"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."
JANGAN GUNA GOOGLECHROME JIKA ADA GANGGUAN MALWARE


IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri bidas, Prof Muhaya jawab

Suruh rakyat bersyukur, tetapi pemimpin?
Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainal Abidin hari ini membidas sikap sesetengah pemimpin negara yang didakwa hanya berani menegur rakyat sebaliknya tidak berani mengkritik salah urus tadbir negara demi kelangsungan politik.

Menulis di dalam entri Facebooknya, Dr Asri menganggap pemimpin yang mempunyai perilaku seperti ini tidak layak untuk diangkat sebagai tokoh kerana baginya mereka berjuang untuk kepentingan dan kesenangan sendiri dan bukan untuk kepentingan awam.

"...tokoh-tokoh yang hanya berani mengkritik rakyat yang daif tapi mendiamkan diri atas kesalahan pemerintah yang mempunyai kuasa, merupakan tokoh yang mendahulukan kepentingan dirinya dari kemaslahatan awam.

"...tokoh-tokoh yang hanya berani menyuruh rakyat bawahan bersabar, bersyukur dan berjimat semasa keadaan kehidupan rakyat mendesak tapi tiada keberanian mengkritik pembaziran, salah urus, tidak menepati janji yang berlaku di pihak berkuasa tidak layak untuk diangkat sebagai tokoh yang dihormati rakyat.

"...kerana mereka berjuang untuk kepentingan dan kesenangan sendiri bukan untuk kepentingan awam," katanya lagi./sinarharian
Prof Muhaya
Prof Dr Muhaya Mohamad
SHAH ALAM: Gara-gara mengeluarkan kenyataan pada artikel Prof Muhaya : Solusi Keluar Dari Bebanan Hidup yang disiarkan Sinar Harian Online, Selasa lalu, penceramah terkenal, Prof Dr Muhaya Mohamad dikritik pembaca kerana disifatkan tidak prihatin nasib rakyat.

Melalui sebuah video yang dimuat naik ke laman sosial Youtube, Prof Muhaya menjelaskan mengenai perkara tersebut.

“Saya bukan ustazah, bukan ahli politik dan bukan ahli ekonomi. Saya cuma pencetus inspirasi yang semua orang sudah tahu, gaya saya bercakap...Kita mesti faham bahawa ada benda yang kita boleh kawal dan tidak boleh kawal.

“Apabila ditanya bagaimana nak tangani beban orang yang tengah serabut...memang banyak pihak yang nak saya buat kenyataan memarahi pihak yang menaikkan harga dan sebagainya. Tapi, pada saya, itu semua banyak dah orang yang cakap.

"Jadi, peranan saya sebagai seorang yang berusia 50-an, ada pengalaman, saya memang sangat yakin bahawa cara kita melihat sesuatu akan mengubah tindakan, persepsi atau interpretasi kita terhadap perkara itu,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menekankan soal 80 peratus dalam kehidupan adalah untuk mencari solusi sementara bakinya untuk melihat masalah.

“Katakanlah, minyak atau susu tumpah. Adakah kita nak lap susu itu atau nak bergaduh siapa yang tumpahkan susu itu?

“Saya nak katakan di sini bahawa kita mesti melihat kehidupan dengan 80 peratus mencari solusi dan 20 peratus untuk melihat masalah,” katanya.

Beliau turut menafikan dakwaan sesetengah pihak yang menyebut kenyataannya dalam artikel tersebut menunjukkan bahawa dirinya tidak prihatin terhadap kesusahan rakyat.

“Saya bukan ahli politik dan prinsip saya adalah tidak membuat kenyataan berbaur politik. Untuk situasi ini, bukan tidak prihatin. Siapa yang tidak prihatin...memang kasihan.

“Tetapi kalau kita kasihan, ramai orang yang susah, takkanlah kita nak ambil duit beri kepada semua orang susah itu? Kalau kita beri pun, ia dipanggil langkah sekejap.

“Tetapi bagaimana kita nak ‘empower’ seseorang? Ataupun beri kuasa atau membuat seseorang itu melakukan apa yang boleh pada situasi terdesak ini untuk menghadapi suasana tersebut?,” katanya.

Tambahnya, “saya seru kepada yang membuat dasar, kalau boleh kita prihatin dan janganlah kita melakukan sesuatu yang membebankan orang. Kerana kalau kita melepaskan beban orang, insya-ALLAH, ALLAH akan melepaskan beban kita,” katanya.

Jelasnya, “saya nak jelaskan, saya buat video ini pun bukan untuk justifikasi...takut orang tak suka, takut orang marah. Sebenarnya, saya dah maafkan semua orang yang mengata tak elok tentang saya. Saya tak rasa marah langsung. Saya faham dan rasa kasihan.”/sinarharian

Inilah 9 Smartphone Dengan Bateri Paling Tahan Lama

Blog didno76.com
Tidak boleh dinafikan selain fiturnya yang canggih dan pelbagai fungsi, pengguna smartphone banyak yang memilih telefon pintar yang mempunyai kemampuan
 bateri yang tahan lama. Kerana dengan bateri yang tahan lama, mereka boleh lebih leluasa untuk menggunakan telefon pintar untuk menelefon, melayari, berbual dan lain sebagainya.

Banyak telefon pintar yang beredar saat ini, tetapi hanya beberapa sahaja yang mempunyai kemampuan bateri tahan paling lama. Berikut 9 Smartphone dengan bateri paling tahan lama:
1. Lenovo P780. Telefon pintar ini mempunyai bateri Li-ion 4000 mAh, Smartphone ini disokong oleh pemproses quad core Media Tek MT6589, berjalan menggunakan sistem operasi Android 4.2.2 Jelly Bean. Dengan RAM 1GB, kapasiti simpanan memori dalaman sebanyak 8GB. Peranti ini mempunyai skrin 5 inci dengan resolusi 1280 x 720 piksel dan kamera 1.3 megapiksel dengan ciri tambahan seperti Self Portrait Mirror. Telefon pintar ini mempunyai sambungan W-CDMA/GSM .
2. Huawei Ascend D2. Telefon pintar yang dikeluarkan di CES 2013. Peranti ini menggunakan bateri 3000 mAh. Telefon pintar mempunyai masa stand by selama enam hari di rangkaian WCDMA. Disokong oleh pemproses K3V2 1.5 GHz, Smartphone ini menggunakan sistem operasi Android 4.1 Jelly Bean. Peranti ini mempunyai RAM 2GB dan dilengkapi dengan memori simpanan dalaman 32GB. Telefon pintar ini mempunyai skrin 5 inci dengan teknologi Full High Definition 1080p. Ia juga mempunyai kamera belakang 13 megapiksel dan kamera depan 1.3 megapiksel. Telefon pintar ini mempunyai sambungan Wi-Fi dan 3G. Telefon pintar ini mempunyai kelebihan tahan air dan debu.
3. Nokia Lumia 920. Telefon pintar yang dikeluarkan November tahun lalu ini mempunyai bateri 2000mAh yang boleh digunakan selama 17 jam waktu bicara dan 400 jam (16 hari) masa siap sedia. Pemproses Smartphone ini menggunakan dual core Krait Qualcomm Snapdragon S4 Plus clock 1.5 GHz. Telefon pintar ini berjalan menggunakan sistem operasi Windows Phone 8 dan mempunyai RAM 1024. Kapasiti simpanan memori dalamannya adalah 32 GB. Skrin telefon bimbit dilengkapi dengan teknologi IPS dan LED, layarnya mempunyai saiz 4.5 inci dan resolusi 1280 x 768 piksel. Mempunyai kamera belakang 8.7 megapiksel dan kamera depan 1.3 megapiksel boleh mengambil video dengan kualiti HD 720p. Untuk sambungan telefon pintar ini mempunyai GPRS, WLAN, EDGE, Bluetooth, NFC dan USB.
4. Huawei Ascend Mate 6.1. Telefon pintar yang mempunyai skrin besar di CES 2013. Telefon pintar ini dilengkapi dengan bateri 4050 mAh yang boleh bertahan selama 9 hari atau setara dengan 216 jam. Spesifikasi Smartphone ini terdiri daripada pemproses quad - core 1.5 GHz dan menggunakan sistem operasi Android 4.1 Jelly Bean dengan UI emosional. Mempunyai RAM 2040 MB, dan kapasiti simpanan dalaman telefon pintar 16GB. Peranti ini mempunyai skrin sentuh berukuran 6.1 inci dengan teknologi Super IPS dan LCD dengan resolusi 720 x 1280 piksel. Ada kamera 8 megapiksel di bahagian belakang dengan LED dan autofocus dan kamera depan 1 megapiksel. Mempunyai sambungan Wi-Fi, HSDPA, A-GPS.
5. iPhone Apple 5. Telefon pintar menggunakan kapasiti bateri 1440 mAh yang boleh bertahan selama 225 jam masa siap sedia dan 8 jam waktu bicara. Telefon pintar generasi keenam mempunyai skrin sentuh dan merupakan penerus iPhone 4S. Apple iPhone 5 hadir dengan pemproses dual-core A6 1.3 GHz (dituntut dua kali lebih cepat daripada A5), berjalan dengan sistem operasi terbaru iOS 6. Telefon pintar ini mempunyai RAM 1016 MB dan kapasiti simpanan dalaman 16, 32 dan 64 GB. Multi skrin sentuhan mempunyai saiz skrin 4 inci dengan resolusi 640x1140 piksel dan teknologi LCD IPS. Di sisi belakang terdapat kamera 8 megapiksel dan di depan ada kamera 1.2 megapiksel. Mempunyai ciri-ciri sambungan GPRS, EDGE, WLAN, Bluetooth dan USB.
6. Motorola RAZR MAXX. Telefon pintar yang dilancarkan sejak tahun 2012 ini mempunyai bateri Li-Ion 3300 mAh. Telefon pintar ini boleh digunakan untuk menelefon selama 21 jam waktu bicara dan 15 hari masa siap sedia. Telefon pintar ini berjalan dengan sistem operasi Android 4.0 Ice Cream Sandwich dan disokong oleh pemproses dual core 1.5 GHz. Dikemas dengan RAM 1024 MB, Smartphone ini mempunyai kapasiti simpanan dalaman 32 GB dengan sokongan microSD. Skrin telefon pintar ini menggunakan AMOLED, mempunyai skrin super multi touch 4.3 inci dengan resolusi 540 x 960 piksel. Peranti ini mempunyai kamera 8 megapiksel dengan LED, autofokus dan panggilan video dengan kualiti HD 1080p dan kamera depan 1.3 megapiksel. Telefon pintar ini mempunyai ciri GPRS, EDGE, WLAN, Bluetooth, NFC dan USB .
7. Google Nexus 4. Telefon pintar ini dilengkapi dengan bateri 2100 mAh yang boleh bertahan selama 15 jam waktu bicara dan 390 jam (16.2 hari) masa siap sedia . Telefon pintar ini menggunakan pemproses Kkrait 1.5 GHz. Nexus 4 berjalan menggunakan sistem operasi Android 4.2 Jelly Bean. Telefon pintar ini mempunyai RAM 2048 MB. Kapasiti simpanan dalamannya 8GB, hingga 16 GB saja. Telefon pintar ini dilengkapi dengan multi touch, teknologi skrin kapasitif IPS berukuran 4.7 inci dengan resolusi 760x1280 piksel. Kamera belakang 8 megapixel dengan LED flash dan autofocus, dan kamera depan 1.3 megapiksel . Pengguna boleh menikmati GPRS, EDGE, WLAN, Bluetooth dan NFC bersama dengan sambungan USB, malangnya belum menyokong rangkaian LTE .
8. Samsung Galaxy Note 2. Telefon pintar Android yang hanya boleh digenggam dengan tangan orang besar dan hanya boleh masuk di poket besar mempunyai ciri-ciri high-end. Telefon pintar ini dilengkapi dengan S Pen yang membantu anda menyalin teks, gambar dan bahkan berkongsi kandungan. Peranti ini mempunyai bateri Li-Ion 3100 mAh. Pengguna boleh bertahan selama 35 jam waktu bicara, 980 jam (40.8 hari) masa stand-by-time, dan 16 jam waktu bicara pada rangkaian 3G dengan 890 jam (37.1 hari) masa siap sedia di rangkaian 3G . Disokong oleh pemproses quad-core Exynos 1.6 GHz, Smartphone berjalan dengan sistem operasi Android 4.1 Jelly Bean. Peranti ini mempunyai RAM 2048 MB dan kapasiti simpanan dalaman pelbagai varian sebanyak 16, 32 dan 64 GB. Layarnya menggunakan Super AMOLED 5.5 inci dengan kamera belakang 8 megapiksel dan kamera depan 1.9 megapiksel. Ciri sambungan termasuk GPRS, EDGE, WLAN, Bluetooth, USB dan NFC.
9. Lava Xolo B700. Telefon pintar besutan dari NCR berasaskan Lava Antarabangsa di India ini baru saja melancarkan Xolo B700. Telefon pintar ini menggunakan bateri 3450 mAh dan boleh digunakan untuk menelefon selama 23 jam dan 380 jam masa siap sedia. Telefon pintar dengan dual SIM ini dilengkapi dengan pemproses dual core 1 GHz dengan PowerVR SGX 531 GPU dan sistem operasi Android 4.0 Ice Cream Sandwich . Dengan RAM 512 MB​, mempunyai kapasiti simpanan dalaman sebanyak 4GB yang boleh diupgrade hingga 32GB melalui kad microSD. Telefon pintar ini mempunyai skrin IPS berukuran 4.3 inci dengan resolusi 960x540 piksel, kamera belakang 5 megapiksel dan kamera depan 0.3 megapiksel. Mempunyai ciri-ciri sambungan Wi-Fi, Bluetooth dan 3G.

PERKASA akhirnya mamak jugak

muramatsu
Aku sudah lama tidak komen perkembangan politik tanah air. Tetapi bila ada kawan hantar gambar KuLi resmi perhimpunan UMNO perkasa, aku mula google gambar KuLi dan Ibrahim Ali.
Sepertimana dijangka, kesimpulan dari gambar-gambar yang dipapar oleh image google, perkasa Ibrahim Ali itu kini sudah dipenuhi dengan muka-muka mamak.

Heh heh heh.... Setiausaha Agung Perkasa itu rupanya Syed...tetapi syed dan maidin tak ada beza. Ekuiti 30% bumiputra yang diperjuang perkasa itu sebenarnya idaman geng-geng ini. Periksa lah sendiri bahawa majoriti merekalah yang mencadang projek dan mendapat peluang perniagaan melalui kepentingan kerajaan.

Dua-dua jenis spesis manusia yang menumpang dan berdagang hidup di negara orang. Sama-sama tak ada budaya dan tanah air sendiri. Hidup ambil peluang atas sentimental melayu terhadap UMNO. Dua jenis spesis manusia ini hidup untuk wang, kuasa dan pangkat semata-mata.

Melayu sebenarnya baik terhadap bangsa lain dalam Negara Malaysia. Tetapi dua jenis ini menggunakan sentimen melayu melalui UMNO untuk membenci komuniti bukan Melayu. Dasar hidup pariah dan kasta jika dibiar, Malaysia akan jadi India, Pakistan, Bangladesh dan Sri Lanka...

Kenapa negara etnik India tidak moden dan kaya sepertimana China kini, sedangkan mereka mempunyai populasi penduduk yang hampir sama?. Kenapa penjajah gagal menjadikan etnik China sebagai hambanya hingga ke hari ini?...sedangkan etnik India masih terus diguna-guna oleh penjajah?

Supaya lebih jelas kepada mata semua orang, saya sertakan fakta.

1). Ketua Setiausaha Negara - YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa

2). Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan - YBhg. Tan Sri Dr. Mohd Irwan Serigar bin Abdullah.

3). Board of Director Petronas - YBhg. Tan Sri Dr. Mohd Irwan Serigar bin Abdullah

4). Board Committees Petronas - YBhg. Tan Sri Dr. Mohd Irwan Serigar bin Abdullah


Cuba Tuan-tuan google nama-nama di atas dalam internet. Kumpulan ini berebut-rebut untuk memegang jawatan besar dalam kerajaan dan syarikat kerajaan khasnya yang melibatkan kewangan.

Ditambah lagi Patail yang menipu serta ada yang bergelar Shah letak gelaran Doktor pada nama mereka. Semuanya kerana pangkat, harta untuk menaikan taraf kasta.

Inilah hasil yang Mahathir tinggal kepada melayu UMNO untuk generasi akan datang.

Air mata Mike Tyson di Taman Raudhah (Gambar)

 Air mata Mike Tyson di Taman Raudhah
Mike Tyson di Taman Raudhah ketika mengerjakan umrah di Makkah.
Air mata Mike Tyson di Taman Raudhah
Tyson bertemu dengan Presiden Universiti Islam Dr Muhammad Al-Oqala di Madinah.
"ANGKAT kotak tu!" jerkah sekumpulan remaja lelaki.
Kanak-kanak lelaki berusia 8 tahun akur mengikut arahan. Setiap anak tangga dipijak dengan berat hati. Tiba di atas bumbung bangunan kosong itu, baru dia sedar terdapat burung merpati di dalam kotak itu. Timbul rasa kagum terhadap haiwan berbulu putih dan terus menyukainya.

Tapi seorang daripada mereka mengambil merpati itu dan mematahkan lehernya sehingga ia terkulai mati. Bukan itu sahaja, dia juga menerima tumbukan bersama merpati itu pada mukanya.

Bagaikan harimau yang sedang tidur dikejutkan, kanak-kanak itu Mike Tyson atau nama sebenarnya Michael Gerard sudah tidak tahan dibuli anak jiran yang nakal itu, lalu memukul pembulinya berkali-kali. Sejak itu, sikap Tyson yang pendiam dan pemalu, berubah menjadi berani dan liar untuk sesuaikan diri kehidupan sosial di Brooklyn, kawasan yang baru dia sekeluarga berpindah.

Kenakalan Mike Tyson ketika zaman kanak-kanaknya yang juga dipengaruhi faktor keluarga kurang stabil menyebabkan dia keluar masuk penjara juvana. Pelatih tinju terkenal, Cus D'Amato tertarik dengan bakat Mike Tyson untuk dilatih menjadi peninju profesional. Pada 6 Mac 1985, beliau bertanding secara profesional di Albany, New York dan menang pada setiap pusingan pertama bagi 16 perlawanan.

Tanggal 22 November 1986, Tyson berusia 20 tahun meraih gelaran juara kelas berat apabila dapat menjatuhkan pihak lawannya, Trevor Berbick. Ini menjadikan beliau sebagai juara dunia berat termuda di dunia.

Kerjaya Tyson terjejas apabila dibabitkan dengan kes jenayah seksual terhadap peserta Miss Black America 1991, Desiree Washington pada 10 Februari. Beliau dijatuhkan hukuman dipenjarakan selama tiga tahun.

Belajar Islam di penjara

Berita Tyson dimasukkan penjara di Indiana menjadi tumpuan umum. Tatkala itu terdetik di hati sukarelawan, Muhammed Sadiq berkata, 'mungkin ALLAH dah rancang untuk Tyson belajar dengannya tentang Islam'.

Muhammed pernah memberi nasihat yang berbekas di hati Tyson: "Walaupun anda di dalam penjara, tetapi dunia di luar sana adalah penjara yang sebenar. Ia adalah mudah mengamalkan Islam di dalam penjara berbanding di dunia yang penuh dugaan dan godaan, mampu membelenggu kita yakni perlu mencari perlindungan melalui Islam."

Bagi Tyson, masuk penjara tidaklah seburuk disangka. Malah beliau dapat mengenali Islam, belajar al-Quran. berpuasa ketika Ramadan, mempelajari agama itu lebih mendalam serta mengamalkannya di sana.

Selepas keluar penjara pada 1995, Tyson mengumumkan keislamannya yang dipelajari selama di penjara dan nama barunya, Malik Abdul Aziz. Selepas menjadi Muslim, Tayson dilihat lebih lebih tenang, bersederhana dan menghormati.

Pada November 1996, beliau kembali beraksi di gelanggang tetapi dikalahkan Evander Holyfield. Insiden Tyson menggigit telinga Holyfield pada pertarungan Jun 1997 menyebabkan beliau didenda sebanyak RM9.9 juta. Kehidupan Tyson diuji lagi apabila mengalami bankrap dan kariernya semakin malap sehingga memaksanya untuk bersara pada 2005.

Pada 2 Julai 2010, menjadi detik bersejarah buat Tyson apabila pertama kali menjejakkan kaki ke Tanah Suci untuk mengerjakan umrah yang diatur CDA, dengan ditemani presidennya, Shazad Mohammad. Pada masa sama kehadiran beliau turut menjadi tarikan pengunjung di sana. Beliau berharap peminat membiarkannya bersendirian untuk menjalani ibadah dengan penuh penghayatan.

Doa setiap hari

Bertubuh gagah, berwajah serius dan tangkas di gelanggang, tetapi bila Tyson dengan hanya berpakaian ihram di berada di Taman Raudah, Masjid Nabawi Madinah, hatinya mula meruntun. Selepas 10 tahun memeluk Islam, barulah beliau menjadi tetamu ALLAH.

"Saya tidak dapat menahan air mata apabila mendapat tahu saya berada di dalam satu daripada taman syurga.

"Insya-ALLAH, ALLAH akan merahmati saya untuk berada di jalan yang benar," katanya yang berada di Taman Raudhah beberapa jam untuk bersolat, mengaji al-Quran dan berzikir.

Beliau akui sangat takutkan ALLAH kerana banyak kesalahan dalam hidup dan mengenangkan neraka kerana dosanya. Oleh itu beliau berdoa memohon ampunan ALLAH setiap hari.

Menurut Shahzad, Tyson menangis lebih setengah jam ketika berdiri di depan makam Rasullah SAW untuk mengucapkan salam sambil mengangkat tangan.

Di Tanah Suci, Tyson turut terpesona dengan kawanan merpati dan sempat memberi makan kepada haiwan kesukaannya itu. Ini mengimbas kenangan ketika usianya 10 tahun, sanggup mencuri wang untuk membeli merpati menjadi peliharaannya.

Tyson mempunyai lapan anak melalui tiga perkahwinan. Anak perempuannya, Exodus, 4, meninggal dunia pada 2009. Kini Tyson menjalani kehidupan berkeluarga bersama isterinya, Lakiha Spicer, dan anak-anaknya di Las Vegas.

"Saya kini gembira bersama keluarga. Tidak perlu keluar ke mana-mana lagi. Setiap hari saya menunggu anak pulang dari sekolah," katanya.

'Ada sebab ALLAH uji'

TELOK KEMANG: Rumah bersaiz sederhana bersebelahan PD Marina kelihatan suram.

Penghuninya seorang warga emas Mohd Yatim De Valda, 60, atau lebih dikenali sebagai Atan oleh penduduk tempatan.

Mohd Yatim salah seorang penerima bantuan Baitulmal.

Menariknya, sebelum ini beliau pernah berkhidmat sebagai juruterbang syarikat Malaysia Air Lines (MAS), namun dia mengambil keputusan untuk berhenti pada 2002 kerana disahkan mengalami kemurungan.

Berkongsi kisah hidupnya, Mohd Yatim berkata, ibunya merupakan pekerja ladang di Labu sementara ayah pengurus ladang berasal dari New Zealand.

"Mereka bertemu dan jatuh cinta pandang pertama lalu bernikah dan saya adalah anak tunggal. Namun ketika usia saya sembilan tahun, ayah kembali ke negara asalnya dan kami terus terputus hubungan walaupun saya beberapa kali mengutus surat kepadanya di sana berdasarkan alamat yang diberikan tetapi tidak pernah menerima balasan.

“Sejak itu saya berazam untuk menjadi juruterbang dengan satu tujuan untuk mencari dan bertemu dengan ayah yang berada di New Zealand,” katanya.

Berjaya capai cita-cita

Ketika usia 19 tahun, ibunya meninggal dunia dan dia meneruskan cita-cita itu dan mula menjalani latihan menjadi seorang juruterbang di sebuah pusat latihan di Indonesia pada 1972.

“Pada 1976 saya berkahwin dan tidak dikurniakan anak. Enam tahun kemudian kami bercerai.

"Ketika usia saya 28 tahun, MAS melebarkan sayap menyediakan penerbangan ke New Zealand. Akhirnya impian untuk bertemu semula dengan ayah tercapai dengan bantuan rakan dan saya yakin ia sebenarnya adalah bantuan ALLAH SWT,” katanya.

Mohd Yatim berkata, dia teruja pertama kali mendengar suara ayahnya di telefon selepas 20 tahun terpisah.

“Saya bertemu ayah setiap kali ditugaskan ke New Zealand. Alhamdulillah, impian saya selama ini tercapai," katanya.

Disah alami kemurungan

Menurut Mohd Yatim, pada 1984, dia sekali lagi berkahwin dan dikurniakan enam cahaya mata, namun langit tidak selalunya cerah apabila jodohnya tidak panjang dan bercerai pada 2005.

“Rumah ini dulu penuh dengan hiasan dari luar negara yang saya beli setiap kali ke sana semasa berkhidmat dengan MAS. Namun atas desakan hidup semuanya habis dijual untuk menyara anak-anak.

“Saya tidak bersara tetapi mengambil keputusan berhenti pada 2002 kerana disahkan mengalami kemurungan akibat tekanan kerana difitnah.

“Ketika itu saya menerima rawatan di wad psikiatri dan terpaksa berhenti kerana memikirkan keselamatan nyawa penumpang," katanya.

Mohd Yatim berkata, selepas berhenti kerja dan bercerai, dia masih mampu menyara dirinya dengan menjual apa-apa barang dimilikinya di rumah itu.

“Dan sekarang saya adalah penerima bantuan Baitulmal. ALLAH ada sebab kenapa dia anugerahkan ujian ini kepada saya,” katanya. 
-Sinar Harian-

Wanita misteri derma cincin berlian

BAWAH: BENTUK CINCIN berlian yang disumbangkan oleh penderma misteri misteri berkenaan.
MIAMI, Florida - Seorang wanita di Florida mendermakan sebentuk cincin berlian berharga AS$3,500 (RM11,535) untuk tabung badan kebajikan, Salvation Army, lapor sebuah akhbar baru-baru ini.

Ia merupakan tahun keempat agensi kebajikan tersebut menerima sumbangan serupa yang diberikan oleh penderma misteri berkenaan.

Penderma itu juga akan membuat panggilan telefon pada setiap tahun untuk memberi maklumat mengenai lokasi cincin tersebut diletakkan.

Pada tahun ini, cincin itu ditemui dibungkus menggunakan sekeping kertas kuning bersama sekeping nota di dalam sebuah tin kutipan derma di luar sebuah pusat beli-belah di sini kelmarin.

"Pada setiap tahun wanita misteri itu akan menelefon dan berkata, awak mungkin perlu memeriksa salah tabung derma di sesebuah lokasi," kata seorang anggota badan kebajikan berkenaan, Mejar Linda Payton.

Setakat ini, tabung kebajikan tersebut telah menerima dua bentuk cincin berlian, beberapa ketul emas dan wang kertas AS$100 (RM329) sejak empat tahun lalu. - AGENSI/kosmo

Hukum belajar dan amal ilmu pengasih

ABU HUSAYN
Soalan:
Bolehkah kita belajar ilmu pengasih atau ilmu pembenci. Atau bolehkah membeli minyak/ubat pengasih yang dijual oleh orang-orang tertentu dan digunakan kepada pasangan kita suami atau isteri? Bagaimana pula jika digunakan untuk memikat lelaki atau wanita yang kita sukai? Bagaimanakah syariat Islam berkaitan dengan ilmu pengasih dan pembenci ini?

Jawapan:
Ilmu pengasih atau ilmu penunduk merupakan salah satu cabang ilmu dan pengetahuan. Walaupun manusia diwajibkan mempelajari ilmu, namun ada ilmu yang dibenci dan ditegah oleh syarak khususnya ilmu yang boleh membawa kerugian yang nyata di dunia dan akhirat. Boleh dikategorikan ilmu tersebut dalam kelompok ilmu sihir yang mana bertentangan dengan ajaran Islam.

Melakukan sesuatu ikhtiar dengan berdoa ke hadrat Allah Taala, melakukan sesuatu yang baik seperti untuk memperbaiki diri, meningkatkan amal ibadat kepada-Nya, membaiki penampilan diri, menjaga tutur kata dan akhlak mulia boleh menjadi penyebab seseorang itu dikasihi. Cara ini memang dibenarkan di sisi syarak kerana kena pada konsep yang dikehendaki Islam, iaitu usaha atas jati diri (ikhtiar) atau usaha gentleman untuk menaikkan prestasi diri sehingga dikasihi.

Tetapi mengikhtiarkan sesuatu ilmu yang diketahui sebagai ilmu pengasih yang menggunakan kaedah yang salah adalah haram, sepertimana yang telah disebut dalam hadith:

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya jampi mentera yang menggunakan perkataan terlarang dan tangkal dan at-tiwalah adalah perbuatan syirik.” (Hadith riwayat Ahmad dan Daud)

Ibnu Mas’ud ketika menghuraikan maksud perkataan at tiwalah mengatakan:

“Ada sesetengah golongan sama ada perempuan atau lelaki, menggunakan sejenis tangkal, dipakai pada dirinya dengan tujuan menambat hati atau menyebabkan dirinya lebih dicintai oleh orang lain, maka perbuatan itu adalah sejenis sihir.”

Ertinya: Ibnu Mas’ud ra menganggap ilmu pengasih dengan ikhtiar yang sedemikian (kaedah yang bertentangan dengan Islam) iaitu melalui cara at-tiwalah adalah sebagai perbuatan syirik. Kita sudah maklum syirik merupakan dosa yang paling besar.

Tambah Ibnu Mas’ud menyebut yang bermaksud hukum-hukum jampi mentera dan tangkal-tangkal seperti benang-benang dan simpulan padanya yang di bawa jampi khusus untuk dipakai oleh perempuan atau lelaki dengan tujuan dia dicintai, yang disebut sebagai ilmu pengasih adalah termasuk dalam at-tiwalah.

Oleh itu ilmu pengasih yang digunakan daripada kaedah mengambilnya (mempelajarinya) dari seseorang untuk dipakai atau kadang-kadang diberi makan yang mengandungi bahan sihir yang kotor amat ditegah di dalam Islam untuk mengamalkannya. Demikian juga orang yang menggunakan kaedah yang sama untuk memisahkan seseorang dengan seseorang yang lain, apatah lagi memisahkan dua orang yang berkasih kerana Allah Taala, iaitu pasangan suami isteri yang rumahtangga mereka rukun damai, baik dengan cara nyata, mahupun cara halus dianggap berdosa besar dan hukumnya adalah HARAM.

Dalam Tafsir al-Qurthubi, penulisnya Imam Qurthubi telah menyatakan tafsiran petikan ayat ini menyebut:

“Tidak boleh dinafikan bahawa sihir (ilmu syirik) memberi kesan pada hati-hati manusia dengan memaksakan kasih kepada mereka atau menjatuhkan kebencian melampau sehingga mereka suami isteri, kebencian itu boleh menyebabkan perceraian”

Demikian juga perbuatan meminta bantuan makhluk halus (sihir) ini boleh membolak-balikkan hati manusia, risau tidak menentu, sakit hati (menyampah) tidak tentu pasal sehingga membawa kepada kemurungan dan sebagainya adalah haram.

Namun di sana wujud garis panduan yang telah diajar oleh Islam bagaimana kaedah yang betul untuk mewujudkan suasana yang baik dan kasih sayang kerana di dalam al-Quran terdapat banyak ayat-ayat yang mana boleh menyebabkan seseorang jatuh cinta dengan cara terhormat lagi bersih terutama untuk mentautkan kembali kasih sayang antara suami isteri, anak-anak dan sebagainya.

Mengapa kita mencari salah yang kelak membinasakan diri, sedang jalan sunnah lagi baik telah dipratikkan oleh golongan salafussoleh yang telah dijamin halal di sisi Islam.

Gempar!! Keluarga Hindu balut keranda dengan bendera PAS (Gambar)

Farah Noor Samat
Jarang-jarang berlaku, sebuah keluarga India beragama Hindu memilih membalut keranda ahli keluarganya yang meninggal dunia dengan bendera PAS.

Tiga keping gambar berkaitan dimuatkan dalam akaun Facebook Ahli Dewan Undangan Negeri Meru Dr Rani Osman semalam.

Ia memaparkan mendiang Ketua Wanita Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Kota Raja, Letchumany Maniam diusung dalam keranda yang berbalut bendera parti Islam itu.

Ia mendapat komen menggalakkan daripada penggguna laman sosial itu.

Ketua Pemuda PAS Selangor Mohd Sany Hamzan memberitahu Malaysiakini, tindakan ahli keluarga mendiang bertujuan menggambarkannya mendian g sebagai pejuang PAS sejati walaupun beragama Hindu.

Tambahnya, ia sekali gus, menunjukkan penerimaan yang cukup baik dari kalangan bangsa lain terhadap parti itu daripada kalangan bukan Melayu.

"Apa yang terbukti perjuangan apabila Ketua Wanita DHPP itu dibalut dengan bendera PAS itu menunjukkan beliau seorang pejuang PAS sejati walaupun duduk dalam PAS sebagai DHPP.

"Ia menunjukkan PAS sudah boleh diterima bukan Islam,” katanya lagi.

Ditanya sama ada tindakan itu bertentangan dengan perjuangan PAS, Sany menegaskan, ia tidak mempunyai sebarang kaitan dengan syiar Islam dan tidak membawa kesan buruk.

"Tiada sebarang tanggapan negatif pada saya dan PAS sendiri,” katanya.

Genap 10 Tahun Pembunuhan Noritta… Siapa Pembunuhnya Yang Sebenar?


Kes Noritta menjadi berita hangat pada tahun 2003 apabila mayatnya ditemui dalam keadaan berbogel dan kematiannya disahkan berpunca akibat lemas setelah mulutnya disumbat dengan dua helai tuala muka.


Selain itu, kedua-dua tangannya terikat ke belakang dengan coli hitam begitu juga kedua-dua belah kakinya turut diikat dengan wayar elektrik hitam, segumpal tisu basah mengandungi air mani turut dijumpai dalam bakul sampah di biliknya.

Setelah melalui pelbagai proses perbicaraan yang mengambil masa lima tahun lamanya, tertuduh kes itu, Hanif Basree Abdul Rahman dibebaskan daripada pertuduhan membunuh pegawai eksekutif pembangunan perniagaan itu selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan tidak bersalah yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi sebelum ini.

Panel lima hakim terdiri Datuk Arifin Zakaria, Datuk Nik Hashim Ab.Rahman, Datuk Hashim Yusoff, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin dan Tan Sri Zaki Tun Azmi sebulat suara menolak rayuan pihak pendakwaan untuk mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Hanif.

Hanif dituduh membunuh Noritta, 22, di No D71, Kondominium Puncak Prima Galleria di Sri Hartamas, Kuala Lumpur, antara 1.30 pagi dan 4 pagi pada 5 Dis, 2003.

Mahkamah Tinggi membebaskan Hanif tanpa dipanggil membela diri dan Mahkamah Rayuan menolak rayuan pihak pendakwaan untuk mengenepikan keputusan pembebasan itu pada 2005.
Tun-Zaki-Azmi
Zaki, semasa membacakan penghakiman itu berkata kehadiran seorang lelaki dengan bau badan yang busuk dalam apartmen Noritta dan juga DNA seorang lelaki yang tidak dikenali yang dibuktikan secara saintifik yang ditemui pada tubuh Noritta merupakan bukti paling menjejaskan pendakwaan kerana bukti itu tidak disangkal.

Beliau berkata DNA Hanif ditemui dalam keadaan yang boleh menimbulkan syak yang dia bersalah tetapi tidak cukup untuk membuktikan kesalahannya.

Zaki berkata: “Jika ada penjelasan yang munasabah kenapa DNA beliau ditemui dalam keadaan sedemikian, faedahnya perlu diberikan kepada beliau dan beliau perlu dibebaskan dan dilepaskan.

“Penemuan profil DNA Hanif pada tubuh si mati tidak mencukupi untuk merumuskan yang beliau menyebabkan kematiannya. Mungkin terdapat terlalu banyak penjelasan kenapa DNA beliau ditemui pada tubuhnya.

“Perlu ingat akan hubungan intim tertuduh dengan si mati, penjelasan tidak bersalah boleh diberikan kepada penemuan itu. Tertuduh tidak didakwa mempunyai hubungan intim dengan si mati,” kata Zaki yang mengambil masa 45 minit untuk membacakan penghakiman itu.

Beliau berkata tiada sekelumitpun bukti untuk menyokong cadangan pihak pendakwaan bahawa Hanif adalah lelaki yang mempunyai bau badan busuk yang badannya mungkin telah mengeluarkan bau itu selepas mengadakan hubungan seks dengan Noritta dan berusaha keras mengikat tangan dan kaki wanita itu.

Pihak pendakwaan juga tidak cuba mencabar keterangan rakan sebilik Noritta, Azura Abdul Hamid yang berkata Hanif tidak mempunyai bau badan busuk, katanya.


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 1 Julai, 2004, memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan Hanif adalah orang terakhir yang mengadakan hubungan seks dengan Noritta kerana dua lelaki misteri turut terlibat.


Mahkamah Rayuan dalam keputusannya pada 29 Jan, 2005, memutuskan bukti yang dikemukakan pihak pendakwaan tidak mencukupi untuk menunjukkan bahawa kematian Noritta disebabkan oleh Hanif.


Perbicaraan itu yang berlangsung selama 29 hari dan mendapat publisiti meluas, diberitahu bahawa Noritta ditemui dalam keadaan tertiarap, mulutnya disumbat dengan dua helai tuala muka manakala tangan dan kakinya diikat, di atas katil dalam bilik tidurnya.

Dalam penghakiman setebal 21 muka surat yang turut dipersetujui empat lagi hakim, Zaki berkata mahkamah mendapati hakim yang mendengar perbicaraan itu membuat keputusan betul dalam meneliti keterangan apabila mengguna pakai prinsip keterangan mengikut keadaan dalam menilai kes itu, kerana terdapat kemungkinan yang munasabah bagi kewujudan orang lain yang melakukan kesalahan itu.

“Bagi alasan yang dibincangkan di atas, pihak pendakwaan tidak melaksanakan tugas dengan baik untuk membuktikan kes ini. Hakim yang bijaksana adalah betul dalam memutuskan untuk tidak memanggil pembelaan diri pada akhir kes pendakwaan dan melepaskan dan membebaskan tertuduh pada peringkat itu,” katanya.

Zaki berkata selepas membaca nota keterangan secara terperinci, mahkamah berpandangan bahawa hakim yang mendengar perbicaraan itu telah membuat keputusan betul apabila menolak keterangan dua pengawal keselamatan di kondominium itu bahawa mereka ternampak Hanif dan Noritta pada awal pagi hari kejadian.
p1000375
“Tidak ada apa-apa untuk menyokong cadangan bahawa hakim yang mendengar perbicaraan telah terkhilaf semasa menolak keterangan saksi berkenaan,” katanya.

Zaki juga berkata penemuan DNA telah benar-benar membawa pembaharuan dalam penyiasatan jenayah yang digunakan untuk membantu mendapatkan sabitan bagi yang bersalah dan pembebasan bagi yang tidak bersalah.

Dalam kes ini, DNA “lelaki tidak dikenali” amat berguna untuk menentukan bahawa DNA itu milik lelaki berkenaan.

“Malangnya identiti dan juga DNA orang itu tidak diketahui. Mungkin di masa depan akan terdapat daftar profil DNA sepertimana cap jari yang kita ada sekarang yang akan dapat membantu polis mengesan pemiliknya.

“Pakar DNA hanya boleh menyatakan sama ada DNA itu milik atau bukan milik orang yang dikenal pasti. DNA yang ditemui tanpa suspek tidak dapat digunakan,” katanya.

Hanya apabila orang berkenaan dikenal pasti dan DNA sepadan dengan orang yang dikenal pasti itu, ia dapat digunakan untuk menyelesaikan sesuatu jenayah, katanya.

“Malahan, namun begitu pihak pendakwaan perlu membuktikan bahawa DNA suspek(bersamasama dengan sebarang keterangan lain) hanya memberikan satu rumusan sahaja, iaitu kesalahan itu dilakukan oleh suspek.

Dalam kes ini, Zaki berkata kes pendakwaan terjejas oleh kewujudan DNA milik lelaki tidak dikenali kerana beberapa inferens boleh dibuat daripada penemuan bukti seumpama itu pada tubuh Noritta.
kes bunuh peragawati sambilan Noritta Shamsuddin
SEMENTARA itu, Hanif Basree sewaktu diminta mengulas mengenai pembebasannya tidak lama dulu pernah berkata;

“Walaupun saya bebas, namun saya sendiri ingin tahu siapakah pembunuh sebenar Noritta.”

Terdapat satu fakta menarik dalam kes ini apabila terdapat cakap-cakap kononnya terdapat penglibatan orang kenamaan dalam kes pembunuhan Noritta.

datopHamid
Mungkin penjelasan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Abdull Hamid Embong pada 1 Julai 2004 boleh memberi jawapan pada persoalan itu.

” Saya menolak cadangan yang tidak berasas pihak pembela yang kemungkinan pihak pendakwaan tidak melengkapi siasatan dalam kes ini kerana ingin melindungi seseorang orang kenamaan yang terlibat dalam jenayah ini.

” Hujah-hujah yang tidak berlandaskan fakta kes seharusnya ditolak oleh mahkamah ini,” tegasnya.

Dan tahun ini genaplah 10 tahun kes pembunuhan Noritta berlalu.

Kita masih tertanya-tanya…siapakah pembunuhnya yang sebenar.

Yang pasti, di dunia dia mungkin terlepas, tetapi tidak di akhirat sana.

Al-Fatihah untuk Allahyarham Noritta Samsuddin.

* Kisah pengalaman wartawan yang pernah melihat jenazah Noritta boleh diikuti DI SINI
latnorittafile
Petikan dari: mynewshub.my

Umno tidak akan kalah walaupun harga barangan naik?

Mohd Sayuti Omar
Saya tidak setuju dengan pandangan sesetengah pihak mengatakan UBN akan kalah teruk dalam pilihan raya umum ke-14 ekoran kenaikan harga barangan. Bebanan kenaikan harga barang tidak menjadi 'kudis gatal' pun kepada rakyat negara ini, hasnya rakyat di luar bandar. Kenaikan harga barang dilihat satu ketetapan alam semula jadi yang harus ditanggung bersama.
Ia telah dianggap sebagai fenomena biasa bagi rakyat negera ini yang diajar agar reda dan menerima segala takdir tanpa perlu dibahas. Itu sifaf orang Melayu yang pernah dikritik Dr Mahathir Mohamad dalam buku "Malay Dilema".

Sebelum ini telah berlaku berbagai kenaikan harga barang tetapi UBN tetap juga menang dan menguasai negara ini. Begitu juga dari segi prasarana dan kebajikan yang diterima rakyat berbanding dengan negara-negara lain jauh lebih rendah, tetapi ia tidak menimbulkan apa-apa masalah. Keadaan itu menjelaskan bahawa kenaikan harga barang tidak menjadi alasan dan kemarahan kepada rakyat.

Bukan sahaja kerana 'hilang bisa tegal biasa', tetapi pihak kerajaan juga pandai memujuk dan memberi penjelasan kepada rakyat. Mereka membuat perbandingan harga barangan di negara ini jauh lebih baik dari harga barangan di negara-negara lain. Dan rakyat negara ini yang mudah percaya apa saja cerita disalurkan kerajaan menerusi media rasminya tv dan akhbar, (media PB) menerima apa saja yang kerajaan perkatakan.

Kalau kerajaan mengatakan kambing berkaki satu dan boleh terbang seperti buruk pun, rakyat negara ini tetap akan mempercayainya.

Tahap kepercayaan rakyat negara ini kepada kerajaan cukup tinggi. Selain daripada kerana kebijaksanaan kerajaan (tanpa memperdulikan moral kerana menipu dan permainkan rakyat) ia juga ada kena mengenai dengan tahap pemikiran dan besar kecil otak rakyat negara ini. Sebagai rakyat dalam sebuah negara belum matang dan masa nilai tamadunnya mereka mudah diperdayakan. Inlah masalah dan faktor kenapa bangsa Melayu lambat berubah.

Tengoklah kepada unjuran atau statistik pencapaian dalam bidang ekonomi, kadar jenayah dan perbanding harga barang di negara ini dengan negara luar yang dikemukakan oleh kerajaan, ditelan bulat-bulat oleh rakyat persis ikan baung menelan tahi yang digental dan dicakukkan joran. Tingkat rakyat yang mempercayai itu bukan calang-calang orang tetapi penggerak agensi kerajaan, JKKK penghulu dan tok imam sendiri bahkan ada sebilangannya para pendidik, guru.

Satu masa dahulu tok imam, bilal dan siak sendiri menjadi pengedar kepada cvd lucah yang membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim. Penglibatan mereka ini boleh kita bayangkan dan menilai sejauh mana tohor dan dalamnya minda Melayu. Ia juga boleh disimpulkan sejauh mana tebal dan nipisnya iman dan ajaran Islam yang kita terima.

Jadi berdasarkan itu, kenaikan harga barangan keperluan asas, eletrik, tol dan sebagainya tidak menjadi faktor kepada rakyat untuk menolak kerajaan UBN. Naiklah seberapa yang mahu syaratnya berikan alasan sama ada ia benar atau pembohong, ia akan diterima. Bahkan mereka akan tetap mempertahankan kepimpin UBN hari ini yang bagi mereka adalah terbaik dan prihatin kerana memberikan mereka wang 1 Malaysia sebanyak RM500 hingga RM800 setahun.

Pemberian yang telah dimulakan setahun lepas itu akan dijadikan alasan atau petanda yang kerjaaan UBN baik walaupun ada pemimpin kerajaan sendiri menggelapkan dan memakan wang rakyat bernilai berbillion ringgit.

Jadi kepada pembangkang tidak perlu memberi kesedaran kepada rakyat agar menolak kerajaan disebabkan harga barangan naik. Kalau pembangkang dan kita semua manu melihat kerajaan yang hari ini disifatkan boros, pengkhianat dan zalim, ia bukan dengan menggunakan kenaikan harga barang sebagai alasan dan faktor untuk menjatuhkannya, tetapi apa yang boleh menjatuhkan kerajaan UBN ialah dengan memufliskan kerajaan yang ada hari ini. Biar rakyat merasa kesengsaraan sebenar hasil dari sebuah tindakan bobrok kerajaan.

Rakyat seperti rakyat negara ini yang degil dan bebal dalam memahami sesuatu akan sedar apabila mereka sudah kelemasan ataupun tangan dan jari mereka terbakar. Sesungguhnya sejak kira-kira 50 tahun ke mari rakyat Malaysia tidak pernah merasai kesengsaraan untuk memerlukan mereka bangkit membela diri sendiri. Mereka merasakan mereka bertuah dan maju walhal kalau mereka sedar dan insaf kemajuan dari kekayaan negara yang bakal dikecapi 1000 kali ganda dari apa yang dirasai kini.

Yang beriya untuk membela rakyat hari ini ialah pihak pembangkang sedangkan rakyat sendiri masih syok dan leka dalam ulikan kerajaan UBN

Gadis terlampau: Bahana ghairah beraksi lucah depan komputer

ADILA SHARINNI WAHID
KOTA BHARU: Seorang penuntut sebuah kolej hidup dalam kebimbangan apabila aksi lucah dilakukan ketika berbual secara panggilan video dirakam dan diugut untuk disebarkan di laman sosial.

Malah, remaja berusia 19 tahun yang beralamat di Kubang Kerian itu juga diperas ugut supaya membayar RM6,000 oleh seorang individu yang dikenali melalui akaun Facebooknya itu.

Ketua Polis daerah, Asisten Kormisioner Azham Othman berkata, pada jam 8 malam, 22 Disember lalu, akaun Facebook pengadu menerima pelawaan ‘add friend’ daripada seorang individu yang menggunakan nama, Nickaah Nayss.

Mereka berbual sehinggalah pada jam 1.48 pagi, tarikh berikutnya, Nickah Nayss kemudian menghantar mesej Facebook dan mengajak pengadu berbual melalui panggilan video, Skype.

“Di dalam perbualan tersebut, pengadu telah melakukan perbuatan lucah seorang diri sehinggakan Nickaah Nayss menyuruh pengadu menunjukkan perbuatan itu kepadanya.

“Hanya pengadu sahaja yang menunjukkan kemaluan dan wajah sementara Nickaah Nayss sebaliknya serta wajahnya pula kabur,” katanya kepada pemberita, semalam.

Tanpa diduga, perbuatan lucah yang berlangsung selama sejam antara 5 dan 6 pagi itu rupanya dirakam Nickaah Nayss dan dimuatkan ke dalam Youtube peribadinya.

“Pengadu kemudian diugut membayar RM6,000 sekiranya mahu video tersebut dipadamkan dan tidak disebar. Pengadu yang ketakutan meminta jumlah itu dikurangkan kepada RM4,000.

“Nickaah Nayss kemudian bersetuju dan meminta wang dimasukkan melalui akaun sebuah bank. Dia juga meminta pendahuluan RM2,000 tetapi jumlah itu dikurangkan kepada RM1,000, manakala bakinya dipersetujui untuk dijelaskan kemudian,” katanya.

Azham berkata, pengadu kemudian menceritakan kejadian itu kepada bapanya sebelum dia disuruh membuat laporan polis. Kes disiasat mengikut Seksyen 385 Kanun Keseksaan.

Khairy Jamaluddin keluarkan Fatwa: Tak jejas akidah jika ikut sambutan Krismas

NONEKetua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin percaya bahawa tindakan umat Islam mengikuti sambutan Krismas – seperti yang pernah disertainya sebelum ini – tidak akan menjejaskan akidah penganut agama tersebut.
Menteri belia dan sukan itu dalam ucapan hari Krismasnya menceritakan pengalaman beliau bersekolah di sekolah rendah Katolik di Jepun yang diuruskan mubaligh Katolik dari Kanada.

"Kami semua menyanyi dalam koir. Bila tiba Krismas, mereka yang bukan Kristian turut menyanyi lagu yang tidak berunsur keagamaan. Saya fikir beberapa kawan juga menyanyi lagu keagamaan tapi mendiamkan diri dalam ayat tertentu.

NONE"Saya pergi ke rumah kawan untuk (merayakan) Krismas. Saya diberi hadiah. Ibubapa saya juga bersedia, jadi saya bawa hadiah bersama untuk diberi kepada tuan rumah.

"Semua ini tidak menjejaskan kepercayaan saya... tiada apa di sekolah Katolik saya yang boleh mencabar dan menurunkan iman saya!," kata beliau. 
Sumber  malaysiakini

Panas!! Dua Adun BN Perak melanggar Artikel 30 Perlembagaan Perak

imamsurau
Tujuh bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), dua calon PAS Perak mengambil tindakan mahkamah untuk menyingkirkan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) kerana tidak menjadi penduduk negeri itu semasa hari pengundian, 5 Mei lalu.

Saman difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Julai dan tarikh perbicaraan ditetapkan pada 24 Februari 2014.

Salah seorang peguam dalam kes itu, Robin Lim, berkata saman difailkan terhadap Adun Manong dari BN, Mohamed Kamil Shafie dan Adun Rungkup, Datuk Shahrul Zaman Yahya kerana melanggar Artikel 30 Perlembagaan Perak.

Katanya, Adun negeri tersebut mesti menjadi penduduk tetap Perak semasa hari pengundian.

“Mereka menetap di Lembah Klang dan pemilihan mereka sebagai Adun bertentangan dengan Perlembagaan,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Saman difailkan oleh Jamil Dzulkarnain yang tewas kepada Mohamed Kamil sementara satu lagi saman difailkan Misbahul Munir Masduki terhadap Shahrul Zaman.

Mohamed Kamil menang 231 undi majoriti sementara Shahrul Zaman menang dengan majoriti 613 undi.

Dalam tuntutan saman, plaintif Jamil dan Misbahul Munir berkata, Adun BN tersebut tinggal di luar Perak dan alamat di MyKad mengesahkan mereka bukan penduduk tetap negeri itu.

Plaintif mahu mahkamah mengisytiharkan Adun BN tersebut digugurkan daripada jawatannya sebagai wakil rakyat.

Mereka juga menggesa mahkamah mengeluarkan arahan bagi menghalang Adun berkenaan menghadiri mesyuarat Dewan Undangan Negeri (DUN).

Bagaimanapun, Adun berkenaan berkata, penyingkiran seseorang wakil rakyat perlu dibuat melalui petisyen pilihan raya.

Jamil dan MIsbahul Munir dalam kenyataan balas berkata, mereka tidak mencabar keputusan pilihan raya tetapi kelayakan dua Adun tersebut.

Semasa pilihan raya umum lalu, BN berjaya mengukuhkan penguasaannya di Perak selepas menang 31 kerusi DUN sementara Pakatan Rakyat (PR) memenangi 28 kerusi dengan DAP 18 kerusi, PAS (4) dan PKR (6).

Selepas PRU13, PAS memfailkan petisyen bagi mencabar keputusan pilihan raya di kawasan DUN Pasir Panjang, Manong, Selama, Lubuk Merbau, Rungkup dan Manjoi.

Selain Lubuk Merbau, petisyen tersebut gagal dibicarakan atas alasan teknikal.

Mahkamah Persekutuan pada Isnin mengarahkan hakim pilihan raya mendengar semula petisyen Lubuk Merbau.

The Malaysian Insider difahamkan permohonan sama difailkan terhadap Adun Manjoi dari BN kerana tidak menjadi penduduk tetap Perak.

Mohamad Ziad Mohamed Zainal Abidin berjaya memenangi kerusi itu selepas menewaskan Asmuni Awi dengan majoriti 132 undi.

Kambing bertanduk empat (Gambar)

Kambing
Kambing Kambing bertanduk empat (tengah) menjadi ternakan kesayangan Lachmanan.
JOHOL - Kebiasaannya kambing hanya mempunyai sepasang tanduk. Tapi tidak bagi kambing jantan daripada baka Barbados campuran Malaysia milik A K Lachmanan ini.

Unik. Itulah yang dapat digambarkan oleh pemiliknya, dari kampung Masjid Tua, Air Mawang, dekat sini.

Lachmanan, 52, berkata, kambing tersebut disedari bertanduk empat selepas enam bulan dilahirkan.

Kini usia kambing istimewa itu mencecah setahun lapan bulan.

“Memang ia pelik dan unik, kerana sepanjang saya mengusahakan ternakan kambing sejak 30 tahun pengalaman, belum berjumpa lagi kambing memiliki tanduk empat. Keempat-empat tanduk itu tumbuh serentak," katanya.

Menurutnya, tidak berniat untuk menjual malah sangat menyayangi kambing isitimewa itu.

Sementara itu, pekerjanya, M Ratnan, 58, berkata, dia berasa teruja apabila pertama kali melihat kambing bertanduk empat.

“Saya sudah bekerja di ladang ini selama 17 tahun dan ini kali pertama melihat kambing bertanduk empat dan ia sungguh unik.

“Untuk memeliharanya sama sahaja seperti kambing lain cuma yang berbeza tanduk sahaja,” katanya.

Lachmanan memiliki 100 ekor kambing pelbagai baka seperti Black belly, Boer, biri-biri, kambing licin dan barbados. Setiap baka yang baik dibeli dengan harga mencecah RM2,000 seekor.

“Dulu ternakan kambing saya banyak tetapi selepas kejadian kes curi kambing sebelum Deepavali tahun ini menyebabkan jumlahnya berkurangan.

“Saya kehilangan 43 ekor kambing dari baka yang baik dengan anggaran kerugian RM20,000. Waktu itu, saya berada di hospital Putra Melaka kerana diabetes dan hanya dipantau oleh pekerja. Selepas pulang, saya dapati kambing saya dicuri dan terus buat laporan polis,” katanya.

Lachmanan yang turut menternak lembu yang kini mencecah 140 ekor berharap kejadian itu tidak berulang.

“Menjadi seorang pengusaha ternakan, perlu ada kesabaran tinggi jika tidak, tiada hasil dan keuntungan.

“Bagaimanapun, saya tetap berbangga kerana pernah memenangi tempat pertama pertandingan baka terbaik sempena Hari Peladang peringkat negeri tahun 2009. Kambing baka black belly telah menambat hati hakim dan sekali gus menjadi pengalaman manis buat saya,” katanya.