"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


Adoii!!! Kesian tak lena tidur mamat ni, apalah punya nasib puasa tahun ni

'Nasib KP Yapeim diketahui sehari dua lagi'

Keputusan mengenai kedudukan Ketua Pengarah Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) Abibullah Samsudin, hanya akan diketahui dalam masa sehari dua ini.

Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yapeim Prof Dr Abdul Ghafar Ismail berkata satu siaran akhbar akan dikeluarkan atau sidang akhbar mungkin akan diadakan oleh lembaga pemegang amanah yayasan itu bagi memperjelaskan isu yang melibatkan pegawai kanan yayasan itu.

“Tunggu sehari dua ini. Insya-Allah...Saya tidak boleh menyatakan sehingga siaran akhbar dilakukan atau mungkin lembaga pengarah akan memanggil media sekali lagi untuk menjelaskan keadaan ini,” katanya kepada pemberita selepas Program Inspirasi Ramadan Yapeim peringkat negeri Johor di Masjid Jamek Haji Ahmad Shah, Kampung Rimba Terjun, dekat Pontian, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kedudukan Abibullah, sama ada masih bertugas atau tidak.

Dua hari lepas, Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil dilaporkan membuat laporan polis berhubung penularan video seorang lelaki yang didakwa kononnya Abibullah, mempengaruhi kakitangan Yapeim pada pilihan raya umum lepas.

Ketika ditanya sama ada pihak Lembaga Pemegang Amanah Yapeim telah menetapkan tindakan tata tertib ke atas Abibullah, beliau menjelaskan beberapa tindakan telah diambil tetapi bukan tata tertib termasuk pembentukan satu jawatankuasa khas audit dalaman sejak November lepas, bagi menangani isu berkenaan, berdasarkan laporan dari PricewaterhouseCoopers (PWC).

"Kita ahli lembaga pengarah sedia maklum bahawa kakitangan Yapeim adalah berjawatan tetap jadi segala tindakan haruslah melalui saluran tertentu, proses tertentu termasuk garis panduan yang diikuti.

"Dan garis panduan yang diikuti ini harus telus dan jelas supaya kita tidak membuat satu keputusan yang boleh menyebabkan seorang individu itu teraniaya atau mungkin akan disabitkan kesalahan tanpa ada apa-apa bukti," kata Abdul Ghafar.

Terdahulu, program itu turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa.
-Bernama

Tiada ulasan: