"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


IKLAN TEKS

IKLAN TEKS Cuma RM10 Sahaja Hubungi: gigitankerengga@gmail.com

Al Jazeera temui 'Bukti kukuh' penghapusan kaum di Myanmar (video)Terdapat “bukti kukuh” penghapusan kaum dijalankan oleh kerajaan Myanmar terhadap masyarakat Rohingya yang beragama Islam di negara itu.

Perkara itu didedahkan oleh Al Jazeera hasil siasatan unit siasatannya, berdasarkan penilaian sekolah undang-undang Universiti Yale, Amerika Syarikat.

Universiti itu menghabiskan lapan bulan menilai bukti-bukti dari Myanmar, termasuk dokumen-dokumen dan pengakuan dibekalkan oleh Al Jazeera dan kumpulan sokongan Fortify Rights.

“Berdasarkan skala kekejaman dan cara ahli politiknya bercakap tentang Rohingya, kami fikir sukar dielakkan kesimpulan bahawa hasrat (melalukan penghapusan kaum) itu ada,” menurut kesimpulan sekolah itu.

Bukti-bukti diperoleh Al Jazeera dan Fortify Rights mendedahkan kerajaan mencetuskan keganasan masyarakat untuk mendapat faedah politik daripada rusuhan anti-Muslim.

Selain itu, digunakan juga ucapan kebencian terhadap orang Islam untuk menakut-nakutkan warga Myanmar serta menawarkan wang untuk kumpulan garis keras Buddha yang menyokong kepimpinan mereka.

Dalam pilihan raya pertama dalam 25 tahun 8 November lalu, saksi dan dokumen-dokumen mendedahkan bahawa Parti Pembangunan dan Kesatuan Solidariti (USDP) yang disokong tentera cuba meminggirkan orang Islam dan mensasarkan etnik Rohingya.

Al Jazeera telah membuat beberapa permohonan kepada pejabat presiden Myanmar dan jurucakap kerajaan tetapi tidak menerima sebarang maklum balas.

Siasatan itu, dibentangkan dalam dokumen baru Genocide Agenda, mendapatkan nasihat pakar undang-undang dan diplomatik sama ada kempen kerajaan menyebabkan penghapusan sistematik.

Pengarah Inisiatif Jenayah Negeri Universiti Londin Penny Green berkata:

“Presiden Thein Sein (dari USDP) sedia menggunakan ucapan kebencian untuk memenuhi matlamat kerajaan, iaitu untuk meminggirkan, mengasingkan dan mengurangkan populasi orang Islam di Burma.

'Ia sebahagian proses penghapusan kaum.”

Laporan bebas ISCI menyimpulkan bahawa rusuhan 2012, yang menyaksikan konflik etnik Rakhine yang beragama Buddha dan Rohingya (beragama Islam) dirancang lebih awal.

Tragedi bukan sahaja menyaksikan perumpahkan darah, malah kehilangan tempat tinggal selepas rumah-rumah dibakar.
-malaysiakini-

1 ulasan:

PAK JUNAIDI berkata...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA