"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ini nasihat mantan Mufti Perlis kepada Erma Fatima

ibnuhasyim
 
Kuala Lumpur: Datuk Dr. Mohd Asri Zainul Abidin menyifatkan kenyataan Erma Fatima mempertahankan adegan berkemban dalam filem Takhta sebagai tidak wajar. Bekas Mufti Perlis berkata, walaupun niatnya ingin mempertontonkan kehidupan orang Melayu ketika zaman lalu namun dia harus memikirkan cara lain yang lebih rasional dan sesuai dengan keadaan masyarakat sekarang.

Katanya adegan sebegitu tidak perlu dalam filem Malaysia.

“Kenapa mesti ada adegan yang melanggar nilai kita (orang Islam). Lihat sahaja negara Iran mereka sering memenangi Anugerah Filem Antarabangsa tanpa perlu menggadai nilai yang mereka pegang contohnya filem Children of Heaven.

“Adegan itu boleh disampaikan dengan cara lain,” katanya. “Saya minta dia perbetulkan balik kenyataan, saya rasa caranya mempertahankan adegan itu tidak kena,” nasihatnya.
Filem Tahta
Malah katanya filem itu untuk tontonan masyarakat Malaysia dan seharusnya sensitiviti sebegitu perlu dijaga.

“Penonton pula adalah rakyat Malaysia dan saya tahu tidak ramai masyarakat kita yang mahu menonton adegan seperti itu.

Sebelum ini, Erma memuatnaik gambar beberapa pelakonnya di Instagram yang mengenakan kostum berkemban bagi memenuhi watak dalam filem terbarunya, Takhta. Namun tindakan itu mendapat kritikan pengikut laman sosialnya yang mendakwa adegan itu tidak sesuai untuk dipertontonkan. Ia mengundang kontroversi apabila pengarah berkenaan bertindak mempertahankan tindakan dan mengeluarkan kenyataan dalam kapsyen instagramnya.

“Aku salah kerana melanggar hukum kemban. Andai kemban membawa aku ke neraka, aku redha,” katanya dalam laman sosial instagram.

Mengulas mengenainya, Dr. Asri berkata, mungkin Erma didorong emosi sehingga mengeluarkan kenyataan sebegitu.

“Saya yakin dia tidak berniat untuk tulis begitu.. mungkin dia sedang beremosi.. siapa yang mahu masuk neraka?” katanya.

Dalam pada itu beliau turut menasihati penggiat filem supaya sedar dan akur bahawa seni yang ditonjolkan harus ada perbezaan dengan filem Barat. Malah beliau turut meminta mereka supaya tidak terlalu leka dengan memaparkan adegan yang melanggar nilai agama.

“Semua orang mahu mengekalkan identiti malah negara yang maju dan berjaya masih menonjolkan nilai masyarakat yang baik dalam menghasilkan filem mereka.” katanya kepada The Rakyat Post.

Lihat sebelum ini..

2 ulasan:

mohamad berkata...

nak nasihat erma ni senang jer beb. nak tau dia redha tak redha, beri dia ligter jer.... seruh dia bar lengan dia. tenguk berapa lama dia boleh redha... tu baru lighter. nak redha redha ni cakap benda atas dunia saja dah lah wooooi.... hari kiamat nanti tak ada yang berkemban lagi. semuanya telanjang, tenguklah kalau kau punya masa. dibakar oleh api neraka bukan dalam masa yang singkat, satu hari dineraka menyamai beribu tahun didunia.... nak cakap pun biar padan patutlah wooooii

QalamQabut berkata...

Aku setuju dengan teguran Dr. Maza ni. Harap selalu-selalu kita menegur kesilapan yang dibuat oleh golongan artis ni, baik di dalam lakonan maupun dalam kehidupan seharian. Semakin hari semakin ramai yang semakin parah. Aku tak mau jadi ikutan generasi muda kita yang kononnya bangga nak jadi Melayu moden dan Islam liberal.