"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Tak puashati keputusan Hasan...kenapa?

Saidah Hairan
Ada saja yang tidak puashati dengan keputusan Jawatankuasa disiplin PAS terhadap Pesuruhjaya PAS, Dato' Dr Hasan Mohd Ali dan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Rupa-rupanya selama dalam siasatan ramai yang mengharapkan Hasan dipecat. Setelah keputusan diumumkan semalam, ramai yang mempersoalkan kenapa Khalid saja yang digantung jawatan, kenapa Hasan hanya amaran bertulis.


Mungkin mereka tidak faham...Hasan mengkritik kerajaan Pakatan Rakyat Selangor manakala Khalid mendedahkan imej PAS Selangor.

Apapun hukuman itu telah diumumkan diatas kebijaksanaan para hakim dalam Jawatankuasa Disiplin PAS.

Harap-harapnya selepas ini tiada lagi pimpinan PAS atau pimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat (PAS) dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin.

Jika ada yang tidak puashati selesaikan dalam mesyuarat parti atau kerajaan. Nak bergaduh biar dalam mesyuarat dan jangan keluarkan kenyataan kepada pihak media.

Nak menulis blog pun biarlah berpada-pada. Memang seronok melepaskan perasaan geram dan marah dalam blog tapi maklumat dalam internet ini tak sampai satu minit boleh sampai ke seluruh dunia.

Begitu juga mengkritik orang lain memang seronok tapi tak disedari yang dikritik itu pimpinan dalam parti gabungan Pakatan Rakyat. Memanglah terkena batang hidung sendiri.

Rumusannya berhati-hatilah dan jadikan lah pengajaran bukan saja kepada mereka tetapi seluruh pencinta keamanan dan ketenteraman.

Petikan daripada Harakahdaily:

Jawatankuasa disiplin PAS memutuskan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad digantung enam bulan dari jawatan dalam Parti manakala Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali diberi amaran bertulis berkuat kuasa hari ini.

Kedua dua mereka didapati bersalah di bawah fasal 75 Perlembagaan PAS.Khalid digantung daripada menjadi Yang Dipertua Shah Alam dan Ahli Lajnah Politik PAS Pusat.

Keputusan itu diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pada sidang media selepas mesyuarat petang ini.Menurut Tuan Ibrahim, Khalid didapati bersalah kerana mendedahkan maklumat sulit parti dan mengkritik pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali.

Manakala Hasan pula didapati bersalah mengkritik prosedur tatacara pendengaran Selcat dan pelantikan pengurus besar PKNS, Liow Siew Moi.

"Jawatankuasa disiplin telah membuat keputusan penghakiman pada petang ini setelah mengikuti prosedur siasatan."Kedua-duanya didapati bersalah di bawah fasal 75 Perlembagaan PAS Pusat," katanya.

Ekoran hukuman itu, kedua-duanya dilarang mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menjejaskan PAS dan Pakatan Rakyat.Bagaimanapun kedua-duanya boleh membuat rayuan kepada ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat dalam masa 30 hari bermula hari ini.

Turut hadir dalam sidang media itu dua lagi ahli jawatankuasa Datuk Wan Abdul Muttalib Embong dan Mohd Baqi Osman.

Muttalib pula berkata, hukuman bagi kesalahan di bawah fasal 75 perlembagaan terbahagi kepada empat iaitu memberi amaran, melucutkan mana-mana hak dalam parti, menggantung keahlian dan dipecat daripada menjadi ahli parti.

"Kedua-duanya didapti bersalah jadi kalau lepas ini mereka buat juga,jawatankuasa disiplin boleh panggil balik dan kita boleh hukum mereka di bawah mana-mana hukuman yang ada pada kita,"katanya.

Khalid bagaimanapun hanya menghantar wakilnya pada pertemuan petang tadi kerana beliau berada di luar negara.Tuan Ibrahim dalam pada itu berharap agar keputusan yang dibuat itu menjadi satu panduan dan iktibar kepada pimpinan parti yang lain.

"Kita harap keputusan hari ini dapat menjadi panduan dan iktibar kepada pendokong parti bukan sahaja dalam konteks PAS tapi juag dalam konteks Pakatan Rakyat,"katanya.

Sementara itu, bercakap dalam sidang media yang berlainan, Hasan berkata beliau menerima keptusan itu dengan hati yang terbuka dan menganggap ianya sebagai satu proses pendidikan kepada dirinya.

"Dalam pertemuan selama setengah jam tadi, saya sudah menerima hukuman daripada lembaga disiplin parti dan saya diberi amaran."Saya terima dengan hati yang terbuka dan anggap apa yang berlaku ini sebagai proses pendidikan bagi diri saya,"katanya.

http://rajaida.blogspot.com/

1 ulasan:

Sumo Piar berkata...

Nobody is happy with anything. PAS is not happy with PKR is not happy with DAP is not happy with Gerakan is not happy with MCA is not happy with UMNO is not happy with PAS is not happy with ....

So to be not happy with the treatment Hassan or Khalid got recently is not happy with oneself ... the sure formula for self destruction.