"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

PRK Seri Setia: Pemimpin PAS, Umno iringi Dr Halimah


Faiz Zainudin

PETALING JAYA
: Lebih 1000 penyokong dan pemimpin PAS serta Umno mengiringi calon PAS Dr Halimah Ali ke pusat penamaan calon bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Seri Setia di Dewan Sivik MBPJ pagi ini.

Pemimpin PAS yang hadir ialah Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Setiausaha Agung, Datuk Takiyuddin Hassan, Datuk Islandar Samad dan Idris Ahmad.

Sementara itu, pemimpin Umno yang turut hadir ialah Naib Presiden Datuk Seri Ismail Sabri; Ketua Wanita, Datuk Noraini Ahmad; Datuk Shamsul Anuar Nasarah, Datuk Lokman Noor Adam serta 100 penyokong.

Calon PAS Dr Halimah tiba di Dewan Sivik MBPJ kira-kira jam 8.30 pagi selepas berarak dari bangunan Maybank.

Sementara itu, calon PKR, Halimey Abu Bakar yang berbaju biru, tiba kira-kira jam 8.45 pagi diiringi antara pemimpian Pakatan Harapan termasuk Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Zuraida Kamarudin, Dr Mariah Mahmud, Amirudin Shari, Maria Chin, Tian Chua, Nik Nazmi dan lebih 300 penyokong.

Kerusi itu kosong selepas penyandangnya, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin, meninggal dunia akibat kanser kolon pada 2 Ogos lalu.

Proses penyerahan borang pencalonan ditutup pada am 10 pagi tadi. Tidak kelihatan calon daripada parti lain atau pun calon Bebas menyerahkan borang pencalonan mereka.

Pilihan raya kecil kali ini akan menyaksikan bendera PH digunakan buat pertama kali dalam pilihan raya selepas pilihan raya umum 9 Mei lepas.

Pada pilihan raya umum lepas, Shaharuddin memenangi kerusi DUN Seri Setia dengan 29,250 undi, mengalahkan calon BN, Datuk Yusoff HM Haniff yang memperolehi 9,878 undi, calon PAS, Mohd Ghazali Daud (4,563) dan calon bebas, Dr S Vignes (217).

PRK Seri Setia akan diadakan serentak dengan PRK Balakong, di mana hari penamaan calon berlangsung hari ini dan hari mengundi pada 8 September nanti.

Tiada ulasan: