"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Rasuah: Bekas KSU, anak didenda RM12.6 juta bersama

Zikri Kamarulzaman
Bekas ketua setiausaha kementerian pembangunan wilayah luar bandar dan wilayah, Mohd Arif Ab Rahman dan anaknya, Ahmad Zukhairi, hari ini didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur hari ini atas tuduhan menerima suapan.

Hakim Azura Alwi mendenda kedua-dua mereka sebanyak RM12.6 juta bersama dan penjara 15 tahun.

Mohd Arif disabitkan kesalahannya membantu anaknya menerima rasuah sebanyak SG$200,000 (RM550,000) daripada sebuah syarikat tenaga solar untuk mendapatkan projek kerajaan pada Ogos 2016.

Kedua-dua tertuduh didakwa kerana memberi projek bekalan elektrik luar bandar sistem solar hibrid di empat pulau terpencil di Sandakan, Sabah secara rundingan terus (reka dan bina) bernilai RM57.5 juta kepada Syarikat Eramaz (M) Sdn Bhd.

Arif didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 16 (a) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 bersama Seksyen 28 (1) (c) Akta SPRM 2009 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 24 akta yang sama.

Manakala Zukhairi pula melakukan kesalahan di bawah Seksyen 16 (a) (B) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta yang sama.
-malaysiakini

Tiada ulasan: