"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Apa kerja sebenarnya Pengerusi SPR, Aziz Mohd Yusof ni ...

Petikan Facebook Ahmad Lutfi Othman 

Pengerusi SPR, Abd Aziz Mohd Yusof buat hal lagi. Katanya, tempoh kempen praya Sarawak mungkin dipendekkan berbanding 12 hari pada tahun 2006. Saya terkejut dengan alasannya, iaitu kempen yang lebih lama dikhuatiri mengundang amalan politik tidak sihat, antaranya provokasi. 
"Kita bimbang jika penduduk Sarawak yang dikenali sebagai orang yang sabar hilang kesabaran dengan provokasi ditekankan ke atas mereka ....," kata Aziz. Pelik sungguh SPR ini. Baginya seolah-olah pengundi atau rakyat Malaysia seperti budak-budak hingusan yang begitu manja, mesti dibelai dan dikurung dalam bilik sahaja.


Sedangkan BN Sarawak sudah mula berkempen sejak setahun lalu. Lagipun geografi Sarawak yang menyukarkan perhubungan di antara satu tempat dengan tempat yang lain memerlukan masa lebih lama untuk setiap parti atauy calon menjelaskan misi dan visi mereka. Saya akan ulas lebih lanjut dalam artikel nanti. 

Aziz juga salahkan pendekatan kempen parti-parti pembangkang dari Semenanjung semasa pilihan raya kecil Sibu dulu. Juga dia bangkitkan hal provokasi sentimen rakyat Mesir, Tunisia dan Libya dalam kempen di Merlimau dan Kerdau. Apa ni Tan Sri? Selesaikan dulu kerja-kerja yang masih belum beres dan berat sebelah dalam pengendalian praya di negara ini. 


Alasan Aziz itu memang benar-benar bengong! Tugas SPR hanya untuk memastikan proses pilihan raya berjalan adil, telus dan bebas buat semua rakyat. Seperti kata Dr Abu Hassan Hasbullah: " SPR bukan diktator baru yang menjadi pemerintah bagi negara ini. SPR telah menjadi terlalu biadap terhadap demokrasi, perlembagaan dan negara."

-detikdaily-

Tiada ulasan: