertembungan melibatkan enam penjuru selain daripada Kota Damansara dan Kapar.

Pertembungan enam penjuru di Kajang itu agak mengejutkan kedua-dua calon dari PR, Chin Cheh dan calon BN, Lee Ban Seng yang pada asalnya dikatakan hanya akan bertembung satu lawan satu.

Perebutan itu bertambah menarik dengan kehadiran seorang calon daripada Berjasa dan tiga calon Bebas.

Chin Cheh diletakkan untuk bertanding di situ buat pertama kali menggantikan Lee Kim Sin (PKR) yang terkenal di Kajang.

Chin Cheh muncul pemenang dengan menerima undi sebanyak 19,571 iaitu majoriti sebanyak 6,824 menewaskan Ban Seng.

Kemenangan itu mengekalkan kerusi PR yang selama ini disandang oleh PKR.

Ia merupakan majoriti agak besar dan boleh dikatakan sudah dijangka berdasarkan situasi semasa.

Situasi tersebut dilihat kerana sentimen nasional di mana sebahagian besar penduduk bandar mahukan perubahan kerajaan.

Ia mungkin di atas faktor dimomokkan dengan slogan dilaungkan PR iaitu ‘Ini Kalilah’.

Malah kerajaan PR di Selangor semakin mencengkam apabila menyapu 44 kerusi Dun di Selangor berbanding BN yang semakin merosot memperoleh 12 kerusi sahaja.

PKR memperoleh 14 kerusi manakala Pas dan DAP masing-masing 15 kerusi.

Di peringkat parlimen pula, PR berjaya menyapu semua parlimen di ibu negeri kecuali Johor Bahru dan Kangar.

Jika diimbas kembali PRU10 lalu pada 1999, Dr Shafie Abu Bakar (Pas) berjaya merampas kerusi tersebut daripada Choong Tow Chong yang merupakan penyandang.

Kemenangan tersebut agak dramatik kerana hanya dibezakan dengan majoriti amat kecil iaitu sebanyak 37 undi.

Difahamkan, ia mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan BN yang merujuk perkara tersebut di mahkamah.

Shafie berkata, sekurang-kurangnya 10 kali beliau ke mahkamah berhubung kes tersebut melibatkan kos guaman sebanyak kira-kira RM30,000.

Ketika itu Pas sudah pun menyertai Barisan Alternatif (BA) yang wujud sejak 1999 selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dilucutkan jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Bagaimanapun, pada PRU11, Low Lee Leng (BN) merampas kerusi tersebut apabila menumpaskan Kim Sin.

Namun kerusi tersebut kembali berpindah di tangan PR pada 2008 melalui kemenangan Kim Sin yang membalas dendam terhadap Lee Leng dengan majoriti sebanyak 3,268.

Jumlah majoriti tersebut lebih besar jika dibandingkan sewaktu Lee Leng memenangi kerusi itu pada 2004 iaitu 2,773.

Jumlah pengundi pada 2008 adalah sebanyak 29,868 dengan pecahan pengundi Melayu 46.6 peratus, Cina (44.1) India (8.7) Lain-lain (0.6).

Tahun lalu ia menunjukkan peningkatan jumlah pengundi kepada 38,965 dengan pecahan Melayu (48.48), Cina (40.46), India (10.15).

Berdasarkan beberapa keputusan PRU lalu, tidak mustahil PRK akan datang menampilkan Anwar sebagai calon PKR bakal mendapat tentangan sengit daripada calon yang masih belum dinamakan BN

Anwar dilihat sebagai calon bertaraf ‘menteri’ yang sukar ditumbangkan malah imejnya di kalangan penyokong PR disegani.

Cuma apa yang boleh menggugat keputusan PRK nanti adalah tindakan Chin Cheh yang secara tiba-tiba meletakkan jawatan itu dianggap seolah-olah mengkhianati kepercayaan diberikan oleh rakyat bagi membolehkan beliau diberi mandat pada PRU13 lalu.

Pengundi Kajang juga sudah membuktikan beberapa kali menukar pilihan mereka.

Bagaimana pula kali ini?
-sinarharian-

BN tidak berpeluang menang di Kajang: Bekas menteri


Zainuddin yakin bahawa zaman kegemilangan BN sudah berlalu. - Gambar The Malaysian Insider.
Barisan Nasional (BN) tidak berpeluang menang dalam pilihan raya kecil (PRK) Kajang kerana pengundi Cina sudah membuat keputusan masa depan mereka bukan lagi bersama BN, kata bekas menteri Kabinet Umno Tan Sri Zainuddin Maidin.

"Mereka telah memutuskan masa depan mereka bukan lagi bersama dengan BN, itu yang saya fikir. Sekadar orang Melayu yang boleh dibawa untuk menyokong Umno.

"Tapi orang Cina telah buat keputusan mereka. Zaman BN yang menyakinkan sudah berlalu, telah datang zaman yang sukar untuk BN menyakinkan," ujar bekas Ketua Pengarang Utusan Malaysia itu.

Oleh itu, bagi bekas menteri penerangan tersebut, tidak mungkin pengundi Cina akan mengubah fikiran untuk memilih BN pada ketika parti pemerintah tersebut dilihat lemah.

"Saya rasa, BN pasti kalah dalam PRK di Kajang.

"Saya tidak fikir orang Cina akan berubah fikiran mereka. Tidak ada," kata Zainuddin kepada The Malaysian Insider mengenai peluang BN untuk menang di Kajang.

Komposisi pengundi di Kajang membentuk 49% Melayu, 40% Cina, 10% India dan 0.91% lain-lain.

Keputusan pilihan raya umum ke-13 lalu, kekalahan banyak kerusi BN disumbangkan oleh pengundi Cina yang membuat keputusan untuk tidak mengundi parti pemerintah.

Keputusan mengosongkan kerusi Kajang yang dibuat oleh PKR bagi memberi laluan kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding juga dikatakan mengambil kira faktor komposisi majoriti pengundi Cina di Kajang.

Zainuddin melihat strategi bertanding di Kajang tersebut sebagai cubaan Anwar untuk memperlihatkan dirinya sebagai seorang pemimpin Melayu mewakili semua kaum.

"Anwar akan memperlihatkan dirinya sebagai seorang Melayu yang mewakili semua kaum.

"Jadi kemenangan beliau akan mencerminkan beliau adalah seorang pemimpin yang dapat menang tanpa berasaskan faktor kaum," ujarnya lagi.

Menurut Zainuddin lagi, kemenangan Anwar juga akan memberi persepsi rakyat terhadap kemampuan bekas timbalan perdana menteri tersebut untuk memimpin negara.

"Jadi, beliau berpotensi untuk jadi perdana menteri pada masa depan.

"Sesuai dengan sentimen dengan orang Cina sekarang ini yang melihat beliau sebagai orang yang akan merentas harapan ke arah satu equality dalam Malaysia lah," ujarnya lagi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang PKR Lee Chin Cheh pada Isnin lalu meletakkan jawatan untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding di kerusi tersebut.

Lee, 42, merupakan seorang peguam dan bekas ahli parti Gerakan selama 10 tahun.

Bekas Ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya itu menggantikan Lee Kim Sin yang popular sebagai Adun Kajang dalam PRU13.

Dalam PRU13, Lee mendapat 19,571 undi berbanding calon BN, Lee Ban Seng yang mendapat 12,747 undi.

'Mangsa lari ke rumah saya'

'Mangsa lari ke rumah saya'
'Mangsa lari ke rumah saya' Jenazah mangsa disolatkan di Surau Al-Kauthar, Seksyen 4, Bandar Baru Bangi, semalam selepas solat Jumaat.
BANGI - “Salah seorang mangsa (anak suspek) yang cedera lari dan masuk ke dalam rumah saya,” kata salah seorang jiran menceritakan detik kejadian itu.

Jiran yang enggan dikenali itu berkata, melihat mangsa berumur 12 tahun itu cedera serta berlumuran darah, dia meminta isterinya membawa mangsa ke Hospital Kajang untuk mendapatkan rawatan.

Lelaki yang berumur lingkungan 70-an itu berkata, beliau meminta tiga orang jirannya mengangkat mangsa masuk ke dalam kereta sebelum dibawa ke hospital.

Menurutnya, sejurus selepas itu, dia hendak ke rumah suspek namun dihalang jiran yang mengatakan suspek berada di rumahnya sambil memegang parang.

Seorang lagi jiran yang enggan dikenali berkata, keluarga suspek dikenali oleh penduduk setempat sebagai orang baik-baik dan alim.

“Mereka selalu solat berjemaah hampir setiap waktu di surau berdekatan rumah mereka,” katanya.

Namun, beliau berkata, setiap kali solat jemaah, suspek bersama tiga anak lelakinya tidak akan solat bersebelahan jika mereka berjemaah.

“Sekiranya suspek berada di tengah saf, ketiga-tiga anak lelakinya mungkin berada di sebelah kiri atau kanan saf tersebut,” katanya ketika ditemui di rumah suspek di Seksyen 4, Bandar Baru Bangi, di sini, semalam.

Ditanya adakah suspek mempunyai masalah keluarga dengan anak-anaknya, lelaki berumur lingkungan 20-an itu menepis dakwaan sambil mengatakan suspek rapat dengan salah seorang anak perempuannya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab berkata, semua mangsa berada dalam keadaan stabil di Hospital Kajang dan Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Menurutnya, ibu jari tangan kiri mangsa berumur 10 tahun itu putus dan kini sedang dirawat di Hospital Kajang.

“Seorang lagi mangsa berumur 12 tahun mengalami kecederaan di belakang tengkuk dan sedang dirawat di HKL,” katanya ketika ditemui di tanah perkuburan Islam Sungai Tangkas, Kajang, semalam.

Menurut Ab Rashid, suspek kini dirawat di bawah pengawasan polis di Hospital Kajang.

Polis juga sedang menunggu laporan hospital sama ada suspek mengalami masalah mental atau tidak.

Katanya, suspek tidak mempunyai rekod masalah mental dan dia direman selama seminggu bermula semalam untuk membantu siasatan.

Cubaan wartawan untuk mendapat penjelasan daripada keluarga mangsa gagal kerana keluarganya enggan ditemubual serta mengelak untuk bertemu pihak media.

Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Sungai Tangkas, Kajang, kira-kira jam 3 petang semalam disaksikan keluarga serta jiran terdekat mangsa.

GEMPAR !!! Hidangan 'telanjang' dalam penerbangan MAS

matuse68
SIAPA yang tak kenal chef selebriti terkemuka Malaysia, Chef Wan? haa.. ni BF nak bagitau korang semua...

Bukan sahaja ‘otai’ dalam bidang masakan, malah namanya sudah berdiri setanding dengan chef-chef terkemuka antarabangsa.

Baru-baru ini, Chef Wan yang menaiki penerbangan kelas ekonomi ke Bangkok, Thailand meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap nasi lemak yang dihidangkan dalam pesawat milik Malaysia Airlines (MAS).

Menggelarnya sebagai ‘telanjang’, dia kesal kerana menu tersebut kelihatan tidak sempurna tanpa timun, kacang dan ikan bilis.

Menerusi gambar yang dimuatnaik di akaun Instagramnya, nasi lemak tersebut hanya dihidangkan bersama sambal dan telur rebus sahaja.

Baginya, ia secara tidak langsung memberi gambaran negatif pada orang luar yang tidak pernah melihat nasi lemak yang sebenar sebelum ini.

Berikut merupakan ‘caption’ penuh yang ditulisnya:

“I flew on economy to Bangkok thinking its such a short trip and so early pulak tu pasti i will close my eye and have a short nap tak payah lah membazir duit naik business class. This Sad looking Nasi Lemak from Mas for sarapan sungguh memeranjat kan..The fact that its our national career and we dont take pride in providing our so call most famous Malaysian breakfast that kita Agong2 kan bangga serata dunia and to show case this on international flight without the proper timun and kacang serta ikan bilis nampak macam miskin sangat sarapan Malaysia ini. Kita orang Malaysia sudah pasti la tahu akan quality Nasi lemak serta pilihan lauk2 that goes along with it but hey….what about all that international travellers. Seriously i feel sad that our Msian Breakfast can suffer its own image so misleading to the point where i felt the need for them to realised how serious this can be. Why la so much in consistency when it come to serving This dish at various destinations? Why my flight ticket cost me rm850 tu maka its not business class enough ke that i am serve Nasi and Sambal with telor that make my breakfast so mcm ” Telanjang la” Come on la Mas tak kan kita nak selalu membebel pasal simple basic thing of serving the country national heritage food and dah macam pahat serta pemukul? Why sent letters to act on my complain and appology and then repeat back the same mistake? Hello am i being to difficult here or being sensible to request for a normal Nasi Lemak?”

Sejujurnya, penulis bersetuju dengan kata-kata Chef Wan itu. Setakat timun dan ikan bilis, berapa sangatlah jika dibandingkan dengan harga tiket yang sudah dibayar?

Lebih penting lagi, nasi lemak ni dah umpama makanan rasmi kita … janganlah hidang dalam keadaan yang menghilangkan seri dan imej masakan itu. [Baca selanjutnya...]

100 keluarga Kim Jong-un dibunuh

100 keluarga Kim Jong-un dibunuhSEOUL: Lebih 100 ahli keluarga bapa saudara kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un (gambar) yang dijatuhi hukuman mati baru-baru ini, termasuk kanak-kanak dan duta negara itu ke Cuba dan Malaysia, sama ada telah dibunuh atau dipenjarakan, menurut beberapa sumber, semalam.
Bapa saudara pemimpin Korea Utara itu, Jang Song-thaek, 67, sebelum ini merupakan seorang pemimpin tertinggi tentera yang berpengaruh dijatuhi hukuman mati pada Disember lalu atas kesalahan mengkhianat dan cuba menggulingkan pemimpin negara berkenaan.

Song-thaek juga didapati cuba mendapatkan sokongan tentera bagi melancarkan rampasan kuasa.

''Hampir kesemua ahli keluarga terdekat Song-thaek telah dibuhuh.

"Kesemua ahli keluarga Song-thaek telah dijatuhkan hukuman mati, termasuk kanak-kanak," kata satu sumber yang enggan dikenali.

Menurut sumber itu, antara mereka yang dibunuh termasuk saudara perempuan Song-thaek, Jang Kye-sun, suaminya dan Duta Korea Utara ke Cuba, Jon Yong-jin, dan Duta Korea Utara ke Malaysia, Jang Yong-chol, yang merupakan anak saudara lelaki Song-thaek serta dua anak lelakinya.

Kesemua mereka termasuk anak lelaki, anak perempuan dan cucu Song-thaek serta dua saudara lelakinya telah dipanggil ke Pyongyang pada awal Disember lalu dan dibunuh.

Bagaimanapun, masih tidak jelas bilakah mereka dibunuh, namun mereka dipercayai telah dibunuh sejurus Song-thaek dijatuhi hukuman mati pada 12 Disember lalu.

''Beberapa orang ahli keluarga Song-thaek ditembak dengan pistol sehingga mati di hadapan orang ramai setelah mereka diheret keluar dari apartmen mereka,'' kata sumber itu.

Menurut sumber, sebahagian lagi ahli keluarga Song-thaek termasuk isteri Duta Korea Utara ke Malaysia dilepaskan daripada hukuman bunuh dan dihantar ke kampung terpencil bersama ahli keluarga masing-masing. - AGENSI 

Anwar perjelas sebab tanding di Kajang 3 Feb

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memperjalaskan kepada pengundi Kajang dan Selangor mengapa beliau bertanding di sana pada 3 Februari depan.

Beliau berkata satu majlis formal bersama Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Pengerusi PKR Selangor Azmin Ali akan diadakan bersama pimpinan Pakatan Rakyat bagi menjawab persoalan mengapa PKR perlu memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) itu.

"Saya akan jelaskan (isu PRK Kajang) dengan Azmin dengan khalid di majlis yang sesuai..

"Insya-Allah pada 3 hari bulan (Februari)depan," kata beliau ketika berucap di Masjid Kariah Batu 10, Cheras hari ini.

Umum rakyat mengkritik keputusan bekas ADUN Kajang Lee Chin Cheh meletakkan jawatan beliau dan pengumuman Anwar untuk bertanding.
Pengkritik melihat hal ini sebagai bakal meletakkan Anwar sebagai menteri besar menggantikan Khalid.

Azmin sementara itu menambah program 3 Februari depan akan menerangkan tentang permuafakatan dan konsensus Pakatan berkenaan isu itu.

Bagaimanapun beliau tidak menyatakan lokasi majlis tersebut kerana ia masih tidak diputuskan.

"Ini tanggungjawab yang perlu kita laksanakan supaya tidak ada timbul salah faham dan kita pilih 3 Februari selepas siri pertemuan dengan beberapa pihak duntuk menerangkan pendirian dan permuafakatan yang telah diambil," katanya.

Gambar TG Nik Abdul Aziz selamat nikahkan Exco Kelantan

HARAKAHDAILY
KOTA BHARU: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah mengakad nikah Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Kelantan, Datuk Abdul Fattah Mahmood dan pasangannya, Wan Sakinah Wan Ismail di Kampung Banggol, Kota Bharu. (Foto: Facebook Tuan Guru)

Abdul Fattah merupakan wakil rakyat Dun Bukit Panau, Tanah Merah di mana isterinya sebelum ini, Datin Fahimah Mahmod, meninggal dunia pada 28 April tahun lalu di Hospital Pakar Perdana, kerana mengidap barah paru-paru.

NAJIB TERPERANGKAP, adakan pelan perdamaian bersama pembangkang, bahaya sebenar wujud

NAJIB TERPERANGKAP, adakan pelan perdamaian bersama pembangkang, bahaya sebenar wujudKUALA LUMPUR: Dalam usaha yang mungkin akan mengukir sejarah dan tindakan paling berani setakat ini yang bakal meninggalkan legasi PM, Najib Razak telah bersetuju untuk mengadakan ‘perbincangan perdamaian' dengan pihak pembangkang.
Dalam pada itu, PM yang telah berusia 60 tahun itu cepat menolak apa-apa kemungkinan untuk membentuk kerajaan perpaduan dengan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dan parti Pakatan Rakyatnya. Tidak mungkin langkah itu akan membahagikan kuasa kecuali berlaku paradigm baru dalam politik di Malaysia.

Reaksi segera daripada kedua-dua belah pihak adalah bersikap berjaga-jaga akan "bahaya besar" yang mungkin berlaku. Mereka amat bimbang terhadap watak utama yang mengintai di sebalik sayap seperti bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Kewangan Daim Zainuddin yang mungkin akan mendesak pengikut mereka untuk menganjurkan satu rampasan kuasa, yang mungkin melibatkan keganasan, untuk mengelakkan pengaruh mereka daripada terus hilang.

"Najib tidak mempunyai pilihan. Dia terperangkap dalam dilemma," ujar pemerhati Umno yang rapat dengan kem Najib kepada Malaysia Chronicle. Beliau merujuk kepada tindakan Najib yang akhirnya bersetuju dengan pelan perdamaian yang telah disebut-sebut oleh Anwar untuk memulihkan keadaan beberapa kali sebelum ini, malah sebelum pilihan raya umum pada 5 Mei diadakan, atas dasar bahawa pelan itu akan dapat menggerakkan ekonomi Malaysia yang sudah teruk dibebani hutang dan amat tertekan.

“Great, just great.” (Bagus, sangat bagus) adalah reaksi Nurul Izzah, Ahli Parlimen Lembah Pantai yang juga anak perempuan Anwar, dalam laman Twitternya.

Malaysia lebih aman jika Dr M dan Daim dilemahkan?

eputusan Najib datang hanya beberapa hari selepas pengumuman perdamaian oleh Anwar dibuat pada hari Ahad.
Ketua Pembangkang yang berusia 66 tahun telah meminta Pelan Perdamaian Kebangsaan' bagi isu-isu penting di tengah-tengah peningkatan dalam ketegangan kaum dan agama berikutan keputusan kerajaan mengenai penggunaan perkataan Allah diadakan, dan Najib sendiri menghadapi tekanan daripada partinya untuk meletak jawatan, sesuatu yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Walaupun begitu, langkah tentatif pertama PM dalam 'perdamaian' dengan pihak pembangkang adalah untuk menggagalkan percubaan panglima Umno untuk merampas kuasa dan ini tidak mungkin akan berlaku.

Mereka yang rapat dengan Najib bersetuju bahawa dia boleh membuat pusingan U pada bila-bila masa sahaja terutama sekali jika Mahathir dan Daim memutuskan untuk mencabarnya secara terbuka untuk menguasai Umno apabila berjaya meraih sokongan yang mencukupi.

Menjadi seperti Tunku?

Ia bukanlah suatu kebetulan apabila Ketua Polis telah membuat pengumuman memberi amaran kepada mana-mana pihak yang cuba untuk membangkitkan keganasan kaum atau agama hanya beberapa jam sebelum pengumuman Najib.
Kumpulan pelampau yang dikaitkan dengan Mahathir telah mengetuai protes kononnya atas isu Allah dan juga ke atas kesilapan Najib sendiri berkaitan sayur 'kangkung' yang telah menjadi bahan jenaka di seluruh negara dan kritikan antarabangsa dalam isu kepimpinannya.

Tema dasar di sebalik protes ini seolah-olah memanggil orang Melayu untuk bangkit dan menghentikan orang bukan Melayu daripada memijak hak istimewa mereka dalam peristiwa berdarah 13 Mei 1969 apabila rusuhan kaum berlaku dimana ironinya bapa Najib sendiri dan Mahathir telah dituduh menghasut untuk menggulingkan perdana menteri pertama Tunku Abdul Rahman.

Desas-desus dalam senario politik sejak 2 minggu lalu adalah sama ada Najib akan menjadi seperti Tunku, kerana ia amat jelas bahawa musuhnya telah beratur untuk memberi tikaman terakhir, dengan kawasan DAP di Pulau Pinang dipilih sebagai tempat tercetusnya semarak perkauman dimana Najib akan dipersalahkan dan dipaksa untuk meletak jawatan.

Tindakan di Kajang: Pengorbanan besar bagi Anwar?
Satu langkah tergesa-gesa dibuat Anwar sehari sebelum mesyuarat Kabinet pada hari Rabu untuk membincangkan panggilan ‘pelan perdamaian nasional’ mewujudkan spekulasi bahawa 'sesuatu yang besar' akan berlaku.

Pengumuman Anwar bahawa beliau akan bertanding kerusi DUN Kajang, yang telah dikosongkan khas untuk beliau dalam keadaan tergesa-gesa, malah mengejutkan pihak yang rapat dengannya. Ia juga membayangkan niatnya untuk mengambil alih kerusi Menteri Besar Selangor atau Ketua Menteri.

Dengan perebutan jawatan kerajaan negeri, Anwar memberi bayangan bahawa beliau bersedia untuk melepaskan apa-apa tuntutan ke atas kedudukan dalam kerajaan persekutuan. Ia adalah satu pengorbanan besar untuk Anwar, yang merupakan seorang pemimpin yang terkenal di dunia dan dikatakan sebagai Perdana Menteri yang mempunyai potensi.

Tetapi mereka yang terlibat dalam rundingan perpaduan telah memberitahu Malaysia Chronicle bahawa ini adalah satu pra-syarat yang dituntut oleh kem Najib dan pemimpin-pemimpin kanan Umno yang lain untuk mengekalkan kedudukan mereka sekiranya berlaku apa-apa perjanjian untuk mengasimilasikan pemimpin dari pembangkang ke dalam kabinet yang kini kekurangan individu berbakat.

"Walaupun Najib dan Zahid mempercayai Anwar tetapi saya merasa ragu-ragu, saya rasa ahli parti yang lain tidak akan menerima Anwar. Kami tidak akan percaya kepada ular itu lagi," ini merupakan respon keras dari orang dalam Umno kepada Malaysia Chronicle.

Namun, bukanlah ahli-ahli biasa Umno yang tidak mahu ada apa-apa kaitan dengan Anwar lagi, tetapi mereka yang memegang jawatan dari peringkat cawangan, bahagian, ke peringkat kebangsaan.

Ini adalah kumpulan dimana puak Mahathir boleh menyemai benih pemberontakan walaupun ia semakin jelas amat menyakitkan bagi negara bahawa ia tidak boleh bergerak ke hadapan tetapi menjunam ke bawah sehinggalah keadaan toksik dan kebuntuan politik yang sedia ada dihapuskan.

Sudah dilakarkan?
Dalam satu kenyataan malam tadi, Najib menjelaskan bahawa dia bersedia untuk berbincang dengan pihak pembangkang dalam 4 teras utama - sosial, politik , hubungan kerajaan dan antarabangsa tetapi menolak untuk membentuk kerajaan perpaduan.

Najib juga mengarahkan Setiausaha Agung Umno, Tengku Adnan untuk mendekati Pakatan Rakyat, parti pakatan Anwar untuk memulakan perbincangan.

"Kami diberi mandat yang kuat oleh rakyat untuk memerintah pada pilihan raya umum lepas dan kami berhasrat untuk berbuat demikian. Walau bagaimanapun, kita mesti dilihat untuk menjadi lebih inklusif dalam aktiviti-aktiviti dan acara-acara kami. Kami terbuka untuk berbincang dengan semua pihak dan kita boleh menggunakan Parlimen, termasuk menubuhkan jawatankuasa bi-partisan untuk membincangkan isu-isu yang memberi kesan kepada perpaduan negara," agensi berita nasional Bernama melaporkan Najib sebagai berkata.

"Untuk beberapa bulan yang akan datang, anda akan melihat perubahan yang akan menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih bersatu padu dan lebih kukuh. Saya menjemput semua rakyat Malaysia untuk menyertai saya dalam perjalanan ini."

Ia belum jelas lagi bagaimana dan dalam bentuk apa pelan perdamaian akan dibuat tetapi yang pasti, kita akan ukur sejauh mana ia boleh dilaksanakan berdasarkan juga tentangan politik dari pihak-pihak yang mempunyai kepentingan tertentu.
Sebahagian besar daripada perjanjian itu mungkin telah dilakarkan, ia hanya memerlukan perincian dan lebih banyak isi kandungan. Nampaknya, kedua-dua belah pihak Umno -BN dan Pakatan lebih berdiam diri terhadap perkembangan ini dan tidak akan membocorkan maklumat – termasuk beberapa yang palsu - untuk menguji 'pasaran' .

Memandangkan dominasi Umno ke atas rakan-rakan BN, selagi Najib mampu menangkis puak Mahathir dan Daim, dia akan dapat memujuk BN menerima hasratnya.

PAS bakal tinggalkan Pakatan?
Perkara yang sama tidak boleh diperkatakan tentang Pakatan. Terdapat bahaya sebenar iaitu kemungkinan bahawa PAS akan menarik diri dan keluar meninggalkan DAP dan PKR untuk meneruskan perjalanan.

Sudah ada pemimpin PAS, walaupun bersetuju untuk menyokong Anwar dalam pilihan raya kecil Kajang, telah menyatakan dengan jelas bahawa mereka menentang sebarang langkah beliau untuk menggantikan ketua Menteri semasa Selangor, Khalid Ibrahim.

" Jelas sekali, langkah Kajang adalah lebih daripada hanya perebutan antara Timbalan Presiden PKR Azmin Ali dan Khalid Ibrahim untuk menjawat jawatan MB , dimana ia telah cuba diumpamakan demikian. Walau bagaimanapun ia tidak boleh masuk akal jika Anwar boleh menjadi tidak rasional dengan memujuk wakil Kajang untuk meletak jawatan kerana dia tiba-tiba mahu menjadi MB - adakah DAP akan menyokong tindakan besar kepala itu?” pemberi maklumat dalam Pakatan memberitahu Malaysia Chronicle.

"Bergantung kepada jawatan anda dalam Pakatan , maklumat dan matlamat adalah berbeza. Pada tahap yang paling tinggi , di antara Presiden PAS Hadi Awang, Anwar dan penasihat DAP Lim Kit Siang , mereka telah berbincang tentang 'perdamaian' atau kesepakatan dengan BN untuk menggerakkan Malaysia ke dalam kitaran politik bersih dan menolak politik kebencian dan perkauman Dr M .

"Namun begitu, dalam Pakatan sendiri, terdapat kepentingan tertentu dan jika PAS fikir ia akan menjadi yang paling rugi, hasil daripada perjanjian dengan kem Najib , mereka mungkin akan menarik diri. Tetapi sama ada ia akan bergerak ke kem Mahathir, yang sejak kebelakangan ini nampaknya lebih banyak memberi sokongan terhadap fundamentalisme Islam, masih belum dapat ditentukan lagi."- Malaysia Chronicle 
[Translation by Huzainah A Rani]