"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."
JANGAN GUNA GOOGLECHROME JIKA ADA GANGGUAN MALWARE


IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


Intipati ucapan Tengku Razaleigh. Rakyat Malaysia wajib baca!

Tranugkite
Di Taman Tun Dr Ismail
8hb februari 2016

1. Rakyat seharusnya dipersalahkan kerana memilih wakil rakyat yg pengecut. wakil rakyat berani buat apa pun kerana dia tahu, nanti rakyat akan pilih mereka juga.

2. Ada yg berpandangan majlis raja2 patut berbuat sesuatu kerana wakil rakyat tak boleh diharapkan.

3. Ekonomi semakin merudum.

4. MAS telah hentikan 6000 pekerja.

5. Petronas dah beri notis untuk tamatkan 5000 pekerja.

6. Bilangan yg pergi belajar on their own expenses balik tak ada kerja.

7. Kerajaan nak bawa masuk 1.5 million dari bangladesh. Ini kerana ada ada org proposer kepada kerajaan. Buat duit, nak beri kerja apa kepada mereka tak tahulah.

8. Polis tak beritahu peratus jenayah. Sebenarnya ramai dah bertambah kerana tak ada kerja. Kerajaan tak put efforts to create jobs.

9. Rasuah berleluasa. Nak tukar geran tanah pun rasuah. Saya boleh hurai satu persatu.

10. PM mesti dipilih directly oleh rakyat. Apa yg ditakut sangat kerana melayu adalah 82% penduduk Malaysia.

11. Undang2 korupsi...the enforcement must be total. Adik kita ke abg kita ke kalau salah kena diambil tindakan.

12. Zaman ayah saya dulu pegawai2 kerajaan kena tunjuk kepadanya apa yg dibelanjakannya setiap bulan. Itu transparensi.

13. Jumlah pendatang seperti bangladesh, indon, burma, nepal dan lain-lain. Lebih ramai daripada cina. Dan mereka ini tak akan balik apa lagi mereka dah kahwin dengan rakyat kita. Mereka ini sebenarnya menimbulkan masalah.

14. Problem kita ialah cash is king. Mereka ini marah kpd kita yg mengkritik mereka kerana kita dianggap nak sekat rezeki mereka. Ini masalahnya mereka tak lihat mereka salah.

15. Cadangan saya wakil rakyat dipilih di peringkat negeri dan bukan atas nama parti. Katakan di Kelantan diperuntukkan 20 kerusi dan ada terdapat 100 calon. Siapa yg jumlah votes nya top 20 merekalah wakil rakyat lebih ramai dari cina Malaysia.

16. Umno elders tak give up tentang ttpa ini..tapi wakil rakyat umno dipaksa ikut whip. Kjaan berunding secara sulit lepas itu paksa wakil rakyat. Amerika dan lain-lain, itu teritory mereka kita tak mampu masuk/tembusi. Kita fokus di Asean cukuplah. Tengok keadaan di timur tengah mereka got embroiled in american sphere of influence mereka dah tak boleh keluar lagi.

17. Tppa - Amerika nak buka sayap menguasai dunia. Kita terpaksa ubah perlembagaan semata2 utk ikut amerika. Kita bukan highly industrislised country yg memungkinkan export products kita. Obama kata rakyat amerika dpt create banyak pekerjaan dan untuk mempastikan American values dikena kepada negara2 lain. Kenapa kita nak jadi talibarut Amerika. Kita boleh negotiate dengan Amerika at par. Ini syarikat2 besar (yg ada di Msia sekalipun) bila tak puas hati dengan dasar2 kita mereka boleh sue kita di luar negara bukan di Malaysia sebab mereka tak percaya kepada Malaysia court. Saya tanya Tok Pa, dia pun ternganga tak boleh jawab.

18. Di Korea bila tak bersetuju dengan kerajaan, mereka buat mcm2. Civil disobedience dibuat oleh Gandhi hingga British tunduk kepada rakyat india. Kerajaan Diktator Korea pun kalah kerana rakyatnya bertindak.

19. Rakyat boleh bertindak pergi jumpa YDP Tuanku, Sultan dan Raja-Raja untuk bertindak.

20. Cuba boikot secara sistematik. Kerana negara kita terancam. Tapi buat secara professional dan legal. Bukan nak overthrow kerajaan tetapi luahkan kekecewaan dengan teratur. Saya sanggup pikul amanah dan akan lakukan apa yg saya boleh buat.

21. I m not sure whether petronas can survive in the long run. Lingkup rasanya tidak tapi amat terjejas dengan kejatuhan harga minyak. Explaination yg diberi ttg pasaran/harga minyak cukup detail dan menarik sekali. It is not straight forward. Banyak sangat players yg terlibat. Raja saudi sekarang nak ajar American players berhubung dengan shale oil yg dikeluarkan on big scale. Tapi cost mengeluarkan shale oil cukup tinggi sejauh mana they can sustain apabila harga cost yg tinggi. Saudi nak ajar company2 ini.

Komen: Ya Allah.. masa depan ekonomi negara kita berada didalam keadaan yang menakutkan.

Kredit

Tiada ulasan: