"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."
JANGAN GUNA GOOGLECHROME JIKA ADA GANGGUAN MALWARE


IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


IKLAN TEKS

IKLAN TEKS Cuma RM10 Sahaja Hubungi: gigitankerengga@gmail.com

10 Fungsi Samsung Galaxy Note 3 yang Anda Mungkin Masih Tak Tahu

Ramai di kalangan pengguna di Malaysia mula menggunakan Samsung Galaxy Note 3 yang kini semakin popular namun ada yang masih tidak tahu tentang beberapa fungsi atau keupayaan yang ‘underdog’ dalam telefon ini.

1. Gunakan Note Hanya dengan Satu Tangan
Apabila anda memegang skrin 5.7 inci, pastinya sukar untuk menggunakan telefon dengan hanya menggunakan satu tangan melainkan tangan anda tangan seorang yang gergasi. Apa yang boleh anda lakukan ialah dengan pergi ke Settings > Controls dan lihat menu One-handed. Tukarkan ke operasi satu tangan bagi memastikan anda boleh menaip dengan selesa.

2. Menutup tetingkap S Pen yang keluar
Apabila anda mengeluarkan S Pen, akan keluar tetingkap aplikasi S Pen dengan pelbagai pilihan menu yang menjengkelkan. Bagi mengelakkan ia berlaku lagi, sila ke Settings > Controls > S Pen, dan pilih Pen sebelum menekan “none”.

3. Sentuh skrin walaupun dengan memakai sarung tangan
Skrin sentuh kapasitif seperti dalam Note 3 tidak membolehkan pengguna menyentuhnya secara langsung sekiranya anda memakai sarung tangan atau tangan dalam keadaan basah. Apa yang boleh dilakukan ialah dengan Settings > Controls dan cari di ruangan bawah dengan pilihan ‘Increase touch sensitivity”.

4. Menggunakan lebih dari satu aplikasi pada masa yang sama
Skrin Note sangat sesuai untuk berbilang tugas yang bermakna anda boleh mengoperasikan dua aplikasi pada masa yang sama. Apa yang perlu dilakukan ialah pergi ke Settings > Device, kemudian aktifkan Multi window. Anda akan perasan tab pertama akan keluar di bahagian kiri skrin. Sentuh apps terbabit dan anda akan lihat aplikasi yang menyokong fungsi ini.

5. Elakkan kehilangan S Pen
Memandangkan S Pen sememangnya penting dalam Note ditambah pula ia betul-betul mahal jika anda terpaksa membelinya secara berasingan, elakkan ia hilang atau tertinggal setelah anda gunakannya dengan Settings > Controls > S Pen, dan pilih “S Pen Keeper”. Ia akan membolehkan Note 3 anda berbunyi jika S Pen tidak dimasukkan kembali ke tempatnya.

6. Senyapkan telefon dengan tapak tangan
Telefon berbunyi secara tiba-tiba dalam mesyuarat? Bagaimana untuk menutup audio dengan hanya tapak tangan anda menyentuh skrin? Sila ke Settings > Controls > Palm motion. Selepas ini, jika telefon anda berbunyi ketika waktu yang tidak sesuai. Sentuh skrin dengan tapak tangan dan ia akan berhenti serta- merta.

7. Membuka dua aplikasi serentak
Seperti mana yang ditekankan dalam ‘point’ nombor 4 tadi, anda mampu membuka dua aplikasi serentak tetapi ia akan hilang selepas kedua-duanya ditutup. Bagaimana untuk membukanya kembali dan dua aplikasi sama keluar pada tetingkap sama? Ulang cara nombor dan anda akan lihat terdapat anak panah di bahagian bawah, sentuhnya dan menu dengan dua skrin akan keluar. Sentuh lagi untuk cipta fungsi ‘pair’. Selepas itu, setiap kali anda membukanya, dua aplikasi akan terbuka serentak.

8. Bebas tangan
Memandu dan menggunakan telefon? Bahaya tu! Bagaimana untuk menjadikan Note 3 anda benar-benar bebas tangan namun masih boleh menerima panggilan dan membaca teks? Sila ke Settings > Controls > Hands-free. Telefon anda juga boleh membacakan nama si pemanggil yang menghantar teks kepada anda. Atau anda boleh menjawab panggilan dengan hanya melambai ke telefon anda.

9. Menukar saiz teks dan font
Apabila telefon anda terlalu besar, ada kemungkinan saiz teksnya juga terlalu besar. Untuk menukarnya, sila ke Settings > Device > Font. Fungsi ini juga membolehkan anda menukar jenis font yang ada.

10. Note 3 sebagai alat kawalan jauh.
Kebanyakan produk Samsung mempunyai fungsi IR termasuk Note yang boleh menjadi alat kawalan jauh. Apa yang perlu dilakukan hanyalah buka aplikasi WatchON.

100 sunnah Nabi s.a.w. dalam kehidupan

SERATUS SUNNAH NABI S.A.W DALAM KEHIDUPAN
http://freeislamiccalligraphy.com/wp-content/uploads/2013/05/Muhammad-2-940x1005.jpg
http://freeislamiccalligraphy.com/wp-content/uploads/2013/05/Muhammad-2-940x1005.jpg
Buatlah pilihan yang mana satu dari 100 nie jika hendak buat semua pun tak ada halangan dipersilakan...
1-Tidur Dalam Keadaan Berwuduk
2- Baca surah Ikhlas, Al-Falak dan An-Nas Sebelum Tidur
3- Takbir dan Tasbih Ketika Tidur
4- Berdoa Ketika Terbangun Dari Tidur Waktu Malam
5-Doa ketika Bangun Daripada Tidur
6- Berkumur dan Menghisap Air Ke Dalam Hidung Dari Satu Cedukan Sebelah Tangan
7- Berwuduk Sebelum Mandi
8-Baca Doa Selepas Wuduk
9-Jimat Penggunaan Air
10- Selepas Wuduk Sembahyang Dua Rakaat
11-Menjawab Seruan Azan
12- Banyak Bersugi
13- Ke Masjid Awal
14- Pergi Ke Masjid Berjalan Kaki
15- Hadir Sembahyang Dengan Tenang
16- Doa Ketika Masuk Dan Keluar Masjid
17- Sembahyang Berhadang
18- Duduk Atas Dua Tumit Yang Didirikan Ketika Duduk Antara Dua Sujud
19-Duduk Atas Lantai Dengan Mendirikan Kaki Kanan Ketika Duduk Tahyat Akhir
20- Banyakkan Berdoa Setelah Tahyat Akhir Dan Sebelum Beri Salam
21- Melakukan Sembahyang Sunat Rawatib
22- Sembahyang Dhuha
23-Qiyamullail
24- Sembahyang Witir
25- Sembahyang Dengan Beralas Kaki
26- Sembahyang Di Masjid Quba’
27- Sembahyang Sunat Di Rumah
28-Sembahyang Istikharah
29-Duduk Di Tempat Sembahyang Selepas Sembahyang Subuh Hingga Terbit Matahari
30- Mandi Hari Jumaat
31- Hadir Awal Untuk Sembahyang Jummat
32- Mencari Masa Mustajab Doa Hari Jumaat
33- Pergi Dan Balik Sembahyang Raya Dengan Jalan Berbeza
34- Sembahyang Jenazah
35- Ziarah Kubur-kubur
36- Sahur (Puasa)
37- Segera Berbuka Puasa
38-Menghidupkan Ramadhan
39- Iktikaf Pada Bulan Ramadhan
40- Puasa Sunat Enam Hari Dalam Bulan Syawal
41- Puasa Tiga Hari Setiap Bulan
42- Puasa Hari Arafah
43- Puasa Hari Asyura
44- Pilih Seorang Ketua (Musafir)
45- Takbir Ketika Melalui Tempat Tinggi Dan Tasbih Ketika Menuruni Tempat Rendah
46- Doa Ketika Singgah Sesuatu Tempat
47- Terlebih Dahulu Ke Masjid Apabila Balik Dari Musafir
48- Doa Ketika Pakai Baju Baru
49- Mula Dengan Kaki Kanan Apabila Pakai Alas Kaki
50- Baca Bismillah Ketika Makan
51- Ucap Al-Hamdulillah selepas Makan
52- Minum Dalam Keadaan Duduk
53-Berkumur Dengan Susu
54- Tidak Mencela Makan
55- Makan Dengan Tiga Jari Tangan Dan Menjilat Jari Itu Apa Bila Selesai Makan
56- Minum Dan Berubat Dengan Air Zam-Zam
57- Sarapan Terlebih Dahulu Sebelum Pergi Sembahyang Raya Fitri
58- Banyak Membaca Al-Quran
59- Baca Al-Quran Dengan Suara Yang Bagus
60- Zikir Kepada Allah Setiap Ketika
61- Bertasbih
62- Mendoakan Orang Yang Bersin
63- Doa Untuk Pesakit
64- Meletak Tangan Pada Tempat Sakit Serta Doa
65-Berdoa Ketika Mendengar Ayam Berkokok
66-Berdoa Ketika Hujan Turun
67- Baca Zikir Ketika Masuk Rumah
68-Baca Zikir Dalam Majlis
69- Berdoa Ketika Hendak Masuk Tandas
70- Berdoa Ketika Angin Bertiup
71- Doa Untuk Muslimin Yang Tidak Bersama
72- Berdoa Ketika Mendapat Musibah
73- Menyebarkan Salam
74- Menuntut Ilmu
75- Meminta Izin sebelum Masuk Tiga Kali
76- Tahnik Mulut Anak Yang Baru Lahir
77- Akikahkan Anak
78- Singkap Sebahagian Badan Agar Kena Hujan
79- Melawat Pesakit
80- Senyum
81- Ziarah-Menziarahi Kerana Allah
82- Nyatakan Kecintaan Apabila Cinta Terhadap Seseorang
83- Tutup Mulut Apabila Menguap
84- Sangka Baik Terhadap Manusia
85-Membantu Keluarga Dalam Kerja Rumah
86- Sunnah Fitrah
87- Menjaga Anak Yatim
88- Menjauhi Marah
89- Menangis Kerana Takut Terhadap Allah
90-Bersedakah Jariah
91- Membina Masjid
92-Telorensi Ketika Berjualbeli
93- Menghilang Gangguan Jalan
94-Sedekah
95- Banyak Melakukan Amal Sholeh Pada 10 Zulhijjah
96- Membunuh Cicak
97- Larangan Mencerita Dari Semua Perkara Yang Didengari
98- Memberi Nafkah Keluarga
99- Lari-lari Anak Semasa Tawaf
100- Beramal Sholeh Berterusan Walaupun Sedikit
Antara 100 di atas.. cuba kira berapa yg kita amalkan secara istiqamah.. than boleh bg % KPI kita tahun ini..
http://www.kedahlanie.info

Siat kulit lengan sendiri angkara dendam dengan teman lelaki

London: Seorang wanita yang mendakwa ditipu teman lelakinya mengambil keputusan membalas dendam dengan cara yang menakutkan.

Torz Reynolds, 26 yang mendapati dirinya ditipu pasangannya, Stuart ‘Chopper’ May melakukan sesuatu yang belum pernah dilakukan sesiapa.

Dia sebelum itu terpaksa berjauhan dengan Stuart selepas pasangannya itu berpindah ke Alaska atas sebab kerja.

Torz dengan perasaan sedih menghantar kekasihnya itu ke lapangan terbang namun beberapa minggu kemudian mendapat tahu Stuart tidak berpindah atas urusan kerja tetapi menetap bersama seorang wanita lain yang didakwa sudah menjalinkan hubungan sulit dengannya sejak enam bulan lalu.
Foto
TATU Torz sebelum dipotong.
Kerana terlalu marah, Torz menyiat kulit lengannya yang terukir tatu gelaran teman lelakinya ‘Chopper’ menggunakan pisau bedah dan menghantar kulit berkenaan kepada Stuart melalui pos.

Torz mengambil masa satu setengah jam untuk memotong bahagian kulit lengannya.

Dia kemudiannya menggunakan penyepit untuk menanggalkan lapisan kulit itu dan meletakkannya di dalam balang sebelum dipos kepada bekas kekasihnya.

Wanita yang berang dengan kecurangan bekas teman lelakinya itu juga memeriksa penghantaran berkenaan secara online untuk memastikan Stuart menerimanya.

Torz yang berasal dari Colchester, Essex berkata, “Saya membungkusnya sebaik mungkin agar ia kelihatan seperti kotak hadiah. Saya juga menukar gaya tulisan supaya dia tidak tahu “hadiah” itu daripada saya.

“Saya tak dapat membayangkan reaksinya ketika menerima “hadiah istimewa” itu,” kata Torz.

Dia melakukan ‘pembedahan’ itu tanpa sebarang bius dan hanya menggunakan Vasocaine, sejenis semburan yang membuatkan bahagian yang disembur kebas.

“Saya tidak tahan sakit, tetapi selepas mencabut kulit itu, saya merasa tenang. Kesan selepas itu yang menyakitkan, sehinggakan untuk memakai baju juga sangat menyeksakan,” katanya.

Torz menyatakan dia tidak menerima sebarang reaksi daripada Stuart.

“Mesej saya jelas, jangan sesekali cuba mempermainkan saya lagi,” katanya.- AFP/hmetro

PRK Kajang: Bertanding calon bebas, Zaid Ibrahim kata dia kena minta izin isteri dulu? ha ha ha

Kekalahan dalam satu pilihan raya kecil di Selangor sebelum ini, nampaknya tidak menghalang bekas menteri undang-undang, Datuk Zaid Ibrahim daripada berhasrat bertanding sebagai calon Bebas dalam pilihan raya kecil DUN Kajang.
Zaid yang bertanding tetapi kalah dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor pada 2010 di bawah tiket PKR, menulis dalam blognya bahawa beliau berminat bertanding jika isterinya memberikan restu.

Menulis dalam blognya (www.zaid.my), Zaid berkata beliau cenderung untuk menawarkan diri sebagai calon bebas kerana bertanding dalam pilihan raya itu akan membolehkannya menangani banyak isu-isu politik dan ekonomi yang dialami negara.

"Menulis blog ini (www.zaid.my) adalah menyeronokkan tetapi bagus juga untuk bercakap secara bersemuka dengan rakyat sebenar, mendengar apa yang mereka mahu katakan dan, sudah tentu, menjamu sate bersama mereka.

"Bercakap kepada pengundi Kajang juga akan menguji penerimaan beberapa idea saya, yang seterusnya boleh menjadi maklum balas yang berguna untuk pembuat dasar kita," katanya.

Beliau berkata Malaysia kini "dibelenggu" oleh suasana yang "tidak terkawal" dan para pemimpin sama ada tidak berkata apa-apa atau berkata "perkara bodoh dan merbahaya".

Katanya, jika pemimpin takut untuk menangani apa yang dipanggil isu-isu sensitif kerana takut kalah dalam pilihan raya, maka "biarlah saya melakukannya."

Doktor dan beberapa jururawat terkejut apabila jenazah yang dibedah siasat tersedar dan menggerakkan kepala

Kuala Lumpur: “Ketika saya tersedar, di kiri dan kanan saya ada seorang doktor dan beberapa jururawat untuk melakukan bedah siasat terhadap ‘jenazah’ saya yang disahkan sudah meninggal dunia,” kata pengamal rawatan tradisional, Abdullah Nanyan, 62.

Menurutnya, sebelum itu dia disahkan meninggal dunia selama dua jam selepas dimasukkan ke Unit Penjagaan Koronari (CCU) di sebuah hospital di ibu negara selama lebih sebulan kerana menghadapi pelbagai komplikasi termasuk serangan jantung atau Acute Myocardial Infarction (AMI), kesukaran bernafas, kencing manis dan kegagalan fungsi paru-paru.

Katanya, mereka semua terperanjat melihat keadaan dirinya yang ‘hidup’ semula dan segera menghantarnya ke bilik rawatan untuk pemeriksaan.

Menceritakan semula kejadian dialami pada 16 Februari 2012 itu, katanya, dia disahkan meninggal dunia pada jam 10 pagi.
ZULROZI menunjukkan bekas pembedahan di kepala ayahnya.
Bagaimanapun, selepas ‘jenazah’nya dihantar ke bilik bedah untuk proses bedah siasat, dua jam kemudian dia tersedar dan boleh menggerakkan kepala. -hmetro-

Ini bukan karut tetapi adalah hak Anwar - peguam

PUTRAJAYA: Barisan panel peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim menolak dakwaan bahawa pihaknya sengaja melengah-lengahkan pendengaran rayuan dalam kes liwat II.
Menurut salah seorang barisan panel itu Sivarasa Rasiah, mana-mana pemohon yang membawa isu ke mahkamah ada hak untuk merayu kerana kesemua ini termaktub di dalam undang-undang.

"Ini bukan karut. Tetapi ini adalah hak Anwar untuk mendapatkan keadilan bagi dirinya.

"Dan Shafee sudah tahu kerana sistem itu ada. Malah sebelum ini dua permohonan berkaitan status Shafee juga diputuskan di Mahkamah Rayuan macam hari ini dan dibenarkan membuat rayuan di peringkat persekutuan. Dia pun tidak pertikaikan pada masa itu. Dia tahu sebab itu adalah hak kita.

"Tiba-tiba dia pertikaikan pula seolah-olah tidak tahu walhal undang-undang membenarkan," kata Sivarasa.

Peguam Datuk Mohd Shafee Abdullah semalam mempertikaikan permohonan Anwar untuk memanggil semula Pereira sambil menyifatkan tindakan itu karut dan sengaja melengah-lengahkan kes ini.

"Yang saya tidak faham kenapa pihak responden melengah-lengahkan sedangkan kita sudah cukup persediaan kita sudah bagi hujah-hujah berbulan-bulan, kemudian baru hari ini dia kemukakan," tegas Shafee ketika bercakap dengan media selepas penangguhan kes itu di Mahkamah Rayuan semalam.

Tambah Sivarasa proses secara logik dan realiti memang lambat dan tidak dinafikan ia menjadi kebiasaan dalam sistem mahkamah.

"Jadi, kita tunggu sahajalah. Kalau pendengaran rayuan ini ditangguhkan satu atau dua bulan apa susah ikut sahaja. Tidak ada isu besar sebab Mahkamah Tinggi sudah bebaskan Anwar jadi tidak ada isu untuk tunggu.

"Lebih baik kita jaga prinsip keadilan iaitu ikut undang undang daripada melanggar undang-undang.

"Mungkin Mahkamah Persekutuan ada pendapat yang berlainan akan memberi impak besar kepada rayuan hari ini sebab itulah hakim-hakim tadi kata kita dengar dulu," jelas Sivarasa.

Peguam kanan Karpal Singh yang mewakili Anwar telah memohon untuk memanggil semula Pereira atas alasan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mendapati "tidak layak dan sesuai" untuk diterima sebagai peguam di Mahkamah Tinggi Malaya.

Karpal segera memohon penangguhan pelaksanaan penghakiman tersebut dengan alasan mereka akan kemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan.

Tiga hakim Mahkamah Rayuan membenarkan penangguhan tersebut atas prinsip keadilan, Karpal berjanji akan memfailkan notis rayuan pada hari ini.

Hakim menetapkan 28 Febuari untuk pengurusan kes bagi menetapkan tarikh perbicaraan.-kd

Khalid enggan ulas dipujuk masuk PAS

Jamilah Kamarudin
SHAH ALAM: Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim enggan mengulas ura-ura PAS mengajak beliau keluar PKR dan masuk dalam parti berteraskan Islam itu,
Beliau tak nak jawab isu itu.

“Saya ingat perkara Menteri Besar ini tak perlu dijadikan satu isu. Beri peluang kepada rakyat Kajang menentukan siapa pilihan mereka,” katanya dalam sidang media selepas mesyuarat Exco hari ini.

Beliau juga enggan mengulas lanjut mengenai kenyataan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim membayangkan dirinya sebagai Menteri Besar Selangor baru selepas selesai Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang nanti.

Ditanya mengenai pandangan Anwar memulakan kempen terlalu awal, Khalid bagaimanapun melihat perkara itu sebagai peluang memandangkan akses untuk ke media arus perdana disekat.

“Kita tak mulakan kempen lagi. Ada pro dan kontra. Selain memberikan mesej kepada rakyat, kita mengalami kekangan muncul di media arus perdana. Ini soal keadilan,” katanya.

Perbelanjaan PKNS

Katanya lagi, Selangor mula memantau pengurusan dana dan perbelanjaan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) sejak enam tahun lalu.

Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya mendapati terdapat beberapa isu yang melibatkan tatacara penggunaan dan perbelanjaan dana yang perlu diperbaiki.
Antaranya melibatkan dana perbelanjaan untuk pasukan bola sepak PKNS sebanyak RM9 juta setahun, pembangunan usahawan sebanyak RM5 juta setahun dan perbelanjaan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) sebanyak RM30 juta setahun.

“Tambah pula, kita telah dimaklumkan terdapat siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap dakwaan kononnya berlaku salah guna dana untuk pasukan bola sepak yang masih belum selesai,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Beliau berkata, pihaknya memutuskan untuk melantik tiga Exco negeri iaitu Iskandar Samad, Datuk Teng Chang Khim, dan Rodziah Ismail memantau perbelanjaan dana PKNS.

“Kami akan memantau perkembangan PKNS dengan teliti untuk memastikan sumber-sumber syarikat diuruskan secara profesional untuk memberi manfaat maksimum kepada rakyat Selangor selaras dengan agenda Hasil Negeri Untuk Rakyat,” katanya.

Gaji pokok

Sementara itu, beliau mempertahankan kenyataannya sebelum ini kerajaan negeri jimat RM7 juta dengan menamatkan khidmat kontrak 22 kakitangan PKNS Holdings Bhd (PHSB).

Katanya, kenyataan bekas Pengurus Pemasaran PHSB Dr Aliff Aiman bahawa jumlah keseluruhan gaji kakitangan PHSB hanya RM2.04 juta setahun itu tidak tepat.

“RM2 juta hanya bayar gaji pokok. Itu tidak termasuk sewa bangunan, bonus dan pengunaan elektrik dan lain-lain kos,” katanya.

Beliau turut mempertahankan tindakannya untuk mengekalkan imej PKNS sebagai satu syarikat yang menguruskan dana kewangan rakyat dengan baik, dan bukan hanya mengambil keuntungan secara komersial semata-mata.

“Kita mahu tunjukkan kita mematuhi prosedur yang betul dan sanggup menghadapi risiko (kritikan),” katanya.

Sepasang kekasih bunuh rakan serumah kerana enggan adakan hubungan seks

Milan: Sepasang kekasih didakwa menjerut rakan serumah mereka hingga mati sebelum membawa mayat mangsa di dalam beg pakaian sejauh 400 kilometer ke Venice.

Pembunuhan itu dilakukan selepas mangsa, warga Iran, menolak melakukan seks dengan mereka.
Mayat Mahtab Savoji, 29, ditemui dalam beg yang terapung.

Gagandeep Kaur, 30 dan Rajeshwar Singh 28, yang berkongsi bilik dengan mangsa ditangkap semalam berhubung pembunuhan itu.

Gagandeep dan Rajeshwar, kedua-duanya warga Iran mendakwa mereka cemas dan menyembunyikan mayat Mahtbab selepas menemuinya mati Isnin lalu setelah minum terlalu banyak arak.

Kedua-duanya, pekerja hotel, membuang mayat mangsa selepas membawanya di dalam beg dalam perjalanan selama 20 jam dengan tiga kereta api.

Polis menahan pasangan itu kerana meragui kenyataan mereka.
Foto
MAHTAB
Gagandeep dan Rajeshwar dirakam oleh kamera litar tertutup di stesen kereta api Venice apabila mereka tiba dengan beg berisi mayat itu sebelum mereka kembali ke Milan dengan teksi.

Polis percaya mangsa dibunuh kerana menolak melakukan seks oleh pasangan kekasih itu. - Agensi 

Gempar!! Polis serbu restoran saji daging manusia

Abuja: Polis menahan 11 orang termasuk pemilik sebuah restoran dalam satu serbuan terhadap premis makanan yang menyajikan hidangan daging manusia.

Dalam serbuan itu, polis menemui dua kepala manusia yang masih segar di restoran yang terletak di Anambra.

Jasad dan kepala ditemui berbungkus seperti daging haiwan biasa dan polis menyatakan hidangan kepala manusia panggang juga terdapat dalam menu restoran terbabit.

Dua senapang jenis AK-47, senjata lain, ratusan peluru dan telefon bimbit turut ditemui.

“Kami selalu melihat orang yang mencurigakan keluar dan masuk restoran ini,” kata seorang penduduk tempatan.

Seorang paderi yang terkejut apabila mengetahui dia dihidangkan dengan sajian daging manusia membuat laporan polis.

“Saya makan di restoran itu dan mendapati bilnya terlalu tinggi. Kemudian pelayan kedai memberitahu harga itu adalah untuk sajian daging manusia yang saya makan. Saya sangat terkejut,” katanya. -Agensi/hmetro

Akhirnya selamat pulang ke tanah air setelah setahun hanyut di lautan

ALVARENGA duduk di kerusi roda selepas tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa El Salvador di San Luis, semalam.
SAN SALVADOR, El Salvador (AP) - Jose Salvador Alvarenga pulang ke tempat asalnya kelmarin selepas hanyut di tengah lautan selama lebih setahun.

Lelaki berusia 37 tahun itu yang menyatakan dia hanyut di atas sebuah bot kecil di Lautan Pasifik selepas keluar menangkap jerung di perairan Mexico, tiba di sini kelmarin.

Dia sebelum ini ditemui terdampar di Kepulauan Marshall, Lautan Pasifik sebelum diselamatkan pihak berkuasa negara berkenaan.

Sejurus tiba di sebuah lapangan terbang dekat sini, Alvarenga yang duduk di kerusi roda ditolak di hadapan lebih 100 wartawan untuk satu sidang akhbar.

Namun, apabila Menteri Luar El Salvador, Jaime Miranda memberikan mikrofon kepadanya, Alvarenga yang berbaju-T biru bersama seluar khaki dan kasut tenis hanya membisu.

Dia kemudian menutup muka menggunakan kedua-dua tangannya dan kelihatan menangis.

"Kami meminta agar anda semua faham. Dia (Alvarenda ) menempuh perjalanan yang amat meletihkan," kata Miranda.

Alvarenga seterusnya menaiki sebuah ambulans menuju ke Hospital Kebangsaan San Rafael di sini untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Ketika keluar dari ambulans, lelaki hanyut itu cuba untuk menjawab beberapa soalan yang dilaungkan oleh orang ramai.

"Apa perasaan anda? Saya gembira kerana selamat tiba (di tanah air)," jawabnya.

Kisah Alvarenga mengejutkan dunia apabila dia dihanyutkan ke pulau terumbu karang Ebon, Kepulauan Marshall hampir dua minggu lalu.

Lelaki itu kelihatan sihat dan tidak terbakar kulitnya walaupun terapung lebih setahun di tengah lautan.

Namun, Alvarenda yang sebelum ini lebih gempal mengalami kekurangan air dalam badan manakala tubuhnya juga bengkak.

Perjalanan pulang selepas berehat dan menjalani rawatan kesihatan seminggu di ibu negeri Kepulauan Marshall, Majuro dilengahkan di Honolulu dan Los Angeles.

Kelewatan itu ekoran doktor-doktor mengadakan pemeriksaan lanjut bagi melihat sama ada dia cukup sihat untuk meneruskan perjalanan ke El Salvador.

"Saya sungguh gembira mendapat tahu dia masih hidup dan dia telah pulang. Saya mahu memeluknya," kata seorang ibu saudara lelaki tersebut, Emma Alvarenga.

Emma tiba di lapangan terbang itu untuk melihat Alvarenga tetapi tidak dibenarkan memasuki bilik menunggu VIP tempat anak saudaranya berada.

Ayah Alvarenga, Jose Ricardo Orellana, 65, yang memiliki sebuah kedai dan kilang gandum di sini berkata, anak lelakinya mula keluar ke laut pada usia 14 tahun.

"Dia sudah sebati dengan lautan," kata Orellana. - AP

Kecewa Noh Omar Tidak Mampu Sekolahkan Saya

Khalid Samad
Saya telah hadir ke ‘Muzakarah Kalimah Allah’ di studio MobTV malam kelmarin. Rakaman video berkenaan boleh ditonton melalui laman web MobTV: Muzakarah - Kalimah Allah : Dari Sudut Perundangan. Saya telah hadir tanpa sebarang syarat atau udang di sebalik batu, dengan penuh kesediaan untuk disekolahkan oleh Noh Omar. Malangnya beliau mengaku bahawa beliau tidak merupakan pakar dalam soal hukum Islam mahupun soal perlembagaan Negara.

Dalam soal hukum Islam beliau mengesyorkan kita terima sama keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan dan Negeri dan dalam soal perlembagaan, beliau syorkan kita serahkan sahaja kepada pihak mahkamah.

Saya hairan dengan sikap beliau ini. Kalau Noh menganggap kita tidak layak membincang isu ini, mengapa dia cabar saya untuk berdebat? Kalau Noh anggap beliau tidak cukup pakar, mengapa beliau berkata beliau ingin sekolahkan saya? Maka kecewa teramatlah diri saya dalam soal ini kerana tidak bertambah ilmu saya walau sedikit pun setelah bermuzakarah lebih sejam bersamanya. Hanya yang terserlah adalah kecelaruan pemikiran yang biasa pada mana-mana pimpinan UMNO/BN.

Mungkin bagi diri Noh, sememangnya beliau tidak mampu menilai dan memberi pandangan berhubung isu ini. Oleh itu beliau memilih jalan selamat dan tidak memberi sebarang komen terhadap hujjah yang telah saya kemukakan. Ayat Quran yang mempunyai makna dan maksud yang jelas ditepis dengan sekadar menyatakan, “kamu bukan ulama. Kenapa kamu tidak menjadi anggota Dewan Ulama PAS?” dan sebagainya. Sekadar itu sahajalah kemampuan dirinya sambil menyerang peribadi saya berhubung tauliah saya yang tidak dilanjutkan dan tuduhan kertas putih terhadap saya semasa saya ditahan ISA.

PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH OLEH BUKAN ISLAM

Hujjah saya bahawa kalimah Allah digunakan oleh masyarakat Arab Jahiliah sebelum, semasa dan selepas zaman Rasulullah (SAW) langsung tidak di’iya’kan atau ditolak. Kerana menurut beliau sendiri, beliau bukan pakar dan oleh itu beliau tidak tahu.

Hujjah saya yang berlandaskan Ayat Al-Quran bahawa masyarakat Nasrani (Kristian) dan Yahudi sebelum, semasa dan selepas zaman Rasulullah (SAW) menggunakan kalimah Allah dan ianya langsung tidak dilarang oleh Ar-Rasul juga tidak dihiraukannya. Begitu juga di zaman para Sahabat, Tabiin dan Taba-Tabiin selepas wafatnya Rasulullah, termasuk zaman Bani Umayyah, Abasiah sehingga Othmaniah keadaannya terus begitu.

Cabaran saya untuk dikemukakan pandangan walaupun seorang ulama muktabar pada zaman itu yang menyatakan bahawa kalimah Allah hak eklusif orang Islam dan haram untuk bukan Islam, juga tidak disahutnya. Apakan daya, beliau tidak tahu dan hanya mampu bertaqlid dalam soal ini walaupun tidak mengetahui apa sebarang hujjah di sebaliknya.

MENGAPA DIHARAMKAN

Mengikut fahaman saya, pada dasarnya pengharaman itu adalah berkaitan dengan usaha menghalang penyebaran agama lain kepada ummat Islam. Pada asalnya hukum penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam adalah harus (dibenarkan) tetapi dalam konteks penggunaannya untuk menyebarkan agama mereka kepada orang Islam maka ianya diharamkan. Maka haramnya adalah atas cara dan tujuan ianya digunakan bukan kerana “Allah adalah milik ummat Islam” atau “Allah adalah Tuhan ummat Islam”, iaitu kata syirik yang terhasil dari golongan jahil berhubung isu yang dipolitikkan ini.


Dalam soal penyebaran agama bukan Islam kepada orang Islam, kita semua bersetuju ianya dilarang dan perlu dibenteras. Oleh itu buku dan kitab termasuk risalah serta apa jua usaha menyampaikan agama bukan Islam kepada ummat Islam perlu dihalang. Namun, adakah sesama bukan Islam juga ingin dihalang dan dipantau sedangkan ianya tidak sama-sekali melibatkan ummat Islam? Jika buku Bible ini tidak boleh diserahkan kepada orang Islam, apakah keperluan untuk kita sebagai ummat Islam menentukan perkataan apa yang digunakan di dalam Bible tersebut? Tidakkah ini bercanggah dengan maksud ayat yang masyur yang saya yakin Noh sendiri mengetahuinya iaitu, “Lakum diinukum wali yadiin” atau bagi kamu agama kamu dan bagi kami agama kami.


Pada zaman Nabi, arab musyrikin mempunyai berbagai-bagai kekeliruan terhadap Allah sepertimana juga orang Kristian dan Yahudi. Dasar ‘bagi kamu agama kamu dan bagi kami agama kami’ membiarkan mereka terus dengan kepercayaan mereka terhadap Allah sambil ummat Islam menyatakan kefahaman yang sebenarnya.

PERSOALAN AQEEDAH?

Pada penghujung muzakarah tersebut, Noh merumuskan ucapannya dengan mengatakan ‘mempertahankan kalimah Allah’ adalah persoalan Aqeedah. Nampak gaya bukan sekadar Noh tidak mampu sekolahkan saya, beliau juga merupakan ‘guru’ yang kurang bijak. Beliau tidak mampu memahami bahawa ini bukan soal aqeedah tetapi kaedah untuk menyekat penyebaran agama lain di kalangan ummat Islam. Itu pun oleh kerana dianggap ummat Islam mudah dikelirukan.

Jika benar ianya Aqeedah, maka mengapa sebut kalimah Allah oleh bukan Islam ‘secara biasa’ dibolehkan? Sekiranya ianya Aqeedah, bagaimana ianya dibenarkan di Sabah dan Sarawak? Kalau ianya Aqeedah tidakkah ia bermakna seluruh dunia Islam, selain dari ummat Islam di Semenanjung sahaja telah sesat kerana membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah?

Akan tetapi apa yang disebut oleh bukan Islam berhubung Allah, seperti Allah ‘tiga dalam satu’, adalah tidak benar dan salah. Namun, walaupun salah menurut pandangan Islam, sebagai seorang Islam kita tidak boleh melarang kerana itu agama mereka dan kepercayaan mereka. Samada dikatakan Allah itu tiga atau Tuhan itu tiga ianya tetap salah menurut Islam.

Maka, Enakmen Agama Bukan Islam adalah kaedah untuk mengelak ummat Islam dikelirukan dan dengan itu terpengaruh dengan agama bukan Islam. Itu sahaja, bukan soal Aqeedah. Dan implikasinya ialah bahawa orang Melayu Islam di Semenanjung ini lebih mudah dikelirukan berbanding dengan yang berada di Sabah dan Sarawak! Maka itulah sebabnya di Sabah dan Sarawak ianya dibenarkan tetapi tidak di Semenanjung. Mungkin ianya ada kaitan dengan hakikat UMNO lebih lama di Semenanjung berbanding Sabah dan UMNO tidak ada di Sarawak maka orang Islam di Semenanjung mudah dikelirukan? Di mana adanya UMNO, di situ Melayu jahil dan mudah dikelirukan?


Saya sebenarnya letih dengan guru yang kurang bijak sebegini. Malam itu saya mengambil pendekatan tidak menyerang kerana saya datang untuk ‘disekolahkan’. Saya jelaskan fahaman saya dan jawab serangan Noh terhadap diri saya. Saya tidak menyerang dirinya. Namun dalam keadaan begitu pun saya sedih kerana kemampuannya untuk ‘menyekolahkan’ saya tidak sama sekali diserlahkan. Sebaliknya beliau hanya mengaku bahawa beliau tidak tahu serta tidak layak dan mendakwa begitu juga diri saya. Yang pasti, DIA yang tidak tahu dan oleh kerana tidak tahu, maka beliau tidak mampu juga menilai hujjah yang telah saya kemukakan. Oleh itu beliau tidak mampu menilai kemampuan saya.

Letih saya dengan guru sebegini; bukan sahaja tiada ‘udang’ di sebalik batu, bahkan tiada apa pun di sebalik batu!

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Video Ini Boleh Membuatkan Kaki Berdenyut?


Menonton video ini boleh membuatkan kaki kita berdenyut-denyut, malah ada juga yang jantung bagai nak gugur. Memanjat Shanghai Tower yang masih di dalam pembikinan.

Bayangkan bagaimana dengan nasib mereka yang terpaksa melalui pengalaman ini setiap hari demi memastikan menara ini siap sepenuhnya.

Menurut sumber menara ini dibina dengan kos US$2.2 billion.

Lelaki ini dijatuh hukuman penjara kerana merakam anak gadisnya mandi

Rakam anak tengah mandi
Rakam anak tengah mandi Tertuduh melarikan diri bagi mengelakkan gambarnya dirakam media.
AYER KEROH - Padah merakam adegan anak perempuannya sedang mandi, seorang pekerja kilang dijatuhi hukuman penjara enam hari dan denda RM1,400 oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam atas pertuduhan memiliki rakaman video lucah.

Hukuman itu diputuskan Majistret Syajaratudur Abd Rahman terhadap tertuduh yang berusia 40 tahun selepas mengangguk faham dan mengaku bersalah pertuduhan kes yang dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nabilah Nizam.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didapati memiliki sebuah telefon bimbit jenis Sony Ericson W5801 yang mengandungi rakaman video lucah di sebuah rumah di Jalan Pulau Gadong, Klebang Besar kira-kira jam 2.30 pagi pada 24 Januari lalu.

Mengikut fakta kes, pada hari kejadian, isteri tertuduh mengambil telefon bimbit milik tertuduh daripada anak lelaki mereka berusia empat tahun, kemudian mendapati terdapat rakaman video anak perempuan mereka berusia 12 tahun sedang berkemban sambil menggosok gigi untuk mandi.

Sebelum ini, isterinya juga pernah melihat rakaman anak perempuan mereka itu sedang tidur tetapi dipadam tertuduh, bimbang perkara lebih buruk berlaku wanita berkenaan membuat laporan polis.

Peguam Ishak Kari yang mewakili tertuduh ketika rayuan memohon mahkamah supaya menjatuhkan hukuman ringan terhadap anak guamnya yang telah insaf.

“Tertuduh hanya bekerja kilang dengan pendapatan kurang RM1,000 dan perlu menanggung anak serta ibu bapa, saya memohon supaya mahkamah menjatuhkan hukuman rendah terhadapnya,” katanya.

Bagaimanapun, Nabilah meminta mahkamah memberikan hukuman setimpal sebagai pengajaran selain mengambil kira faktor tindakan tidak bermoral dilakukan tertuduh terhadap anak sendiri.

Selepas mendengar rayuan dan hujah pihak pembelaan dan pendakwaan, Syajaratudur kemudian memerintahkan tertuduh dipenjara selama enam hari dari tarikh ditangkap pada 5 Februari lalu dan denda RM1,400 atau tiga bulan penjara jika gagal membayar denda.

Taib Mahmud pilih bekas adik ipar sebagai pengganti Ketua Menteri untuk jaga kepentingan dan keselamatan diri?

KUCHING, 13 FEBRUARI: Ketua Menteri Sarawak, Abdul Taib Mahmud hari ini telah mengesahkan perletakkan jawatannya dan akan menyerahkan mandat kepada bekas adik iparnya iaitu Tan Sri Adenan Satem selepas 28 Februari ini.
Taib yang telah berada ditampuk kuasa selama 33 tahun juga difahamkan akan bertemu Yang Dipertua Negeri, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng untuk menyerahkan surat perletakan jawatan.

Taib Mahmud, 78 tahun meletakkan jawatan dan melantik bekas adik ipar beliau, Adenan Satem, yang berusia 70 tahun, bagi menggantikannya sebagai Ketua Menteri Sarawak.

Mengulas perletakan jawatan tersebut, Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata, “Taib Mahmud sudah dijangka akan dilantik sebagai TYT yang baru pada 28 Februari, dan perlu meletak jawatan sebagai ADUN Balingian.”

“Siapa nak bertaruh, tarikh pilihanraya kecil Balingian akan juga diadakan pada 23 Mar 2014?” ujarnya melalui laman sosial Facebook rasminya.

Profesor Sains Politik Monash Universiti Australia kampus Malaysia, James Chin berkata, pengunduran Taib itu tidak bermakna beliau benar-benar, malah menjadikannya lebih berkuasa apabila bergelar Gabenor.

“Ia adalah satu tanggapan yang salah untuk berfikir bahawa Taib benar-benar bersara. Apabila bergelar Gabenor tentunya beliau akan bertambah kuat.

“Perkara-perkara tertentu memerlukan tandatangannya, Ketua Menteri beliau lantik dan semua pajakan perlombongan juga ditandatangani olehnya,” katanya pada Bloomberg News.

Menyokong kenyataan itu, Penganalisa Politik Merdeka Center, Ibrahim Suffian menegaskan, Taib jelas tidak berundur tapi mengawal selia politik dari belakang tabir.

“Taib tidak berundur dari politik Sarawak tapi beliau akan memainkan peranan penting dibelakang tabir sebagai Gabenor baru termasuk pengendalian isu-isu ekonomi,” ujarnya.

Sepanjang tempoh perkhidmatan beliau sebagai Ketua Menteri, Taib telah diselubungi dengan pelbagai kegiatan salah laku.

Antara salah laku itu merangkumi pendedahan Bruno Manser Fund berhubung keluarganya menerima peratusan besar kontrak balak, kelapa sawit komersial, harta kekayaan yang tidak diketahui nilainya dan perusahaan besar diluar negara menggunakan wang negeri.

Anwar bawa Mat Taib sertai pentadbiran Selangor, jika menang Kajang

Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam ceramah pilihan raya di Kompleks Penghulu, Batu 10, Jalan Cheras di Kajang, malam tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 13 Februari, 2014.
Calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membawa masuk veteran Umno, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib ke dalam pentadbiran Selangor selepas selesai pilihan raya kecil itu.

Ketua pembangkang itu berkata, selain kepakaran pengurusan ekonomi oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, kepakaran program desa yang dimiliki Muhammad yang dikenali sebagai Mat Taib juga amat diperlukan dalam pentadbiran Selangor.

"Saya akan panggil Tan Sri Muhammad Muhammad Taib. Dia ada kepakaran program desa," katanya di hadapan kira-kira 200 penyokong PKR, di Kompleks Penghulu Batu 10 Cheras, di Kajang, malam tadi.

Pengumuman Anwar itu dilihat sebagai mengesahkan lagi spekulasi beliau akan menggentikan Abdul Khalid sebagai menteri besar Selangor sekiranya menang PRK Kajang.

Dalam ceramahnya malam tadi, ketua umum PKR itu berkata, tindakan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud melepaskan jawatan beliau ibarat "meludah ke muka sendiri" oleh pemimpin parti kerajaan memandangkan mereka selama ini mengkritiknya disebabkan isu peletakan jawatan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang, Lee Chin Cheh.

"Itu di Sarawak bukan membazir. Itu menjimatkan.

"Tidak selesai dua minggu mereka kutuk kita, dia (Taib) letak jawatan," katanya.

Muhammad yang turut dikenali sebagai "Mat Tyson" dalam arena politik negara sebelum ini mengumumkan menyertai PAS menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Beliau melepaskan jawatan sebagai menteri besar Selangor pada 1998 setelah Mahkamah Majistret Brisbane memutuskan beliau bersalah membawa wang tunai berjumlah RM2.4 juta ke Australia.

Jawatan tertinggi yang pernah dipegangnya adalah naib presiden Umno (2000-2003), dan ketua penerangan Umno (2008-2009).

Beliau yang pernah menjadi menteri besar Selangor antara 1986 hingga 1997 turut dillihat berkempen ke seluruh negara membantu Pakatan Rakyat (PR) dalam kempen mereka menjelang PRU13.

Anwar dalam ceramahnya turut mempersoalkan pertikaian berhubung kempen PRK DUN Kajang PKR, kerana beberapa pihak berkata ianya dilakukan di luar waktu berkempen.

"Saya tidak pernah dengar berkempen sebelum tempoh kempen ini salah. Hanya di Malaysia," katanya.

Pemimpin pembangkang itu bagaimanapun bersedia bekerjasama dengan polis untuk menjalankan siasatan mereka.

"Polis kata hendak siasat, siasatlah. Siasat cara baik.

"Nanti saya tulis surat kepada KDN (Kementerian Dalam Negeri), siasatlah kes rompak kes samun. Balik-balik nak siasat Anwar Ibrahim,” katanya.

Beliau juga yakin usaha PR untuk menawan Putrajaya daripada penguasaan Barisan Nasional (BN) akan berhasil berikutan peningkatan kos sara hidup yang akan mencetuskan kemarahan rakyat.

"Saya yakin kita boleh merintah. Insya-Allah, dengan orang marah dengan kenaikan harga barang.

"Saya yakin, Kajang... kita mantapkan kekuatan Selangor, ekonomi kita, pertumbuhan kita ada baiknya," kata ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

PR sudah mengumumkan Anwar sebagai calon mereka bagi PRK DUN Kajang sementara BN masih belum lagi menamakan calon mereka.

PRK Kajang diadakan berikutan penyandang kerusi itu, Lee meletakkan jawatan secara mengejut.

Lee, 42, merupakan seorang peguam dan bekas ahli parti Gerakan selama 10 tahun.

Dalam PRU13, Lee mendapat 19,571 undi, berbanding calon BN, Lee Ban Seng yang mendapat 12,747 undi.

Komposisi pengundi di Kajang membentuk 49% Melayu, 40% Cina, 10% India dan 0.91% lain-lain.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan tarikh PRK DUN Kajang pada 23 Mac dan hari penamaan calon jatuh pada 11 Mac. – 13 Febuari, 2014.-tmi

Walaupun bertubuh langsing, lelaki ini pernah menelan 147 ladu dan memakan 40 mangkuk mi dalam masa 15 minit

YIZHONG memakan semangkuk mi sambil diperhatikan oleh peminat dan wartawan.
LIUYANG: Selepas memakan 24 mangkuk mi, seorang lelaki yang agak langsing dan digelar 'Raja Perut Besar' di China masih lapar dan mampu makan dengan lebih banyak.

"Saya boleh teruskannya," kata lelaki berkenaan, Pan Yizhong selepas seorang demi seorang pencabarnya mengaku kalah.

"Teruskan Raja Perut Besar," kata penonton pada acara pertandingan makan berkenaan yang diadakan di sebuah sekolah di sini, dalam wilayah Hunan.

Sebaik sahaja dia menghabiskan mangkuk ke-25, tiada lagi pencabar yang kelihatan, manakala penonton pula terdiam kerana kagum.

"Raja Perut Besar ialah wira kami," kata seorang pencabarnya, Lu Nan.

"Dia mempunyai kuasa ajaib," tambahnya.

Yizhong, 45, merupakan selebriti pertandingan makan yang paling popular di China.

Dia pernah menelan 147 ladu dan memakan 40 mangkuk mi dalam masa cuma 15 minit.

Lelaki itu menyedari dia mempunyai bakat untuk makan banyak apabila dia mencabar seorang juara makan wanita dari Jepun pada tahun 2006.

Walaupun kecundang, Yizhong telah memakan selonggok mi diikuti 36 kek pulut.

"Ketika itu, saya menyedari bahawa saya boleh makan sebanyak tiga kilogram mi pada sesuatu masa.

"Sejak hari itu, keupayaan saya meningkat. Saya turut berlatih dengan makan hidangan bufet," tambahnya.

Dia yang pernah bekerja di sebuah kilang memproses daging, mengekalkan bentuk tubuh langsing dengan berenang di sebuah sungai berhampiran rumahnya.

"Saya tidak makan selama 24 jam sebelum menyertai sesuatu pertandingan untuk memastikan perut saya kosong dan saya benar-benar lapar," jelas Yizhong. - Agensi