"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


IKLAN TEKS

IKLAN TEKS Cuma RM10 Sahaja Hubungi: gigitankerengga@gmail.com

Kereta rempuh sekumpulan remaja berbasikal, 8 maut

Bernama
JOHOR BAHRU: Lapan remaja lelaki maut manakala 8 lagi cedera termasuk 2 kritikal apabila basikal mereka dirempuh sebuah kereta di Jalan Lingkaran Dalam, bersebelahan Tanah Perkuburan Mahmoodiah, di sini awal pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan ACP Sulaiman Salleh berkata dalam kejadian 3 pagi itu, sekumpulan 20 hingga 30 remaja berbasikal dipercayai menghalang Jalan Lingkaran Dalam dan jalan sekitar sebelum dirempuh seorang pemandu wanita.

Katanya, pemandu berusia 22 tahun dari arah Taman Pelangi di sini dipercayai tidak sempat mengelak lalu merempuh kumpulan remaja berkenaan yang berusia antara 13 dan 17 tahun itu.

“Mangsa yang cedera masih dirawat di Hospital Sultanah Aminah.

“Pemandu wanita itu juga cedera ringan dan kita juga hantar untuk trauma sebab dia dalam keadaan terkejut,” katanya.

Beliau berkata wanita berkenaan buat masa ini ditahan untuk membantu siasatan di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Menurutnya, daripada jumlah 16 mangsa, 6 mangsa masih bersekolah.

Katanya, siasatan awal mendapati pemandu wanita itu tidak di bawah pengaruh alkohol dan tidak memandu laju.

Sulaiman berkata pihak polis mendapati basikal yang digunakan semua mangsa sudah diubah suai dan tidak mengikuti spesifikasi yang dibenarkan.

“Kesalahan ini di bawah Kanun Lebuhraya Bahagian 3 yang mana penunggang basikal mesti patuh kaedah yang tercatat di bawah para 5 sehingga Artikel 68 dan tindakan saman boleh dikenakan di bawah Lembaga Lebuhraya Malaysia 165/69 kerana mengubahsuai basikal,” katanya.

Sepanjang tahun lepas, beliau berkata daripada 28 operasi, sebanyak 37 basikal yang diubahsuai disita.

Dalam tempoh 2 bulan pertama tahun ini, sebanyak 17 basikal disita menerusi 5 operasi yang dijalankan pihak berkuasa, katanya.

Selain itu katanya, tindakan juga boleh dikenakan terhadap ibu bapa dan penjaga di bawah Seksyen 33 Akta Kanak-Kanak kerana membiarkan anak-anak mereka tanpa pengawasan.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan agar ibu bapa sentiasa memantau pergerakan aktiviti anak masing-masing.

Tiada ulasan: