"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


IKLAN TEKS

IKLAN TEKS Cuma RM10 Sahaja Hubungi: gigitankerengga@gmail.com

‘Jika kami jahat, inilah masanya ‘bunuh’ Mahathir’

KAMARUL HALIM M KAMAL
BATU PAHAT – Kini adalah masa sesuai untuk membunuh karier Tun Dr Mahathir Mohamed namun ia tidak dilakukan kerana masih menghormati bekas perdana menteri itu, kata Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub.

Katanya, beliau sentiasa menasihati ahli parti itu supaya menghormati dua tokoh iaitu Mahathir dan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, walaupun masing-masing pernah bermusuhan dengan mereka.

"Jika kami ini jahat, inilah masanya untuk bunuh karier politik Mahathir tetapi kita tidak lakukannya sebab masih menghormati beliau,” katanya ketika Konvensyen Pemuda Amanah Nasional Tahun 2017 di sini, hari ini.

Hadir sama, Ketua Pemuda Amanah Pusat, Sany Hamzan; Pengerusi Amanah Johor Aminolhuda Hassan dan Ketua Wanita Muda Amanah, Anis Afida Mohd Azi.

Salahuddin berkata, kini bukan masanya untuk semua ahli Amanah membuka cerita lama, termasuk 'membaca Kitab Sejarah Mahathir' tetapi bekerjasama untuk menumbangkan musuh hakiki iaitu Umno-BN.

"Dahulu kita sememangnya musuh, tetapi kini kita telah kenal musuh hakiki kita, mempunyai musuh yang sama, dan sebab itulah kita perlu menentang musuh yang sama ini secara bersama-sama."

"Ramai orang kata 'tak takut kalau Mahathir belot?'...kalau beliau belot kita lawanlah balik dia, tetapi saya percaya dia akan tetap bersama kita," katanya

Beliau berkata, Amanah menerima kehadiran Mahathir dalam pakatan pembangkang sebagaimana parti lain dan pihaknya juga tidak pernah sangsi dengan perjuangan individu yang pernah menjadi pemimpin Umno itu

"Anwar pun dulu pernah menjadi pemimpin Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga pernah menjadi pemimpin Umno, kita terima juga...mengapa kita tidak boleh menerima Tun Mahathir."

"Lebih ramai bekas pemimpin tertinggi dalam pakatan lagi bagus. Sekurang-kurangnya mereka tahu cara dan dalaman parti Umno berkenaan serta mempunyai strategi menumbangkannya," katanya.

Dalam pada itu Salahuddin berkata, Pemuda Amanah diminta tidak menjadi tali barut kepada mana-mana musuh supaya tidak tersungkur pada saat akhir bagi mengekalkan kejayaan dikecap kini.

Katanya, disebabkan Amanah masih baharu dan memasuki tahun kedua penubuhan, pihaknya kini masih lagi di dalam proses mengenali ahlinya, walaupun pernah bersama di dalam Pas.

Beliau juga mengingatkan setiap ahli Pemuda Amanah supaya mengenali dengan lebih awal musuh, sekali gus menyelamatkan parti itu.

Katanya, bagaimanapun pihaknya kini tidak mahu bermusuh dengan ahli parti lamanya (Pas), berikutan mahu menarik keahlian daripada parti tersebut menyertai mereka untuk berjuang menentang Umno-BN.

"Saya mengingatkan Pemuda supaya tidak menjadi tali barut, menjual maklumat dan strategi kepada pihak tertentu, termasuklah kepada Bukit Aman kerana tidak mahu tersungkur di pintu kemenangan

"Inilah 'musuh sebenar' kita ahli termasuklah anak muda yang mengaku menjadi ahli kita tetapi sebenarnya belot, membocorkan rahsia dan semua ahli diminta peka mengesan individu berkenaan

"Menyedari yang Pas kini semakin hampir, mesra dan bercumbuan dengan Umno, kita tahu ramai ahlinya tidak menyukainya...sebab itulah kita tidak mahu bermusuhan dengan mereka, menarik seberapa ramai daripada mereka untuk menyertai kita," katanya

Menurutnya, Pemuda Amanah juga diingatkan supaya sentiasa bersiap sedia menghadapi cabaran mendatang daripada Umno-BN, bukannya berkelahi sesama sendiri untuk merebut jawa
Katanya, mereka juga perlu menghormati setiap keputusan yang dilakukan di pimpinan tertinggi termasuk di dalam Pakatan Harapan yang terdiri daripada DAP, PKR dan Bersatu

"Siap sedia daripada ancaman musuh sebenar ini, selain musuh Umno-BN serta kita perlulah bersama dalam memberikan setiap pandangan serta pendapat," katanya

Menyedari Amanah sebuah parti yang kecil dan baharu, beliau tidak mahu ahli Pemudanya angkuh serta sombong dengan mana-mana parti lain dalam Pakatan Harapan.

Tiada ulasan: